Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Patru spitale, finanțate din PNRR, cu contracte semnate

Sala Festivă a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) ”George Emil Palade” din Târgu Mureș a găzduit, în 17 martie, ceremonia de semnare a patru contracte de finanțare pentru infrastructura spitalicească nouă din județele Alba, Bistrița-Năsăud, Cluj și Mureș.

 

Evenimentul a fost onorat de prezența unor invitați din cele patru județe, cadre universitare, medici și reprezentanți ai autorităților locale și județene.
Cele patru contracte care au făcut obiectul ceremoniei sunt finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și au valoarea totală de 275 de milioane de euro, fără TVA, astfel: 105.841.529,64 de euro, fără TVA, pentru ”Construire Centru Chirurgical Cardiovascular la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș”, 82.939.073,64 de euro, fără TVA, pentru extinderea pavilionului Spitalului Județean de Urgență Bistrița, prin construirea unei clădiri noi, 47.092.679,72 de euro, fără TVA, pentru relocarea și modernizarea activității Secției de Oncologie și înființarea Compartimentului de Cardiologie intervențională la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia și 39.219.840,61 de euro, fără TVA, pentru ”Recompartimentare clădire existentă și extindere cu un corp nou – Secția clinică Neurochirurgie – Centru de Patologie Vasculo-Cerebrală și Neurochirurgie la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj”.

”Universitățile de Medicină și Farmacie din România, reunite în Alianța Universitară – G6, sprijină acest demers de reformă a sistemului sanitar care are nevoie nu doar de investiții, ci și de resursa umană calificată. În mod direct, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureș este, la rândul ei, beneficiara a două investiții specifice importante din PNRR, pentru Spitalul Universitar: Unități de asistență medicală ambulatorie și Echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale”, a spus gazda ceremoniei, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul UMFST ”George Emil Palade” din Târgu Mureș.

 

Interes pentru sănătatea comunităților

Invitatul special al evenimentului a fost prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, care a semnat contractele de finanțare alături de reprezentanții celor patru unități spitalicești.

”Mulțumesc pentru invitația de a realiza aici, la Târgu Mureș, un pas simbolic pentru infrastructura de Sănătate din România. Patru obiective majore în infrastructura spitalicească în valoare de aproape 300 de milioane de euro sunt primele contracte de construire pe care le semnăm, aici în Transilvania. Sunt deopotrivă bucuros, dar și emoționat în același timp, pentru că dăm un semnal extrem de puternic, că ne interesează sănătatea oamenilor din România, sănătatea comunităților, iar acest lucru vreau să vă spun că încerc să îl fac nu numai cu toată responsabilitatea, dar și cu detașare, dacă vreți, de foarte multe aspecte politice și politicianiste care ne-au marcat tuturor de-a lungul timpului viața și care poate n-au dus totdeauna progrese”, a fost mesajul transmis de ministrului Sănătății, care și-a manifestat încrederea că ”peste trei ani și trei luni”, adică la data de 30 iunie 2026 ”să ne bucurăm de finalizarea acestor proiecte.”

Totodată, prof. dr. Alexandru Rafila a punctat importanța parteneriatului dintre Ministerul Sănătății și universitățile și facultățile de Medicină din țară pentru asigurarea unei resurse umane foarte bine calificată.

 

Semnarea contractelor, un nou pas

Contractul pentru noul Centru Chirurgical Cardiovascular la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș a fost semnat de dr. Mariana-Anișoara Ciorba, managerul Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș.

”Sunt emoționată să semnez acest certificat de naștere al primei clădiri proprii a Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș. Țin să mulțumesc tuturor celor care au contribuit ca să ajungem aici, Ministerului Sănătății, domnului ministru profesor doctor Alexandru Rafila, și colaboratorilor domniei sale, parlamentarilor de Mureș, administrațiilor publice județene și locale, și, nu în ultimul rând, echipei mele. Țin să spun că acest document este prima piatră de temelie a lăcașului propriu al Institutului de Boli Cardiovasculare și Transplant și spun lăcaș pentru a mă gândi către familie, către generații, pentru că de fapt acesta este visul împlinit al multor generații”, a afirmat dr. Mariana-Anișoara Ciorba.

Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a semnat apoi contractul pentru proiectul care prevede extinderea pavilionului Spitalului Județean de Urgență Bistrița.

”Aș vrea să încep scurta mea intervenție în primul rând prin a-i mulțumi Bunului Dumnezeu că am ajuns să trăiesc acest moment istoric și unic pentru comunitatea pe care o reprezint. Pentru că eforturile pe care noi le-am început în anul 2012 au ajuns astăzi la încununare prin semnarea acestui contract de finanțare pentru obiectivul de investiții care prevede extinderea pavilionului Spitalului Județean de Urgență Bistrița, prin construirea unui corp de clădire cu subsol, parter plus patru etaje, cu pasarelă de trecere triplu etajată între clădirea existentă și cea propusă”, a menționat Emil Radu Moldovan.

În urma proiectului, Spitalul Județean de Urgență Bistrița își va crește numărul de secții și compartimente medicale de la 23 la 29 și suprafața de la 29.000 de metri pătrați la 44.000 de metri pătrați.

În continuare, Simona Diana Mârza, managerul Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, a semnat contractul pentru această unitate.

”Îi mulțumesc în primul rând domnului profesor universitar doctor Alexandru Rafila, îi mulțumesc domnului deputat Florin Roman care tot timpul a fost alături de noi și, nu în ultimul rând, îi mulțumesc domnului președinte al Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, care a fost alături de Spitalul Județean încă din anul 2010. Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia este un spital cu peste 25 de specialități, este un spital cu 763 de paturi de spitalizare continuă și 45 de paturi de spitalizare de zi și este un spital ca toate celelalte spitale de aici în care s-a investit foarte mult din anul 2010 de când a fost preluat de Consiliul Județean Alba. În Spitalul Județean s-au investit peste 20 de milioane de euro de la bugetul Consiliului Județean Alba, peste 11 milioane de euro finanțare prin accesare de fonduri europene și peste 2 milioane de euro finanțare de la Ministerul Sănătății”, a declarat Simona Diana Mârza.

 

”Beneficiarii sunt oamenii”

Cel de-al patrulea contract de finanțare a fost semnat de prof. univ. dr. Claudia Diana Gherman, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.

”Centrul de Patologie Vasculo-Cerebrală și Neurochirurgie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca este un proiect de importanță majoră pe care unitatea noastră îl are aprobat spre finanțare, pe care deja l-a început spre implementare sub directa conducere și coordonare a Ministerului Sănătății de al cărui sprijin ne-am bucurat pe toată durata derulării acestei investiții”, a precizat prof. dr. Claudia Diana Gherman.

”Am avut un vis care a început acum mai bine de 20 de ani și iată-ne astăzi punând semnătura pe documentul care va consfinți finalizarea și întruparea unui vis. Dar ca orice vis, pentru a deveni realitate e nevoie de oameni care să te ajute”, a spus și ”părintele spiritual” al proiectului, prof. dr. Ștefan Florian, șeful Secției de Neurochirurgie de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.

Text: Alex TOTH

Foto: Ligia VORO

Articol publicat în ediția print cu nr. 117 a revistei Transilvania Business (21 aprilie – 22 mai 2023)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Proiect turistic transfrontalier de peste 1 milion de euro prin Programul Interreg

Articolul următor

Crește capacitatea de cazare în campusul Universității din Oradea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share