Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Rectorul ULBS, Sorin Radu: Cercetarea nu poate fi niciodată un simplu „job”

Interviu acordat de rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, Sorin Radu, revistei Transilvania Business, publicat în ediția print nr. 108.

Anul trecut ați anunțat semnarea de parteneriate strategice cu Primăria Sibiu și cu CJ Sibiu. De ce erau necesare aceste documente?

Parteneriatele strategice încheiate cu Primăria și Consiliul Județean Sibiu au menirea, pe de o parte de a consolida realitatea că ULBS reprezintă un pilon important al comunității, iar pe de altă parte de a facilita implementarea unor proiecte comune cu impact în comunitate. Fac la referire la câteva exemple concrete în care cele trei instituții au colaborat: Leveraging Administration and Business for a Smart Community (LAB4COM), centrul de inovare digitală inițiat de ULBS, a fost selectat de către Autoritatea pentru Digitalizarea României ca Centru European de Inovare Digitală ce va reprezenta țara noastră alături de alte 11 inițiative regionale în competiția la nivel european; cu Primăria Sibiu avem în desfășurare un proiect privind Elaborarea unui plan de management al arborilor pentru Municipiul Sibiu, iar cu CJ au fost fost depuse două aplicații de finanțare în domeniul protecției mediului și al antreprenoriatului.

Ce noutăți mai aveți în domeniul parteneriatelor cu mediul privat? Vă întreb în contextul pandemiei din ultimii 2 ani: a schimbat cumva aceasta atitudinea și cerințele mediului economic?

În ciuda perioadei dificile traversate în acești ultimi 2 ani, ULBS a rămas mereu conectată la mediul privat, derulând o serie de acțiuni și evenimente împreună cu partenerii din mediul economic. De exemplu, chiar și în perioada de pandemie, programul Student Summer Internship, pe care facultățile de Inginerie și Științe l-au inițiat cu partenerul nostru strategic Continental Automotive Sibiu, s-a desfășurat fără probleme, studenții de la cele două facultăți efectuând stagii de internship în această companie.

Pe lângă parteneriatele deja existente, ULBS a continuat și în această perioadă să încheie noi parteneriate, amintindu-le pe acelea cu Elrond, MerchantPro, Decathlon Sibiu, Primăria Municipiului Sibiu și Consiliul Județean Sibiu, Ministerul de Finanțe ș.a.

ULBS a anunțat recent că a investit, în anul 2021, în infrastructura centrelor de cercetare 600.000 de euro. Care au fost principalele achiziții sau proiecte care au beneficiat de acești bani și rezultatele înregistrate sau așteptate?

Scopul și obiectivele finanțării centrelor de cercetare au vizat: afirmarea prestigiului cercetării științifice din ULBS, cuantificat prin rezultate științifice de nivel internațional (articole, brevete, produse inovatoare, cărți etc.); creșterea numărului de granturi de cercetare atrase de centrele de cercetare recunoscute în ULBS; sprijinirea accesului la baze de date cu instrumente specializate pe domenii; dezvoltarea resursei umane din ULBS și creșterea vizibilității activității științifice a acesteia.

De cei 600.000 euro beneficiază toate centrele de cercetare recunoscute din ULBS. Principalele achiziții efectuate până acum includ echipamente, materii și servicii, precum: Microscop trinocular pentru fluorescență cu surse LED; Vascozimetru; Echipamente necesare pentru dezvoltarea de linii de cercetare PCR în domeniul biologiei moleculare; Aparat măsurare curenți transmembranari; Sistem de tip Core de calcul colaborativ, stocare și control mobil; Echipamente IT (PC-uri, laptopuri etc.); Abonament platforma Thomson Eikon; Proiecte editoriale etc.

Având în vedere scopul finanțării centrelor de cercetare, rezultatele înregistrate s-au materializat în primul rând sub forma publicării de articole științifice în reviste indexate Web of Science („ISI”). Astfel, în anul 2021 s-au publicat 363 de articole, care au fost deja citate de 909 ori în aceeași bază de date, ceea ce atestă o vizibilitate destul de ridicată a activității de cercetare științifică a membrilor centrelor de cercetare din ULBS.

Care sunt planurile de investiții ale universității pentru acest an?

În anul 2022, investițiile în spațiile de cazare și de învățământ se vor ridica la aproximativ 10.000.000 de lei. Pentru anul curent am prevăzut și suma de 3.500.000 lei pentru dotări independente, cum ar fi echipamente de laborator, echipamente IT, softuri și licențe.

Sorin Radu, rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu: „Universitatea trebuie să se adapteze rapid la nevoile pieței”

Cât de interesați sunt tinerii în prezent de domeniul cercetării?

Cercetarea nu poate fi niciodată un simplu „job”, pentru că ea presupune inevitabil și o anumită „chemare”. Dacă nu ești pasionat de cercetare, dacă nu te implici cu adevărat în această muncă, atunci nu poți să faci performanță. Din acest motiv, numărul tinerilor atrași de o asemenea activitate va fi mereu unul limitat. Totuși, în ultimii ani se constată o creștere a interesului față de cercetare în comparație cu alte posibilități de angajare (predarea, munca în companii etc.). Cercetarea a devenit mai atractivă nu neapărat pentru că salariile ar fi aici mai mari (dimpotrivă!), ci pentru că, dacă ești cu adevărat bun, ai mereu în față o serie de oportunități: poți să-ți câștigi propriile proiecte, prin urmare poți să dispui de propriul buget, să ai flexibilitate în organizarea programului de lucru ș.a.m.d. Deci, trăgând linie, nu este un moment rău pentru a face cercetare în România, deși ar mai fi încă multe lucruri de îmbunătățit în acest sector.

P.S. Alte declarații făcute în cadrul interviului se vor regăsi în articole separate pe siteul nostru.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Licitația care cuprinde tunelul rutier Meseș al Autostrăzii Transilvania (A3), cel mai lung de acest fel din țară, va fi demarată.  

Cel mai lung tunel rutier din România intră în licitație. Cum va arăta tunelul Meseș

Articolul următor
Stația de epurare din orașul maramureșean Borșa a fost pusă în funcțiune după un proiect finanțat din Planul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) II.

Borșa și-a făcut stație de epurare de 5 milioane de euro

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share