Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Terminalul intermodal de la Decea, realizat în proporție de 50%. Investiția va depăși 20 de milioane de euro

Construcția terminalului intermodal al companiei DP World, pe amplasamentul viitorului Aiud Intermodal Park România, a ajuns la un procent de realizare de 50%. Investiția este realizată de către dezvoltatorul belgian ILD, în total fiind vorba despre un teren de 26 de hectare în localitatea Decea, la 10 km de Aiud.

Potrivit reprezentanților companiei, investiţia se ridică la circa 20 de milioane de euro, iar noul hub ar urma să fie deschis în aprilie 2023. Compania se aşteaptă să opereze aici 50.000 TEU/an în primii 3 ani.

Viitorul terminal intermodal va conectata localitatea Decea, aflată la 10 km de Aiud, judeţul Alba, de Marea Neagră prin Portul Constanţa, iar în vest, către porturi importante din Europa. Zona Aiudului, aflată între Alba Iulia/Sebeș și Cluj Napoca, pe o rază de aproximativ 50km, reprezintă un important centru industrial și comercial, iar prin legătură directă cu Marea Neagră asigurată pe cale feroviară, România va fi și ea bine poziționată pentru a reprezenta un centru comercial pentru comerțul cu Asia Centrală și chiar dincolo de această regiune, au explicat reprezentanţii companiei, care au organizat recent o vizită de şantier. Locația va beneficia şi de un depozit de 10.000 mp, care va deservi companiile din regiune interesate de containerizarea mărfurilor și expedierea lor într-un mod sigur și eficient. Parcul logistic din jurul terminalului oferă 180.000 mp pentru dezvoltare industrială și logistică.

Operatorul portuar de la Marea Neagră spune că va implementa la Decea standarde şi tehnologii menite să asigure un transport “rapid şi eficient” al mărfurilor către destinația finală. Conexiunea cu terminalul propriu din Portul Constanţa va ajuta la deschiderea de noi oportunități comerciale pentru clienții din zona Transilvaniei prin oferirea de servicii end to end în lanțul de aprovizionare și distribuție. Pe lângă containere, se vor putea opera și semiremorci. Va exista o conexiune directă cu terminalul RO-RO pe care DP World îl dezvoltă în prezent la Constanța, cel mai mare HUB RO-RO din Marea Neagră. Noul hub va urmări să conecteze centrul ţării inclusiv cu Marea Nordului şi Marea Baltică, după cum a mai precizat compania.

„În cifre, pentru terminalul de la Aiud, care în acest moment este construit în proporție de peste 50%, ne-am propus o investiție de 15 milioane de Euro în faza întâi, iar în faza a doua, aceasta poate să ducă spre 20 de milioane de Euro și chiar și mai mult. Ca și posibilități logistice, asta înseamnă că avem 8 hectare de terminal multimodal într-un parc logistic de 18 de hectare.

Serviciile pe care le vom oferi vor fi servicii legate de mărfuri containerizate, dar și de semiremorci, servicii care vor face legătura în primul rând cu portul Constanța dar și cu restul Europei și a lumii. În acest ritm în care avansăm cu dezvoltarea proiectului, în prima jumătate a anului viitor vom avea un terminal funcțional lângă Aiud”, a declarat Cosmin Cârstea, CEO DP World în România.

În ceea ce privește forța de muncă, Cârstea spune că în primul an, la terminalul de la DP World, sunt disponibile 30 de locuri de muncă, dar pe viitor va fi nevoie de mai mulți angajați. Cât despre parcul industrial care se dezvoltă la Decea, dezvoltatorii preconizează că ar urma ca în următorii ani să fie activi un număr de peste 300 de angajați pe măsură ce clădirile din parc sunt construite și date în folosire.

În primii 3 ani, se estimează o capacitate de operare de 6 trenuri în fiecare săptămână. Aceste trenuri vor conecta terminalul cu toate centrele de transport importante din Europa. Hub-ul din Aiud va fi conectat cu terminalul DP World din portul Constanța, vor exista curse feroviare săptămânale. Pe lângă containere, vor putea fi procesate și semiremorci. Capacitatea de stocare va fi de 3000 containere în orice moment și cea de procesare va fi de 50.000 containere pe an în primii 3 ani.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Proiecte de peste 56 milioane de euro, depuse de către Primăria Oradea pentru finanțare prin PNRR

Articolul următor

Fan Courier investește 10 milioane de euro pentru a dezvolta o rețea de puncte de colectare

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share