Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Fermierii bihoreni nu se grăbesc să depună Cererile unice de plată

Cererile de plată, fără penalizări, se depun până la data-limită de 15 mai 2023.

APIA Bihor trage un semnal de alarmă în ceea ce privește depunerea Cererilor unice de plată. în perioada 01.03.2023 – 21.04.2023 la APIA Centrul județean Bihor au fost depuse doar 16.437 cereri unice de plată, ceea ce reprezintă 48% din totalul de 34.267 cereri depuse în anul 2022.

„Până la data limită mai sunt doar 14 zile lucrătoare motiv pentru care am transmis Primăriilor și Prefecturii județului Bihor adrese de informare privind stadiul depunerii cererilor de plată prin care adresăm Primăriilor rugămintea de a transmite, cu celeritate, Adeverințele către centrul județean/centrele locale APIA Bihor, în modul stabilit cu responsabilii de UAT ai APIA CJ Bihor”, a declarat Ioan Sorin Roman, șeful APIA Bihor.

Acesta a adăugat că dacă situația o va impune, funcționarii responsabili cu primirea cererilor vor avea program normal de lucru in 06.05.2023 si 13.05.2023.

Obligațiile primăriilor

Fermierii trebuie să verifice, împreună cu primăria pe raza căreia dețin terenul, situația înscrierii în Registrul agricol a terenului.

Conform Hotărârii nr. 1571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervenţiilor aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027, finanţate din Fondul european de garantare agricolă şi de la bugetul de stat, art.6 alin.  (7) și (9):

Primăriile pe raza cărora se află terenurile agricole sunt obligate:

  1. a)să informeze în prealabil fermierul cu privire la eliberarea adeverinței;
  2. b)să elibereze adeverințe conform înscrisurilor din registrul agricol fără condiționarea de plata impozitelor sau taxelor locale de către fermier;
  3. c)să transmită adeverințele către centrele județene sau locale APIA la solicitarea acestora.

Responsabilitatea privind legalitatea și valabilitatea documentelor prevăzute la     alin. (7) (..) aparține fermierului și/sau autorității care a emis sau a atestat aceste documente, după caz.

Ioan Sorin Roman asigură că APIA Bihor va fi alături de fermieri pe tot parcursul Campaniei de preluare a cererilor unice de plată și va acorda suportul  necesar UAT –urilor pentru parcurgerea cu succes a etapelor necesare pentru accesarea fondurilor europene.

 

„Funcționarii APIA vor contacta fermierii în vederea închiderii electronice a cererii și pentru programarea acestora în vederea semnării Cererii și declarațiilor atașate acesteia. Și în anul 2023 fermierii pot semna Cererile folosind semnătura electronică. Documentele care se atașează la dosarul Cererii unice de plată sau la modificările aduse acesteia (copie CI/BI/pașaport/certificatul de înregistrare la ONRC/certificatul de înregistrare fiscală, dovadă cont bancar activ) se transmit prin mijloace electronice, către Centrele județene/locale APIA și al Municipiului București de care aparțin fermierii”, a precizat directorul executiv al APIA Bihor.

Cererea de plată se consideră depusă numai după ce a fost închisă în aplicația IPA-Online și a fost înregistrată la APIA! Fermierii trebuie să solicite responsabilului de dosar numărul de înregistrare! Este dovada că a depus o cerere de plată pentru campania curentă.

Cererea de plată depusă electronic trebuie semnată la Centrul Județean/Local APIA. Fermierii vor fi înștiințat până la ce dată vor putea veni la APIA și semna cererea.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

S-a semnat contractul pentru extinderea terminalului de pasageri al Aeroportului Oradea

Articolul următor
Trei studenți de la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca au câștigat finala globală a competiției SAS Curiosity Cup, unde au concurat alături de alte nouă echipe din lume.

Studenții de la Babeș-Bolyai au câștigat finala globală a SAS Curiosity Cup

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share