Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Strategia națională de inteligență artificială, stabilită de la Cluj

Comisia pentru tehnologia informației și comunicațiilor s-a deplasat la Cluj.
Parlamentarii au făcut cunoștință cu roboții de la Cluj | Foto: Sabin Sărmaș

Prima consultare publică pentru strategia națională privind inteligența artificială (AI) a avut loc la Centrul de Cultură Urbană Casino. Pe de altă parte, diriguitorii tehnologiei în România au participat, la Cluj, la dezbaterea legii interoperabilității și la vizite în centre de cercetare-inovare.

Consultarea face parte dintr-un proiect european care urmărește adoptarea și utilizarea de tehnologii în administrația publică. “AI și tehnologiile inovative reprezintă cheia pentru o calitate a vieții ridicată, servicii publice rapide și eficiente. Ecosistemul de inovare din Cluj-Napoca este mediul propice pentru prototiparea și testarea de soluții inovative.

Cluj-Napoca s-a înscris deja pe direcția europeană verde – digital – rezilient. Anul acesta, municipiul a aprobat strategia de transformare digitală. În instituție funcționează serviciul de transformare digitală. Acesta are ca obiectiv crearea, testarea, implementarea de soluții inovative. Tehnologia va fi utilizată pentru a oferi servicii publice de calitate pentru cetățenii orașului”, a spus primarul Emil Boc.

Boloș vrea blockchain și IoT

În parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) şi finanţat din fonduri UE, proiectul va definitiva cadrul strategic național şi instrumentele de finanţare pentru participarea României la reţele şi ecosisteme europene de management al datelor ştiinţifice (open science).

Proiectul are ca scop adopţia tehnologiilor de tip blockchain în domenii cheie de intervenţie guvernamentală (identitatea persoanelor, gestiunea documentelor din domeniul educaţiei), dar şi pentru definitivarea cadrului naţional în domeniul inteligenţei artificiale, tehnologie care prezintă un impact major asupra îmbunătățirii calităţii vieţii cetăţenilor şi dezvoltării afacerilor.

Au mai participat la discuții Marcel Boloș, ministrul cercetării; Dragoș Vlad – președintele Autorității pentru Digitalizarea României (ADR); Daniela Popescu și Gabriel Oltean – prorectori UTCN; Alina Pârâilă – ADR; Stelian Brad – Cluj IT Cluster.

“Nu putem vorbi despre eficientizarea instituțiilor și despre creșterea calității serviciilor publice fără să avem în vedere și rolul tehnologiilor inovative în transformarea administrației publice: AI, blockchain sau internetul lucrurilor. Folosirea acestor tehnologii de ultimă generație și consolidarea cooperării interinstituționale încurajează cercetarea, inovarea și digitalizarea de care are nevoie administrația românească”, a spus Boloș.

Bistrița va combate drogurile în școli cu AI

Primarul Bistriței a fost invitat la dezbatere de Dragoș Vlad, președintele ADR. La sesiune au participat antreprenori de soluții IT. Participanții au reliefat beneficiile pe care tehnici fiabile de AI le pot aduce în dezvoltarea urbană.

“Am enunțat preocuparea pentru adoptarea în Bistrița a unui astfel de program prin implementarea conceptului de ghișeu virtual unic și proiectarea unor structuri de interconectare a instituțiilor publice. Dar și prin instalarea unor sisteme de monitorizare a orașului (circulației, zonelor de risc, școlilor, parcărilor, platformelor de depozitare a deșeurilor) folosind AI.

În urma unor discuții cu experții, a reieșit faptul că, folosind AI, pot fi identificate soluții pentru combaterea consumului de droguri în școli. Toate aceste proiecte vor fi acoperite în mare parte de fonduri europene.

Procesul de digitalizare nu este un scop în sine, ci un deziderat, care va contribui într-un mod vizibil la creșterea calității vieții. Facem primii pași în această direcție prin realizarea unui audit cu privire la elementele deja implementate, cum ar fi noul site al primăriei cu aplicațiile aferente. Apoi vom realiza un plan integrat de digitalizare în parteneriat cu specialiști în domeniu”, a anunțat Turc.

“Oameni pasionați, dar cu resurse financiare limitate”

În această săptămână, Comisia de IT&C a Camerei Deputaților s-a deplasat la Cluj. Scopul este de a întări parteneriatul cu mediul privat și universitar, societatea civilă. Deplasarea a vizat și dezbateri pe marginea legii interoperabilității. Comisia a efectuat vizite la Cluj Innovation Park – CREIC. Aceasta a vizionat câteva spații atipice, pentru comunități de creativi, laboratoare CGI & VFX, Design Development și Machine Learning & Automation.

A doua oprire a fost la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotropice și Moleculare. Aici delegația s-a întâlnit cu cercetătorii din Centrului de Cercetare și Tehnologii Avansate pentru Energii Alternative, din centrul de date IT – Data Center și din atelierul de prototipuri și microproducție.

“Sunt oameni foarte pasionați, care fac performanță cu resurse limitate. Ziua s-a încheiat printr-o întâlnire cu reprezentanții mediului universitar – un dialog extraordinar de productiv, care a evidențiat și mai mult importanța conexiunii dintre parlamentari, zona academică și mediul privat.

Principalul subiect a fost cel legat de provocările pe care le are mediul universitar în a livra absolvenți, specialiști adaptați nevoilor pieței, mai ales pentru domeniul IT&C.

Cum ideile bune vin însă din brainstorming și dialog deschis, prezența tuturor stakeholderilor ne-a ajutat să identificăm și modalități prin care aceste bariere pot fi eliminate. Modificarea legii educației, implementarea unui învățământ în sistem dual și întărirea parteneriatului dintre legislatori și beneficiarii actelor normative sunt doar câteva dintre soluțiile trasate”, consideră președintele Comisiei, Sabin Sărmaș.

La o altă dezbatere, găzduită de ABC Incubator, s-a discutat despre efectele legii interoperabilității și s-a derulat o prezentare a Conferinței Plenipotențiarilor UIT, susținută de ANCOM.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Reprezentanții CNIPMMR au vizitat Valtryp Oradea

Articolul următor
Clubul de fotbal “U” Cluj, echipă de Liga 2, va primi 4 milioane de lei din bugetul public, iar campioana României, CFR 1907 Cluj, doar 82.000.

Cum se repartizează banii pentru cluburi: “U” Cluj – 800.000 €, CFR - 16.000 €

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share