Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Micii fermieri clujeni pătrund în rețeaua Carrefour

10 fermieri mici și mijlocii din Cluj livrează deja în rețeaua de magazine Carrefour. “Pentru ca pe mesele oamenilor din România să ajungă alimente proaspete, care păstrează gustul de odinioară, fermierii mici și mijlocii trebuie să-și dezvolte afacerile și să pătrundă pe noi piețe de desfacere.
Producătorilor locali li se spune cum să se finanțeze și cum să încheie contracte cu marile lanțuri de retail Foto: FCSC

Patru organizații au demarat un proiect prin care ajută fermierii din zonă să intre în marile lanțuri comerciale.

10 fermieri mici și mijlocii din Cluj livrează deja în rețeaua de magazine Carrefour. “Pentru ca pe mesele oamenilor din România să ajungă alimente proaspete, care păstrează gustul de odinioară, fermierii mici și mijlocii trebuie să-și dezvolte afacerile și să pătrundă pe noi piețe de desfacere.

Din păcate, micii producători locali continuă să aibă un acces limitat la piața de retail din cauza lipsei de asociere și reprezentare a grupurilor de fermieri. Din dorința de a schimba lucrurile pentru producătorii locali din Cluj și împrejurimi, cu sprijinul Fundației pentru Dezvoltarea Agriculturii și al Fundației Carrefour, am demarat un astfel de proiect.

Ajutăm fermierii să-și dezvolte afacerile și să pătrundă pe piața de retail. Oferim suport producătorilor, astfel încât aceștia să poată produce mai mult, produse de o calitate mai înaltă”, a precizat conducerea Fundației Civitas pentru Societatea Civilă (FCSC).

Nod Verde îi verifică pe producători

În cadrul proiectului, food hub-ul Nod Verde și-a asumat responsabilitatea conectării producătorilor locali la procedurile de livrare ale partenerilor din retail. Nod Verde se asigură că producătorii vin în întâmpinarea nevoilor comercianților în ceea ce privește procedurile, calitatea produselor, calendarul, cantitățile și depozitarea.

Prin proiect a fost încheiat un parteneriat cu sectorul retail, datorită căruia se pot găsi deja legume și fructe proaspete, de la 10 fermieri mici și mijlocii din Cluj, pe rafturile hipermarket-ului Carrefour. “În același timp, pentru a putea livra un volum mai mare de produse către supermarketuri, producătorii trebuie să-și crească afacerile.

De aici vine nevoia accesării unei finanțări, fie că ne referim la un credit sau la o finanțare nerambursabilă. În acest context, am invitat producătorii locali la o întâlnire dedicată subiectului finanțării în agricultură, unde am discutat despre avantajele unui credit și cele ale finanțărilor nerambursabile”, potrivit FCSC.

Creditele pentru fermieri, în condiții mai flexibile

Alexandra Kardos, șefa agenției Patria Credit Zalău, spune că provocarea cea mai mare în lucrul cu fermierii este teama de a colabora cu băncile, deși creditele pentru aceștia se acordă în condiții diferite de cele destinate altor tipuri de afaceri.

„Principalele beneficii pe care le pot avea fermierii, dacă apelează la noi, sunt legate de posibilitatea de a accesa un credit indiferent de forma de organizare pe care o au: producător agricol simplu, întreprindere individuală, persoane fizice autorizate sau chiar societăți cu răspundere limitată.

Pot alege să ramburseze ratele sezonier, în funcție de natura afacerii. Nu au nevoie să vină cu cofinanțări din surse proprii. Pot accesa până la 100% din valoarea investiției. Costurile pot fi negociate în funcție de nevoia de creditare”, a menționat Kardos.

Încurajați să depună proiecte

O altă opțiune pentru micii producători locali sunt finanțările nerambursabile. Marton Balogh, directorul FCSC Cluj-Napoca, afirmă că fondurile europene reprezintă o șansă deosebit de importantă pentru fermierii care doresc să-și dezvolte afacerile.

În 2023 va începe implementarea Programului Național Strategic 2023-2027, principala sursă de finanțare a fermierilor români. Toți fermierii care au idei de dezvoltare pentru afacerile lor sunt îndemnați să urmărească oportunitățile de finanțare ce vor veni și încurajați să gândească proiecte pentru finanțare.

Finanțare europeană pentru producția de zmeură

Deși accesarea unei finanțări nerambursabile poate părea un proces anevoios, Alexandru Răchită, producător de zmeură care a trecut prin experiența accesării de fonduri europene, încurajează fermierii să o facă. „Recomand tuturor fermierilor care nu au accesat până acum un program european să acceseze cu încredere, fiindcă nu le va părea rău. E singurul mod prin care se pot dezvolta destul de repede și ușor”.

Răchită spune că procesul de aplicare pentru obținerea finanțării nu a fost unul complicat. Totuși, crede că de îmbunătățit în accesarea finanțărilor nerambursabile ar fi reducerea actelor necesare și construirea unei relații mai bune între instituțiile ce oferă finanțări nerambursabile și sistemul bancar, încât creditele necesare pentru anumite linii de finanțare să devină mai accesibile.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Crosspoint Real Estate intră pe piața de PRS

Articolul următor

Paris La Défense will be at MIPIM 2023 in Cannes, from March 14 to 17, 2023

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share