Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Administratorii Romgaz au aprobat cumpărarea Exxon România cu 1 miliard $

Conducerea Romgaz a aprobat achiziția Exxon Mobil Exploration and Production Romania (EMEPR) pentru 1 miliard de dolari.
Societatea de stat vrea să pună la bătaie o sumă consistentă pentru a-și extinde activitatea și pe mare | Foto: Romgaz

Conducerea Romgaz a aprobat achiziția Exxon Mobil Exploration and Production Romania (EMEPR) pentru 1 miliard de dolari, conform brokerilor clujeni.

Casa de brokeraj BRK Cluj a menționat raportul curent prin care Societatea Națională de Gaze Naturale Mediaș a prezentat decizia sa. Acesta este semnat de directorul general, Aristotel Jude. Consiliul de Administrație s-a arătat de acord negocierile cu vânzătorii inițiate de Romgaz pentru cumpărarea integrală a EMEPR. Negocierile de cumpărare au avut loc în perioada decembrie 2021 – februarie 2022.

CA va propune acționarilor avizarea contractului. Vânzătorii sunt cinci entități ale Exxon. Contractul va fi încheiat de Romgaz după aprobarea acționarilor, ședința fiind convocată în 27 aprilie. Exxon Equity Holding va trebui să emită o scrisoare de garanție corporativă pentru garantarea rambursării depozitului și a plății pretențiilor relevante, conform contractului care urmează să fie încheiat cu Romgaz.

Directorii general și economic sunt împuterniciți semneze contractul. Prețul de achiziție care va fi achitat pentru 100% din EMEPR e stabilit la 1,06 miliarde de dolari și poate fi ajustat pozitiv cu maximum 10 milioane, în timp ce ajustarea negativă nu este limitată.

Exxon pleacă, OMV rămâne

La semnarea contractului, Romgaz va avea obligația de a achita vânzătorilor un avans de 106 milioane de dolari. După îndeplinirea condițiilor suspensive necesare finalizării tranzacției, Romgaz va achita diferența. Conducerea Romgaz estimează că finalizarea tranzacției va avea loc în trimestrul II al anului.

Exxon (SUA) a dat Romgaz drept de preemțiune pentru partea sa de 50% din proiectul Neptun Deep – Marea Neagră, unde deține acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare, exploatare petrolieră. Alte 50% sunt deținute de OMV Petrom (Austria).

Explorările au relevat zăcăminte estimate la 42-84 miliarde mc. Exxon şi-a anunţat intenţia de a părăsi România. OMV Petrom a precizat că este posibil să ia decizia de a investi în funcţie de modificările legislative şi de situaţia pieţei.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Administrația Bazinală a Apelor Someș – Tisa (ABAST) a supus spre avizare planul de management pentru această zonă timp de cinci ani.

ABAST a făcut planul de managementul pentru spațiul său hidrografic

Articolul următor

Austriecii de la Trodat vor să deschidă o nouă fabrică și un centru logistic la Lugoj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share