Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Certitudinea incertitudinii

Cu certitudine, 2022 a fost un an al incertitudinilor de toate felurile. Dacă mă opresc asupra celor economice, pentru că suntem la o revistă de business, nu ne ajunge spațiul dedicat editorialului pentru a le enumera.

Marele numitor comun rămâne însă criza energetică, care a succedat o criză pandemică gravă și o criză a materiilor prime, cu efecte resimțite și azi.

Criza energetică și-a arătat colții încă de anul trecut inclusiv în România, prețul gazelor naturale atingând noi maxime, însă nici tarifele de energie electrică dereglementate nu au scăzut în ciuda evoluției, teoretic, pe o piață liberă. Realitatea a bătut hârtia cum s-ar spune pentru că după cum a evoluat piața energiei electrice sunt clare câteva lucruri: capacitățile instalate nu înseamnă imediat și energie în rețea, schimbările climatice pot deturna orice prognoze optimiste de producție – lumină puțină, secetă accentuată și vânt lipsă, ceea ce se traduce prin livrări insuficiente de energie electrică din producția internă, prin importuri în creștere și stimularea „speculei” – un cuvânt impropriu, știu.

Anul 2022, cum spuneam, este un an al incertitudinilor. Dacă nu erau suficiente efectele crizelor anterior amintite, anul acesta Europa se confruntă pe flancul estetic cu invadarea Ucrainei de către Rusia și cu toate problemele economice, mai ales energetice, asociate. Europa a descoperit brusc și dintr-odată, scuzați-mi ironia, că este dependentă de gazul rusesc în principal și că unele decizii în domeniul energetic nu au fost calculate pe termen scurt și mediu, pentru că pe termen lung, cu siguranță, își vor arăta roadele.

Sunt și semne bune însă. Așa cum arătau invitații noștri la conferința Industria energiei. Energia industriei. Energia investițiilor, potențialul investițional este uriaș și ar acoperi nevoile din sector, astfel încât să avem acea mult clamată independență energetică peste un deceniu și, implicit, securitatea energetică necesară funcționării fără gripări a economiei.

Suntem capabili însă să furnizăm proiecte mature, care să aibă în spate o documentație solidă, care să “livreze” mai mult decât idei? Eu spun că da, mai ales dacă piața se desprinde de politic care să îi fi asigurat un cadru legal, previzibil și predictibil, iar politicul de voturi, astfel încât intervențiile în piața liberă să fie reduse sau cu totul eliminate.

Ligia VORO

Editorial publicat în ediția cu nr. 113 a revistei Transilvania Business (28 noiembrie-28 decembrie 2022)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Proiectul imobiliar de lângă Mureș Mall Târgu Mureș, reactivat!

Articolul următor

Spitalul Județean de Urgență Arad, modernizat cu fonduri transfrontaliere

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share