Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Invențiile din sănătate, prezentate la UMF Cluj Technology Transfer Days

Participanții la TTD vor avea oportunitatea de a vizita standurile la care vor fi expuse informații despre invențiile cercetătorilor clujeni, de a participa la prezentările acestora și la sesiunile de întrebări și răspunsuri.
Universitatea din Cluj și-a propus să susțină excelența în cercetare și inovarea în medicină | Foto: UMF Cluj

Evenimentul se desfășoară în cadrul proiectului „Progres – Creșterea performanțelor cercetării științifice, susținerea excelenței în cercetare și a inovării în medicină”.

Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca organizează, în perioada 17-18 mai, evenimentul UMF Cluj Technology Transfer Days (TTD). Acesta are loc în clădirea Facultății de Medicină.

Sunt prezentate rezultate ale cercetării desfășurate în cadrul UMF Cluj sub formă de brevete de invenție sau cereri de brevet de invenție. Totodată, sunt expuse serviciile oferite de cele două centre de cercetare din cadrul UMF Cluj: Centrul de Cercetări pentru Medicină Avansată – MedFUTURE și Centrul de Cercetări pentru Genomică Funcțională, Biomedicină și Medicină Translațională – Genomic Center.

Centrele ce cercetare pot fi vizitate de cei interesați pe parcursul celor două zile ale evenimentului. Sunt organizate standuri expoziționale pentru a facilita întâlniri și sesiuni de matchmaking între profesioniști și cercetători, cu scopul de a încuraja crearea de noi colaborări între mediul privat și cel universitar, în domeniul medical și farmaceutic.

Participanții la TTD au oportunitatea de a vizita standurile la care vor fi expuse informații despre invențiile cercetătorilor clujeni, de a participa la prezentările acestora și la sesiunile de întrebări și răspunsuri. Printre cele 22 de brevete de invenție și cereri de brevet de invenție prezentate în cadrul evenimentului se numără procedee, echipamente și produse medicale.

Invențiile de la TTD

  • Nanosenzor plasmonic eficient pe bază de nanobipiramide de aur pentru detecția multimodală a biomarker-ului cardiac Troponină I, cu aplicație directă în mediul clinic pentru diagnosticul afecțiunilor cardiace.
  • O compoziție de rășină de impregnare și material compozit pentru fabricarea implanturilor cranio-faciale, ce aduce o nouă și pertinentă abordare a defectelor osoase în chirurgia cranio-maxilo-facială, prin încercarea de a implementa în uzul clinic, pe scară largă, a implanturile personalizate.
  • Un sistem dual de grile pentru ghidajul brahiterapiei asistate laparoscopic pentru tumorile hepatice nerezecabile. În prezent, astfel de sisteme de grile există și sunt utilizate pentru tratamentul cancerului de prostată, cancerului de sân, cancerelor din sfera ginecologică, cancerului de rect, cancerului de vezică urinară și cancerului de esofag, dar nu au fost dezvoltate special pentru brahiterapia asistată laparoscopic pentru tumorile hepatice.
  • Un sistem biologic bazat pe un vector viral țintit anti-tumoral pentru restabilirea genotipului normal al genei supresoare tumorale TP53 în celulele maligne. Acest model terapeutic poate constitui o bază experimentală pentru implementarea de terapii țintite antitumorale în trialuri clinice pe pacienți cu tumori al căror genotip au alterată funcția genei supresoare de tumori TP53. Modelul terapeutic poate fi implementat ca tratament în afecțiunile maligne fie ca monoterapie, fie complementat cu chimioterapice, pentru a spori eficiența acestuia în tipurile de cancer mai complexe și agresive.
  • O metodă pentru detecția și evaluarea modificărilor pleurale și pulmonare superficiale bazată pe analiza computerizată a imaginilor ecografice. Invenția se referă la o metodă neinvazivă pentru corpul uman, fără expunere la radiații și cu costuri reduse, pentru detectarea și diagnosticarea afecțiunilor pulmonare interstițiale, bazată pe procesarea avansată a ultrasunetelor, care face posibilă diagnosticarea și evaluarea severității leziunilor pleuro-pulmonare, o alternativă accesibilă la tomografia computerizată (CT).
  • Pastă de dinți cu extract îmbogățit în principii active obținut din tescovine și frunze de viță de vie
  • Supliment alimentar cu proprietăți antioxidante/antiproliferative
  • Gel și cremă fotochemoprotectoare și procedeu de preparare a acestora
  • Comprimate masticabile cu polen și vitamina C naturală

Proiect de excelență în cercetare

TTD se adresează comunității academice a UMF Cluj (cadre didactice, cercetători, doctoranzi, studenți), membrilor celorlalte universități, companiilor și celor interesați de domeniul cercetării și inovării în medicină și farmacie.

„Acest eveniment face parte dintr-un proiect amplu de dezvoltare instituțională, de finanțare a excelenței în cercetare, dezvoltare și inovare, pe care l-am demarat la începutul anului 2022.

Obiectivul principal al proiectului îl constituie menținerea statutului de pol de excelență național în medicina personalizată și translațională, dezvoltarea și consolidarea poziției universității noastre în Europa de Est prin creșterea capacității și a performanței instituționale în acest domeniu, susținerea activităților de cercetare de excelență a universității și susținerea diseminării rezultatelor cercetării.

UMF Cluj deține astăzi, datorită investițiilor din ultimii ani, una din cele mai performante infrastructuri de cercetare la nivel național, cu o politică a cercetării puternic integrată în mediul academic”, a declarat Anca Buzoianu, rectorul UMF Cluj.

Intrarea este liberă, iar programul evenimentului poate fi consultat pe site-ul universității. În cadrul TTD, se va desfășura, în 18 mai, Salonul Alianței Universitare G6-UMF. Manifestarea va reuni prezentările unor invenții realizate de grupuri de cercetare ale universităților membre ale Alianței Universitare G6-UMF.

Acestea sunt UMF Cluj, București, Timișoara, Craiova și Iași, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie Târgu Mureș. Inițiativa reprezintă o confirmare a strânsei cooperări în crearea cadrului de informare și promovare a rezultatelor cercetării în domeniul medical.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Promelek XXI a demarat un proces de investiții pentru dezvoltarea liniei de business dedicată producției și echipării de tablouri electrice de automatizare pentru liniile și utilajele de producție și previzionează că, în următorii trei ani, acest segment va reprezenta 15% din business-ul total. 

Tablourile electrice vor aduce 15% din business-ul Promelek XXI

Articolul următor

EIT Urban Mobility, activat la Constanța

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share