Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Rute turistice și culturale din Transilvania, finanțate cu 17 milioane de euro

Localități din mai multe județe din zona Transilvaniei vor primi fonduri europene pentru a-și spori atractivitatea anumitor trasee turistice.
Majoritatea banilor din această tranșă vor reveni unor proiecte din zona Transilvaniei | Foto: MIPE

Localități din mai multe județe din zona Transilvaniei vor primi fonduri europene pentru a-și spori atractivitatea anumitor trasee turistice.

Județele cuprinse în această tranșă de finanțare prin programul “România atractivă” sunt Covasna, Maramureș, Mureș, Sibiu, Harghita, Alba, Bihor, Cluj, Satu Mare. Ministrul proiectelor europene, Marcel Boloș, a semnat contracte de 20 de milioane de euro pentru cele patru noi rute turistice și culturale.

La ceremonie au participat primari ai unităților administrativ – teritoriale în care sunt situate obiectivele finanțate. Printre cei prezenți s-au numărat ministrul Energiei, Virgil Popescu, secretarul de stat Csilla Hegedus, primari ai localităților în care vor fi realizate investițiile, reprezentanți ai Eparhiei Reformate Piatra Craiului și Parohiei Unitariene Chichiș.

De asemenea, au participat președintele Consiliului Județean (CJ) Gorj – Cosmin Popescu, președintele CJ Covasna – Sandor Tamas, președintele CJ Prahova – Iulian Dumitrescu – președintele CJ Maramureș, Ionel Bogdan. Valoarea contractelor încheiate pentru rutele culelor, curiilor, satelor tradiționale și Delta Dunării este de 20 milioane de euro, sumă ce va fi investită prin componenta 11 – Turism și cultură a Planul Național de Redresare și Reziliență.

„Investițiile în patrimoniul cultural național prind contur și coerență prin includerea rutelor turistice și culturale în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Contractele semnate se adaugă celor deja încheiate în cursul săptămânii trecute pentru a ne apropia de finalizarea acestei etape din cadrul programului ”România atractivă”.

Restaurarea și promovarea culelor și curiilor, bijuterii ale arhitecturii românești, odată cu restaurarea gospodăriilor cu arhitectură tradițională, sunt parte a viziunii unei Românii care investește în valorile ei culturale ca parte a patrimoniului european”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Județele cuprinse în această tranșă de finanțare prin programul “România atractivă” sunt Covasna, Maramureș, Mureș, Sibiu, Harghita, Alba, Bihor, Cluj, Satu Mare.

Noile proiecte finanțate prin “România atractivă”:

  • Ruta satelor cu arhitectură tradițională: 9,7 milioane euro

În mediul rural românesc, imaginea care, în mod tradițional, conferă valoare culturală localităților, garantează calitatea vieții în comunitate și prezintă atractivitate pentru vizitatori a avut de suferit mult în ultimii ani. Câteva exemple de comunități sprijinite sunt comuna Saschiz – județul Mureș, Biertan și Arpașu de Jos – Sibiu, Ciucsângeorgiu – Harghita, Roșia Montană – Alba.

  • Ruta curiilor: 7,8 milioane euro

Curia reprezintă ansamblul unei curți senioriale sau nobiliare, ce combină caracteristicile Renașterii, Barocului și Neoclasicismului cu particularitățile arhitecturii populare. Cele mai multe dintre curii au fost construite între sec. XVII și XIX. Ruta va cuprinde cele mai reprezentative curii din Transilvania, inclusiv restaurarea a cinci curii din județele Covasna, Harghita, Satu Mare, Bihor și Cluj.

  • Ruta culelor: 2,4 milioane euro

Culele erau locuințele boierilor, construite în vederea apărării avutului și vieții familiilor acestora împotriva invaziilor. Sunt construcții semifortificate specifice sec. XVIII și XIX, răspândite în spațiul balcanic. În România, se întâlnesc preponderent în regiunea deluroasă a Olteniei, dar și în zona de câmpie a Munteniei, în București și în județele Argeș, Teleorman. Contractele de finanțare pentru restaurarea a două cule care vor fi incluse în ruta dedicată: Cula Tudor Vladimirescu (județul Mehedinți) și Cula Glogovenilor (Gorj) au fost semnate.

  • Ruta Delta Dunării: 0,57 milioane euro

Relația dintre resursele naturale și comunitatea de pescari a creat un spațiu și un peisaj cultural unic ce se dorește să fie protejat ca patrimoniu cultural și natural și valorificat prin turism cultural. Proiectul propune o abordare inovativă în care patrimoniul local devine factor principal de dezvoltare durabilă într-o arie protejată naturală. Se vor restaura 30 obiective de peisaj cultural, care vor fi incluse într-un traseu turistic. Acum a fost semnat contractul de finanțare pentru obiectivele din localitățile Chilia Veche și Periprava.

Alocări de 100 de milioane de euro prin PNRR

  • Ruta castelelor – 30 de obiective promovate, 5 castele restaurate
  • Ruta curiilor din Transilvania – 25 de obiective promovate, 5 curii restaurate
  • Ruta culelor – 15 obiective promovate, 5 cule restaurate
  • Traseul gastronomiei tradiționale românești – 30 de obiective promovate
  • Ruta bisericilor fortificate – 20 de obiective promovate
  • Ruta bisericilor de lemn – 30 de obiective promovate, 10 biserici restaurate
  • Ruta mănăstirilor din zona Moldovei – 30 de obiective promovate, 5 mănăstiri restaurate
  • Ruta Sfântul Ladislau pe teritoriul României – 20 de obiective promovate, 5 obiective restaurate
  • Ruta castrelor romane – 20 de obiective promovate, 5 castre restaurate
  • Ruta cetăților – 30 de obiective promovate, 5 cetăți restaurate
  • Refacerea peisajului cultural din Delta Dunării în vederea creșterii atractivității zonei – 30 de obiective promovate, 30 de obiective restaurate (gospodării)
  • Ruta satelor cu arhitectură tradițională – 20 de obiective promovate, 150 de case tradiționale restaurate din cele 20 de sate cu arhitectură tradițională

Componentă cu alocare de 449 de milioane de euro

În cursul săptămânii trecute, au fost semnate contacte de finanțare de 68,5 milioane euro pentru investiții în obiectivele incluse în șase rute culturale și turistice din „România atractivă”: rutele castrelor, castelelor, cetăților, Sfântului Ladislau, bisericilor de lemn și mănăstirilor din zona Moldovei. În cadrul aceleiași componente a PNRR au fost semnate contracte de 59 de milioane de euro pentru înființarea, modernizarea și restaurarea a opt muzee și memoriale.

Acestea sunt Muzeul Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România și Memorialul „Închisoarea tăcerii” Râmnicu Sărat, Muzeul identităților și conflictelor transilvănene, Memorialul Revoluției – Decembrie 1989, Memorialul Victimelor, Muzeul Industrializării forțate și al dezrădăcinării, Râpa Robilor și Muzeul Ororilor Comunismului. Componenta 11 – turism și cultură din PNRR (din care face parte “România atractivă”), prin care sunt finanțate aceste investiții, dispune de o alocare de 449 de milioane de euro.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Transplant de arbori la Oradea

Articolul următor
City Fashion Kids (CFK) a adus în Iulius Mall Cluj o colecție întreagă de articole vestimentare dedicate tuturor vârstelor și nevoilor.

City Fashion Kids aduce haine de designer pentru copii la Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share