Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Studenții de la Babeș-Bolyai au câștigat finala globală a SAS Curiosity Cup

Trei studenți de la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca au câștigat finala globală a competiției SAS Curiosity Cup, unde au concurat alături de alte nouă echipe din lume.
Echipa câștigătoare: Adina Tilea, Marian Coțolan, Bianca Marian, Darie Moldovan | Foto: UBB

Cei trei tineri au obținut locul 1 la categoria Data Analysis în cadrul competiției.

Trei studenți de la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca au câștigat finala globală a competiției SAS Curiosity Cup, unde au concurat alături de alte nouă echipe din lume. Proiectul tinerilor români a folosit soluția SAS Viya pentru a analiza situația defrișărilor din Munții Carpați.

Competiția a reunit echipe de studenți de pe întregul mapamond, ei având ocazia să își testeze, în situații reale, aptitudinile din domeniul analizei de date. Concursul a fost o oportunitate ca tinerii să aplice cunoștințele din domeniile data science și analytics, folosind soluțiile SAS Viya și SAS OnDemand for Academics și unelte SAS licențiate la nivel de universitate.

“UBB are ca model academic ideea de a genera cunoaștere avansată prin cercetare științifică, iar în acest proces să educe studenții și să genereze aplicații inovative pentru societate. Acest rezultat confirmă că modelul funcționează bine și că studenții UBB sunt foarte bine educați pentru a fi generatori de cunoaștere și inovații în societate”, a spus rectorul UBB, Daniel David.

”Această performanță vine să confirme o nouă dimensiune a tradiției universității și facultății noastre, și anume de a participa de fiecare dată cu succes la competițiile internaționale dedicate studenților, fie că sunt organizate de către instituții academice, fie de către companii prestigioase. Se demonstrează din nou că parteneriatul cu SAS Romania este unul de anvergură și cu rezultate foarte bune”, a afirmat Răzvan Mustață, decanul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA).

Trebuiau să detecteze defrișările din Carpați

Marian Coțolan, Adina Tilea și Bianca Marian sunt membrii componenți ai echipei câștigătoare, T(h)ree Sentinel. Ei au fost coordonați de lectorul Darie Moldovan, de la FSEGA-UBB. Cercetarea care a adus locul întâi echipei clujene la SAS Curiosity Cup, în cadrul categoriei Data Analysis, a avut ca subiect clasificarea imaginilor din satelit pentru a detecta defrișările din Munții Carpați.

”A fost o experiență nemaipomenită. Faptul că am câștigat la categoria Data Analysis din cadrul competiției este o performanță remarcabilă pentru echipa noastră; ne-a sporit încrederea și ne-a validat aptitudinile și expertiza în domeniul analizei de date. A fost un moment de mare mândrie pentru noi să vedem că eforturile noastre au fost răsplătite.

Fiecare dintre noi și-a folosit skill-urile de data analysis pentru a gândi o soluție privind problema continuă a defrișărilor. În cadrul competiției, am putut să demonstrăm abilități de colaborare, de gândire analitică și de inovare”, au declarat cei trei membri ai T(h)ree Sentinel.

“Sunt sigur că cei trei vor continua pe aceeași pantă ascendentă și în carierele lor. Proiectul nostru, centrat pe urmărirea defrișărilor, reamintește că datele și inteligența artificială au puterea de a fi o forță care să inspire schimbările pozitive în lumea în care trăim.

Este minunat să vedem cum comunitatea academică se reunește și dezvăluie talentul și potențialul incredibile pe care le are următoarea generație de analiști de date.” Darie Moldovan, coordonatorul echipei, spune că

Sistemul gândit de studenți, posibil sprijin pentru autorități

”Primim o dovadă importantă că eforturile pe care le depunem în cadrul parteneriatelor cu mediul academic din România dau roade: tinerii care astăzi sunt dornici să învețe analiza de date iau în serios acest domeniu și sunt pregătiți să devină profesioniștii de care avem nevoie mâine”, a declarat Alina Luchian, Academic & Education Territory Lead pentru România la SAS Institute.

Cercetarea T(h)ree Sentinel a avut la bază două seturi de date conținând imagini obținute prin satelit: unul care cuprinde imagini din bazinul hidrografic al Amazonului și un altul care conține imagini din patru regiuni de interes ale Munților Carpați, colectate de către satelitul Sentinel-2.

Imaginile au fost preprocesate și redimensionate pentru a putea fi folosite în două sisteme de clasificare: o Rețea Neurală Convoluțională  bazată pe platforma SAS Viya și un model atent calibrat ResNet50, pregătit în Python. Concluzia la care a ajuns echipa este că metoda de lucru folosită în cadrul proiectului poate reprezenta un punct de pornire pentru sisteme de monitorizare a pădurilor României.

Tehnologia poate suplimenta monitorizarea făcută la sol și poate contribui la diminuarea fenomenului defrișărilor. Autoritățile locale sau naționale se pot folosi de un astfel de sistem pentru a identifica rapid zonele critice în care au loc defrișări importante, pentru a implementa măsuri legale.

SAS este liderul soluțiilor de analytics. Prin servicii și soluții software inovatoare, SAS sprijină și inspiră clienții din întreaga lume să transforme datele în informații valoroase. UBB este universitatea cu tradiția academică cea mai veche din România, reprezentând cea mai mare comunitate academică din țară (cu 55.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe).

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Fermierii bihoreni nu se grăbesc să depună Cererile unice de plată

Articolul următor
80% din totalul emisiunii inițiate de Banca Transilvania (BT) Cluj a fost subscrisă de investitori internaționali din 20 de țări.

Banca Transilvania a vândut, în câteva ore, obligațiuni de 500 milioane €

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share