Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Bruxelles – Săptămâna Regiunilor. Digitalii Clujului, aduși în Parlamentul European

Romanian Digital Days (RDD) s-a numit evenimentul din capitala Belgiei organizat de Transilvania IT Cluster (TITC) Cluj, Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România (CNIMMR) și RoboHub, cu sprijinul europarlamentarului Victor Negrescu.  
“Motoarele” IT-ului din Cluj și-au expus ideile în fața oficialilor europeni

Unii dintre cei mai talentați promotori ai tehnologiei din România au furnizat soluții, la Bruxelles, pentru rezolvarea problemelor majore cu care se confruntă Europa.

Romanian Digital Days (RDD) s-a numit evenimentul din capitala Belgiei, organizat de Transilvania IT Cluster (TITC), Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România și RoboHub, cu sprijinul europarlamentarului Victor Negrescu.

Romanian Digital Days (RDD) s-a numit evenimentul din capitala Belgiei organizat de Transilvania IT Cluster (TITC) Cluj, Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România (CNIMMR) și RoboHub, cu sprijinul europarlamentarului Victor Negrescu.

Și-au expus viziunea Vladimir Deliu – manager la UiPath Academic Alliance, Cosmin Mălureanu – CEO Ascendia, Tudor Tișe – cofondator Manuscrito, Iulian Stanciu – președinte eMAG, Gabi Bartic – CEO al BRIO, Marius Mazilu – fondator vBoard, Mihai Mocanu – Board Member Adservio, Răzvan Rughiniș – cofondator Innovation Labs, Bianca Muntean – manager TITC, Florin Jianu – președinte CNIMMR.

Sorin Pop, project manager Indeco Soft, proprietar Creative Space, a descris, la secțiunea “Building tech valleys in Europe”, modele de transformare a României. El este specializat în soluții electronice digitale de guvernare, fiind promotor al parteneriatului SPIRE, alături de Primăria și Zona Metropolitană Baia Mare, Urbasofia, ARIES Transilvania, Clusterul Green Energy, Universitatea de Științe Agricole Cluj.

Printre vorbitori s-au mai numărat Antoaneta Angelova-Krasteva – director responsabil pentru inovare, educație digitală și cooperare internațională la Comisia Europeană (CE), Alex Agius Saliba – vicepreședinte S&D responsabil de zona de digital, inovare și inteligență artificială din Parlamentul European (PE), Adrian Panaete – președintele Societății de Excelență și Performanță în Informatică, dar și Andrei-Costin Constantinescu – olimpic la informatică.

Vin cu soluții la criza energetică

“Am avut onoarea să organizez un panel foarte important pentru mine: EduTech. Am discutat despre cum pot crește aceste soluții și cum putem face față noii crize energetice, care deja a început să afecteze școlile europene, să folosim și soluții europene pentru a livra soluții concrete pentru educație.

Sesiunea “Building tech valleys in Europe”, organizată de TITC, a fost urmată de sesiunea “From policy making to investments opportunities”, organizată de CNIMMR. A fost un sentiment foarte plăcut să fiu alături de mulți prieteni din domeniu și să facem un statement cu privire la educația digitală și industria de IT din România.

Pentru că este un eveniment important care dovedește tendința către o poziție comună a țării noastre, transpartinică, ministrul cercetării, inovării și digitalizării, Sebastian Burduja, primarul Emil Boc au fost alături de noi ca speakeri, dar și europarlamentarii Dan Nica, Cristian Bușoi și Dragoș Pîslaru”, a rezumat Ana-Maria Stancu, expert în robotică.

Sănătatea digitalizată a pacientului

“Sănătatea e la mare preț. Toți participanții au arătat, în perioada discuțiilor, că sunt conștienți de aceasta. Dacă reușim să colaborăm eficient, vom ajunge mai aproape de îndeplinirea obiectivelor: de a avea o sănătate a pacientului digitalizată. Avem o oportunitate enormă prin finanțările disponibile. Digitalizarea crește calitatea actului medical, accelerează dezvoltarea, ajută la creșterea economică, apropie oamenii și permite o mai bună utilizare a resurselor”, a spus Stefan Busnatu, prodecan al Facultății de Medicină din București.

“A fost un eveniment care a adus vizibilitate eforturilor de digitalizare din România”, consideră Alexandru Bogdan, CEO la Roca Z și fondator al Inno Jump. Prezent la evenimentul de la Bruxelles, Gheorghe Sârbu, laureat al Premiului Forbes sub 30 de ani România, cu activitate cu start-upuri de tehnologie, a apreciat calitatea invitaților de la RDD.

Printre subiectele abordate au figurat viitorul inovației, EduTech, crearea de “tech valleys” în Europa, politici digitale, precum și oportunități de investiții în domeniu. La dezbatere au participat experți din sectorul digital și cel al tehnologiei, inovatori și creatori în domeniul digital și al noilor tehnologii, reprezentanți ai CE și PE, oficiali români.

