Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Universitarii de la Babeș-Bolyai intră în două proiecte pilot pentru NATO

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) Cluj se va angrena în proiecte de inteligență artificială (AI) și psihologie pentru Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).
Rectorul clujean a parafat cele două proiecte convenite cu NATO Humint | Foto: UBB

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) Cluj se va angrena în proiecte de inteligență artificială (AI) și psihologie pentru Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).

O echipă a UBB formată din conducerea universității și specialiști în psihologie și informatică (AI) a vizitat Centrul de Excelență NATO Humint. “După vizita inițială de la UBB și discuțiile online, la sediul Humint s-a parafat un protocol de colaborare. S-au inițiat două proiecte pilot în AI și psihologie”, conform UBB.

„Am fost curios să cunosc acest Centru de Excelență NATO organizat în România. Am găsit cu adevărat unul în conținut, nu doar în nume și am avut acolo sentimentul responsabilității – prin rolul României în NATO și al siguranței – prin rolul NATO pentru România.

UBB, ca instituție academică cu vocația excelenței, a găsit un partener cu care merită să-și unească expertiza științifică – inițial din psihologie și AI, unde este unul din liderii internaționali în domeniu – pentru a contribui atât la consolidarea responsabilității, cât și la dezvoltarea siguranței”,  a spus rectorul UBB, Daniel David.

Centru de expertiză pentru NATO

Humint este o organizație militară internațională, care acționează ca un centru de expertiză pentru NATO. Aceasta conduce proiecte de cercetare și dezvoltare, oferă cursuri certificate de calitate, educație și formare acreditate de NATO.

România a fost prezentă cu experții Humint în teatrele de operații, oferind sprijin esențial comandanților locali NATO și o experiență semnificativă care să fie utilizată în beneficiul Alianței. După ce a primit acceptul formal al NATO, România a decis să înființeze nucleul Humint COE în Oradea.

NATO este o alianță politico-militară cu 30 de țări din Europa și America de Nord. Sediul său general se află la Bruxelles, iar cel din Europa, în apropiere de Mons (ambele în Belgia). Cheltuielile militare ale NATO constituie 70% din cele militare la nivel mondial. Reprezentanții statelor membre și-au exprimat intenția de a aloca minimum 2% din produsul intern brut pentru cheltuielile militare până în 2024.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Palatul Administrativ din Satu Mare va fi eficientizat energetic prin PNRR

Articolul următor
Producătorul de curele de transmisie Optibelt Power Transmission a terminat construirea, în localitatea Tăuții Măgherăuș (Maramureș) a unei hale de 6.400 mp.

Optibelt a finalizat o hală de 10 milioane de euro la Tăuții Măgherăuș

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share