Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Mall-uri la foc automat în Zalău. Ce apare lângă Value Centre

În vecinătatea mall-ului Zalău Value Centre (ZVC) va începe curând construirea noului ansamblu propus de dezvoltator împreună cu investitorii.

Administrația locală a dezvăluit tratativele cu inițiatorii viitorului complex comercial de pe locul fostului combinat Armătura.

În vecinătatea mall-ului Zalău Value Centre (ZVC) va începe curând construirea noului ansamblu propus de dezvoltator împreună cu investitorii. Acesta este compus din complex comercial și pentru servicii, practic încă un mall, o zonă rezidențială și alta cu servicii de agrement.

Este terenul de pe Bd. Mihai Viteazul situat între Pensiunea Ramona și ZVC, care acoperă 12 ha, pe locul fostei întreprinderi Rominserv, pe care proprietarul o demolează în favoarea noului proiect. “Până acum am discutat cu proprietarul și investitorii mai multe variante propuse și am obținut soluțiile corecte pentru oraș. Am avut din nou tratative cu reprezentanții dezvoltatorilor implicați.

Primăria Zalău trebuie să se asigure că ceea ce se construiește respectă norme importante atât pentru estetica orașului, cât și pentru funcționalitate. Am convenit asupra unui protocol cu aceștia.

Termenii colaborării cu municipalitatea să fie clari, să fim siguri că aprobăm un plan urbanistic care să fie cu adevărat util cetățenilor, având în vedere că este vorba de o zonă centrală aflată în maximă dezvoltare.

Pe termen foarte scurt, am cerut și degajarea rapidă de molozul rezultat din demolări și pregătirea terenului pentru construire, având în vedere că este o zonă cu mare vizibilitate și, chiar și până se va construi, locul trebuie să arate bine”, a menționat viceprimarul Teodor Bălăjel.

Sens giratoriu pe banii investitorilor

“Foarte importantă este deschiderea mare la bulevard a noului ansamblu. O dată, din punctul de vedere al construcțiilor și funcțiunilor pe care acestea le oferă în imediata vecinătate a celei mai mari artere a orașului. A doua oară, din punct de vedere al modului în care se va desfășura traficul.

În zona Pensiunii Ramona vom avea un sens giratoriu, asupra căruia am convenit abia după ce am avut consultări cu reprezentanții poliției rutiere. Ne-am asigurat că intrarea pe care acest giratoriu o face către noul complex nu ridică probleme de fluidizare a circulației pe bulevard.

Toate aceste lucrări de amenajare, pe lungimea deschiderii la stradă, vor fi suportate de investitori. Vom insista să găsim o soluție pentru o zonă de retragere de la bulevard pentru o bandă de decelerare la intrare și o bandă de accelerare la ieșire, cum avem și la ZVC, pentru a nu afecta fluiditatea circulației pe bulevard.

Am cerut, după reguli firești în urbanism, ca regimul de înălțime al clădirilor să fie în creștere începând de la bulevard. Având în vedere că planul include un complex comercial, clădiri de serviciu, spații de agrement și clădiri de locuințe, am cerut ca accesul să fie asigurat separat pentru mașinile care transportă mărfuri și pentru mașinile particulare.

Intrările și ieșirile trebuie să fie generoase și separate. În zona comercială intrarea să fie din bulevard, iar în zona de agrement intrarea să fie din str. Fabricii. Ne-am asigurat că sunt prevăzute suficiente parcări, principiul fiind cel puțin 1,5 locuri pentru fiecare locuință, chiar dacă vor trebui asigurate suprateran sau în subteran, unde se poate merge până la două niveluri”, a spus Bălăjel.

Armătura și Cuprom sunt prinse în aceste proiecte.

Lacăt pe fabrica de robineți

Compania Petron Energy a început, în 2021, planul urbanistic zonal (PUZ) pentru modificarea funcțiunii platformei pe care funcționa combinatul. PUZ prevedea schimbarea unităților de referință existente inițial în zone comerciale și mixte (rezidențial, comercial și servicii). Direcția pentru Cultură Sălaj a convenit cu proprietarul fostului colos industrial IAIFO ca mozaicul fabricii să fie salvat cu ajutorul unor studenți de la Universitatea de Artă și Design Cluj.

IAIFO, care în 1990 avea 7.000 de angajați, a fost preluată de grupul Rompetrol, prin Rominserv, în 2004, când mai erau 1.200 de salariați. Fosta întreprindere de robinetărie a fost lichidată. Intenția Rompetrol de a renunța la IAIFO datează din 2014. JMI, care a cumpărat Armătura, a fost înființată ca societate de tip holding. Pe un alt teren al IAIFO funcționează deja ZVC, dezvoltat de Prime Kapital.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Managerii estimează stabilitate economică pentru februarie – aprilie 2023

Articolul următor
Programul de preaccelerare destinat startup-urilor tehnice Innovation Labs a marcat deschiderea înscrierilor.

Clujul și Timișoara vor găzdui competiții regionale Innovation Labs

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share