Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

TeraPlast va acorda dividende de 6,5 milioane de euro

Acționarii companiei bistrițene Teraplast au aprobat distribuirea de dividende de 32,7 milioane de lei din profitul trimestrelor II-IV din 2021.
Fabrica din Bistrița-Năsăud a fost vizitată în ultima perioadă de către autorități centrale și locale | Foto: TeraPlast

Acționarii companiei bistrițene TeraPlast au aprobat distribuirea de dividende de 32,7 milioane de lei din profitul trimestrelor II-IV din 2021.

Aceasta înseamnă un dividend brut de 0,015 lei/acțiune, potrivit BRK Financial. “Am reușit cu TeraPlast Recycling să devenim unul dintre liderii europeni pe piața de reciclare a PVC-ului rigid. E o bază solidă pe care să construim dezvoltarea viitoare a grupului. Mai ales în contextul actual în care materiile prime virgine sunt tot mai puțin disponibile, iar problemele de mediu, luate tot mai în serios.

Din păcate, prea puține companii din România aspiră la statutul de firmă internațională. Așa cum am fost prima companie românească care a deschis o fabrică în străinătate în urmă cu cinci ani (TeraSteel Serbia), sunt sigur că vom repeta această figură frumoasă în scurt timp”, le-a transmis acționarilor președintele TeraPlast, Dorel Goia.

“Suntem o generație ghinionistă”

“Despre 2020 am spus că a fost un an plin de provocări. Nici 2021 nu s-a lăsat mai prejos. Avem un început de deceniu cu o cascadă de evenimente atipice care, abordate incorect sau ignorate, pot inocula pesimism caustic. În general, o generație trăiește un război, o pandemie sau o criză economică majoră.

Generația noastră a avut ghinionul sau șansa să treacă atât prin crize economice (cea a tranziției din anii ‘90 și cea din 2008), cât și prin pandemia din 2020-2021. Din păcate, vedem acum și un război mai aproape de granițele noastre decât am fi crezut în ultimii 30 de ani. În timp ce noi ne reiterăm promisiunile către acționari, apar primele declarații de recesiune în SUA. Provocările aduc însă oportunități, opțiuni de transformare care dau speranța acelui viitor mult mai bun”, a spus oficialul TeraPlast.

Pregătesc ambalajele biodegradabile

“Fabrica de reciclare a ajuns la 31.000 de tone capacitate de procesare anuală. Instalăm o nouă centrală fotovoltaică pentru a crește producția de energie electrică verde. Un pas major în direcția sustenabilității a fost făcut prin operaționalizarea producției de ambalaje biodegradabile.

Aceasta poate schimba peisajul dezolant al pungilor de plastic aruncate în natură, care se degradează în 1.000 de ani. Centrala fotovoltaică a fost la momentul instalării cea mai mare de acest tip instalată pe acoperiș în România, iar echipamentele din fabrica de ambalaje biodegradabile sunt cele mai moderne existente pe piață.

Nu suntem o entitate izolată, ci parte a unui sistem numit economia românească. Atunci când noi ne dezvoltăm, se extinde industria autohtonă; ne aducem contribuția la disponibilitatea ofertei interne de produse românești de calitate, egală sau superioară celor importate.

Anul trecut am finalizat și încasat cu succes banii din vânzarea diviziei Steel. Această realizare trebuia împărțită cu acționarii noștri, în semn de mulțumire pentru încredere. Am distribuit sub formă de dividend 226 milioane lei. Am acordat 1 acțiune gratuită la fiecare 4 deținute. Am investit 33 milioane euro în dezvoltare pentru a deveni ce suntem azi: cel mai mare procesator de polimeri din Europa Centrală și de Est.

Marea încercare a acestui deceniu și a celor care vor urma este combaterea schimbărilor climatice. Cu toții avem o misiune în aceste transformări. Ne asumăm responsabilitatea unei dezvoltări sustenabile prin care să continuăm să livrăm soluții eficiente pentru oameni și mediu”, se specifică în mesajul președintelui.

Raportul financiar al TeraPlast relevă că anul trecut grupul a avut afaceri de 615 milioane de lei (14% exporturi) și un profit net de 42 de milioane. Acesta avea 950 de angajați, față de 687 de salariați în 2020. Grupul este compus din TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraBio Pack și Somplast. Din 2008, TeraPlast este listată la Bursa de Valori București. Acțiunile companiei sunt incluse, din septembrie 2021, în indicii Small Cap și Global All Cap ai FTSE Russell.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Pompa de căldură, soluția de încălzire a casei de până la 5 ori mai eficientă decât centrala termică pe gaz

Articolul următor

Aproape 500.000 de polițe RCA emise de City Insurance încetează pe 11 mai

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share