Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

O fostă mare fabrică de zahăr din Brașov, singura cu capital românesc, anunță reluarea producției

Fabrica de zahar Bod. FOTO: Primăria comunei Bod

Singura fabrică de zahăr cu capital integral românesc anunță reluarea producției, după ce a fost preluată de noi proprietari. Este vorba despre Fabrica de Zahăr Bod, care va relua producţia de zahăr din sfecla de zahăr în anul 2023.

Noul proprietar este o companie din București, care anunță că începând cu 1 noiembrie a demarat procedura de negociere şi achiziţie de sfeclă de zahăr de la producătorii şi asociaţiile de producători interesate. Fabrica de Zahăr din Bod, județul Brașov, este una dintre cele mai mari fabrici de zahăr din România.

Înființarea Fabricii de Zahăr Bod a avut loc în anul 1889. A funcționat fără încetare mai mult de 130 de ani, înfruntând două războaie mondiale și cutremure majore. În anul 2021, ca urmare a datoriilor acumulate, Fabrica de Zahăr de la Bod a intrat în insolvență, iar activitatea acesteia s-a încheiat. „Pentru recuperarea acestor datorii, activele patrimoniului Fabricii de Zahăr Bod SA sunt vândute prin licitație”, conform Cențu SPRL.

În anul 2022, Fabrica își schimbă patronajul și se ivesc din nou șansele unei relansări în producție.

La sfârșitul anului trecut, Best Achiziții SRL, o companie din București care a vândut în pandemie măști și mănuși, majorându-și cifra de afaceri în 2020 de aproape zece ori, a cumpărat terenurile Fabricii de Zahăr Bod cu 5,1 milioane de lei, potrivit bizbrasov.ro. De fabrică s-ar fi arătat interesată și Primăria Brașov.

În februarie, Mihaela Neagu, director general al companiei, declara pentru bzb.ro că investițiile în fabrică vor costa compania peste 1 milion de euro. „O să mergem să discutăm cu ministrul Agriculturii despre un posibil ajutor de stat şi luăm în calcul şi accesarea fondurilor europene, pentru că, pe lângă costurile cu retehnologizarea, o să avem costuri mari şi cu producţia şi salariile, angajând circa 200 de persoane, din care 20 am angajat deja. Majoritatea sunt din Bod, foşti angajaţi care au vrut să se reîntoarcă“.

Compania anunță că prima întâlnire cu fermierii va avea loc vineri, 4 noiembrie, la sediul fabricii din Bod, întâlnire organizată în parteneriat cu Asociaţia Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr Bod.

După 1990, din cele 35 de fabrici din țară, au rămas doar 20, iar câțiva ani mai târziu au mai fost zece, în 2012 mai erau șase, iar anul trecut mai existau doar trei fabrici de zahăr: Oradea, Roman și Luduș, preluată recent de un grup de fermieri.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
HiSky va începe operarea celei de-a doua rute internaţionale de aici (după Dublin), spre Tel Aviv, cu două frecvențe pe săptămână, din 8 decembrie.

HiSky, Ryanair și Wizz intră pe destinații noi sau reluate la Cluj

Articolul următor

Cinci oferte depuse pentru construirea parcării Spitalului Județean Oradea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share