Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Ferma Steluța obține certificarea pentru mere ecologice

Proprietarii Fermei Steluța au anunțat că acest certificat atestă că producția este realizată responsabil cu respect față de natură și consumatori, fără erbicide și pesticide.
Afacerea de pe dealurile Clujului a trecut în etapa ecologică | Foto: Ferma Steluța

Ferma din zona cartierului clujean Dâmbu Rotund a obținut atestarea bio pentru producția sa de mere.

Proprietarii Fermei Steluța au anunțat că acest certificat atestă că producția este realizată responsabil cu respect față de natură și consumatori, fără erbicide și pesticide. Ferma din Cluj-Napoca a anexat și buletinul de analize aferent certificării, precizând că în prezent aici se produc nouă soiuri de mere.

Afacerea de familie s-a diversificat, în 2021, din producție de fructe și legume în procesare de gemuri și sucuri. Familia Mitre a prezentat noua gamă de produse din fructe marca proprie: gemuri de cireșe fără zahăr, gem de cireșe și vișine, sucuri de fructe presate la rece. “Este 100% fruct, fără adaos mascat de zahăr (fructoză, suc concentrat de mere), îndulcitori folosiți în majoritatea produselor prezentate că fiind “fără zahăr””, susțin agricultorii clujeni.

Aceștia au început să își comercializeze produsele și prin aplicația de livrare la domiciliu Tazz by Emag, alături de magazinul lor fizic deschis în cartierul Iris. Printre produsele puse la vânzare se mai numără legume și fructe proaspete (roșii, castraveți, ardei, vinete, varză, dovlecel, porumb, ardei iute, verdețuri, prune, afine).

Au ajuns în marile lanțuri de magazine

Ferma și livada sunt gestionate de Ioana Oșan Mitre alături de frații săi, Diana și Dan. “Am ajuns în mai toate marile lanțuri comerciale: Carrefour, Kaufland, Auchan, Mega Image, Lidl”, a spus Ioana Mitre. Sera se întinde pe 8.600 mp, iar livada preluată de familia Mitre de la fosta Întreprindere Agricolă de Stat Cluj, pe 100 ha.

O mare parte din teren este luat în arendă. Livada nouă cuprinde acum 30 ha de cireș, 17 ha de măr și 10 ha de prun, sistemul pe care se merge fiind unul superintensiv, cu un număr mare de pomi la hectar. Pe viitor toată cultura nouă va fi “eco”.

Primul proiect pe fonduri europene a debutat în 2011, cu o finanțare de 8,5 milioane de lei, dintre care 50% nerambursabili, pentru înființarea unei plantații pomicole de cireși, meri și pruni, iar cel de-al doilea, în 2016, de 6,9 milioane de lei, dintre care 70% nerambursabili, pentru înființarea unei noi plantații de meri și procesarea fructelor.

Din finanțările obținute s-au amplasat plasă antigrindină și folie antiploaie, pe zeci de hectare. Steluța este una dintre cele mai vechi ferme pomicole din țară, primii pomi fiind plantați în 1950. Este situată în Cluj-Napoca, deasupra cartierului Dâmbu Rotund.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

La MyAuchan din stațiile Petrom din județul Mureș alimentezi, faci cumpărături și îți vezi de drum

Articolul următor
BNR, Ministerul Educației și Inspectoratele Școlare Județene au desfășurat o lecție națională de educație financiară cu scopul creșterii nivelului de conștientizare a importanței educației financiare în rândul elevilor.

Guvernatorul Mugur Isărescu a școlit financiar elevii

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share