Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Proiect turistic transfrontalier de peste 1 milion de euro prin Programul Interreg

Atracții naturale, habitate nealterate și milioane de specii de animale. Această regiune diversă ni se deschide când privim în jos din Munții Carpați de Vest prin valea defileului râului Crișul Repede către Parcul Național Körös-Maros.

Această minunată zonă transfrontalieră i-a inspirat pe reprezentanții Societății de Caritate Don Orione să coopereze cu Direcția Parcului Național Körös-Maros (HU) și Camera Județeană de Comerț și Industrie (HU) Békés pentru implementarea proiectului: „Provocarea comună și cooperarea comună pentru managementul patrimoniului natural transfrontalier”, finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională al Uniunii Europene și de către cele două țări partenere, prin Programul Interrreg VA ROHU. Valoarea proiectului este de peste 1 milion de euro.

Obiective

Unul dintre principalele obiective ale proiectului a fost acela de a proteja și promova aceste locuri minunate bogate în biodiversitate și de a schimba atitudinea turiștilor față de importanța aprecierii patrimoniului natural și a recreerii active, prietenoase cu mediul.

În cadrul proiectului a fost realizată o investiție pentru educația pentru mediu, s-au creat trasee tematice și trasee de învățare, activități care vizează conservarea speciilor protejate și eradicarea speciilor invazive și s-au implementat instruiri privind transferul de cunoștințe.

Partenerul român și-a construit un refugiu turistic în satul Zece Hotare, (Șuncuiuș), pentru vizitatorii care participă la tururi montane sau peșteri sau pur și simplu doresc să admire frumusețea locului.

Refugiul turistic numit „Belvedere” dispune și de un punct de observare înalt, care oferă vizitatorilor priveliști frumoase și posibilitatea de a organiza programe de educație pentru mediu. Refugiul turistic este inovator în felul său, întrucât turiștii pot intra liber în clădire ziua sau chiar noaptea.

În Ungaria

Pe partea maghiară a frontierei au fost luate și măsuri specifice pentru îmbunătățirea stării ariilor protejate. Transformarea structurii agriculturii și răspândirea speciilor de plante invazive au transformat și sărăcit regiunea. Proiectul a combătut cu succes aceste evoluții negative, îmbunătățind starea habitatelor, precum și creșterea biodiversității și a bogăției socio-economice oferite de regiune. Rezultatele realizate nu numai că au contribuit la păstrarea peisajului frumos, dar au creat și valoare turistică.

În cadrul proiectului, în centrul Direcției Parcului Național Körös-Maros din Szarvas a fost realizată dezvoltarea infrastructurii de educație ecologică a Centrului de vizitatori și a parcului de animale din Valea Körös care funcționează acolo. A fost construită o nouă clădire de educație pentru mediu, iar traseul natural existent a fost extins cu stații noi, interactive. Numărul de vizitatori ai Centrului de Vizitatori și Parcului Animal din Valea Körös a crescut treptat de-a lungul anilor, astfel încât mesajul reprezentat de proiect ajunge și la un public din ce în ce mai larg.

Totodată, sub conducerea Camerei Județene de Comerț și Industrie (BMKIK) Békés, a fost modernizat Punctul de Informare Turistică Békéscsaba, extinzându-se astfel gama de servicii și îmbunătățindu-i calitatea. BMKIK a creat o experiență turistică autentică, dezvoltând în același timp o atitudine pozitivă și o atitudine durabilă față de patrimoniul natural (prin participarea la numeroasele conferințe, evenimente și 6 târguri organizate).

BMKIK a elaborat, de asemenea, o Strategie Turistică Comună, partenerii monitorizează și aplică direcțiile de dezvoltare a turismului și măsurile prevăzute în document. Datorită implementării proiectului, capacitatea instituțională a BMKIK a fost, de asemenea, îmbunătățită.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Parc fotovoltaic pentru consum propriu, în valoare de 3,9 milioane de lei la Curtici

Articolul următor

Patru spitale, finanțate din PNRR, cu contracte semnate

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share