Ministrul cercetării: “Deschidem entitate în Silicon Valley”

Sebastian Burduja a vizitat Reprezentanța Permanentă a României de la Bruxelles, “unde Iulia Matei și echipa fac o treabă excelentă pentru țara noastră”. Apoi a mers la biroul Oficiului Român pentru Ştiinţă şi Tehnologie care are scopul de a întări legăturile de colaborare ale României cu comunitatea ştiinţifică europeană.

“Am anunțat recent că lucrăm la deschiderea unei entități similare în Silicon Valley, pentru a sprijini și promova conexiuni între noi și cercetarea și inovarea din SUA. Vizita a fost utilă pentru a înțelege cum funcționează, ce ar trebui să îmbunătățim. Am continuat cu o întâlnire bilaterală cu Timo Pesonen, director general pentru industria de apărare și spațiu în cadrul CE.

Spațiul este unul dintre subiectele cheie din minister. Am reușit recent o mare victorie pentru normalitate – aprobarea hotărârii pentru Agenția Spațială Europeană, urmând să ne redobândim dreptul de vot și rolul în această organizație cheie. Cu directorul Pesonen am stabilit direcții de cooperare, modalități de sprijinire a IMM-urilor românești din sectorul aerospațial, implicarea României în programe strategice, mai ales în actualul context geopolitic”.

RDD a figurat pe agenda ministrului. “La Bruxelles se vorbește de România și se vorbește frumos, mai ales când vine vorba de digitalizare și potențialul sectorului IT&C. Digitalizarea și experții noștri în domeniu sunt o carte de vizită imbatabilă în fața partenerilor europeni. România digitală poate exista doar prin parteneriat între societatea civilă, mediul privat și sectorul guvernamental, într-un pact național. Avem multe de făcut, dar avem sprijinul total al partenerilor europeni. Ne întoarcem acasă cu idei, proiecte și energie bună pentru România”.

Bianca Muntean:

“România este o țară a contrastelor, iar excelența nucleelor de inovare este umbrită de indicatori slabi în statisticile DESI. Dorim să schimbăm, prin eforturi colective, această stare de fapt. Să facem mai mult pentru dezvoltarea strategică și sustenabilă a campionilor noștri digitali. Împreună cu actorii ecosistemului construim comunități de inovatori digitali, consolidăm capacitățile pentru digitalizare și profesiile viitorului și susținem dezvoltarea și testarea tehnologiilor de vârf prin proiecte de cercetare și inovare. Sperăm ca acest eveniment, pe care l-am coorganizat, să devină o tradiție și un motiv de mândrie atât pentru România, cât și pentru Europa”.

Victor Negrescu:

Sectorul digital este unul dintre pilonii de bază ai dezvoltării economice a României, contribuind cu peste 6% la produsul intern brut al României, cunoscând în ultimii ani o creștere rapidă care ne plasează pe primele locuri din regiune în această industrie. Din păcate, în pofida potențialului, nu este suficient de conectat la dezbaterea europeană și nu profită pe deplin de toate oportunitățile, inclusiv cele financiare, disponibile la nivelul UE. Prin intermediul acestui eveniment le-am oferit prilejul actorilor din sectorul digital românesc de a-și expune la Bruxelles opiniile, de a prezenta inițiativele inovative și eficiente pe care le-au implementat, precum și de a interacționa cu reprezentanți de marcă ai instituțiilor europene și autorităților publice din România”.

Ana-Maria Stancu:

Pandemia de Covid-19 ne-a luat prin surprindere și a trebuit să identificăm rapid modalități prin care să putem continua să oferim o educație de calitate copiilor din UE. Din păcate, majoritatea soluțiilor folosite în școli nu au fost cele europene. Ne aflăm astăzi într-o altă criză, cea energetică, iar școlile se gândesc deja să revină online, din cauza facturilor mari. Prezentând ideile românești în acest domeniu, putem contribui la dezvoltarea și scalarea unor soluții europene comune”.

Răzvan Rughiniș:

“Innovation Labs reprezintă un accelerator de tehnologie ancorat în mediul universitar care, începând cu  2013, a deschis campusurile universitare românești către o abordare experiențială. Adaptând complementar cele două modele americane – respectiv cel al universităților de tip MIT, bazate pe cercetare, cu cel al universităților de tip Stanford, axate pe dezvoltarea de produse – am adăugat preocupărilor vizând excelența academică o dimensiune de autonomie a proiectelor studențești. Innovation Labs completează transferul de cunoștințe dintre profesori și studenți cu experiențe care cultivă abilitățile de afaceri și de comunicare ale studenților. Ei învață, prin metoda bazată pe încercare și eroare, să formuleze o viziune coerentă a unui produs digital, să alinieze o echipă capabilă să livreze un prototip și să-și ancoreze munca în bucle de feedback centrate pe utilizatori”.

 

Călin POENARU, Bruxelles

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Alin Nica, președintele delegației României la Comitetul European al Regiunilor, susține aderarea României la Schengen

Articolul următor

O companie italiană construieste un ansamblu rezidențial premium cu 80 de case, la câțiva kilometri de Timișoara

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share