Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

EIT Urban Mobility, activat la Constanța

Constanța este unul din primele orașe românești care beneficiază de serviciile ecosistemului european de inovare al EIT Urban Mobility

EIT Urban Mobility RIS Hub România, al cărei lider de consorțiu este IcebergPlus, a organizat, alături de Federația Zonelor Metropolitane și Aglomerărilor Urbane din România (FZMAUR) și în parteneriat cu Primăria Constanța, un prim eveniment dedicat instituțiilor publice interesate de soluții inovatoare pentru mobilitatea urbană și companiilor care oferă astfel de tehnologii.

Constanța, oraș membru al rețelei EIT Urban Mobility, a găzduit evenimentul „Implicarea orașelor în procese de inovare deschisă pentru mobilitate urbană”, care a avut ca scop conectarea actorilor din mediul public cu start-up-urile din portofoliul EIT Urban Mobility RIS Hub Romania, care dețin soluții ce pot contribui la îmbunătățirea mobilității urbane și metropolitane din orașele românești.

În acest context, start-up-urile din ecosistemul de inovare EIT Urban Mobility care și-au prezentat soluțiile au fost: Urban Bike Revolution reprezentat de Andrei Rusu, Nicolae Georgescu, Zen Parking, Tire2Tire reprezentat de Teodora Moraru, Claudiu Radacina, EV Connect și Doru Chirica, Tranzy.ai.

Prin activitățile EIT Urban Mobility la nivel național, căutăm să valorificăm inovațiile de mobilitate urbană care răspund provocărilor curente ale orașelor, conectându-le și implicându-le în activitățile hub-ului. Suntem în postura fericită de a putea să oferim actorilor publici și privați implicați în activitățile noastre acces la cunoștințe, o rețea de parteneri, oportunități de finanțare, inițiative și noi perspective de dezvoltare, a declarat Alexandra Hîncu, RIS Hub Manager.

Conferința s-a încadrat în prioritățile generale ale IcebergPlus, având în vedere că, în aceeași perioadă, liderul consorțiului ce reprezintă EIT Urban Mobility în România a participat, la Constanța, și la conferința de lansare a 𝗖𝗜𝗧𝗬𝗜𝗡𝗡𝗢𝗛𝗨𝗕 E𝗗𝗜𝗛, unul din cele trei Centre Europene de Inovare Digitală (European Digital Innovation Hubs) pe care compania le implementează în România pentru digitalizarea IMM-urilor și instituțiilor publice din regiunile Centru, Sud-Est și Nord-Est.

Mai multe informații despre beneficiile și oportunitățile de transformare digitală, cofinanțate de Comisia Europeană și Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, pot fi consultate pe website-urile FIT EDIH, CITYINNOHUB și DIZ-EDIH.

Reprezentând EIT Urban Mobility, o inițiativă a Institutului European de Inovare și Tehnologie (EIT), organism al Uniunii Europene, în România, consorțiul format din IcebergPlus, Spherik Accelerator și FZMAUR urmărește să construiască un ecosistem de inovare la nivel național care să reunească actori relevanți din mediile academic și de afaceri, cu factorii decizionali din orașe, cu ambiția de a crea împreună, impact în domeniul mobilității urbane.

Pentru a beneficia din plin de serviciile și activitățile oferite de EIT Urban Mobility în România, actorii din domeniul mobilității urbane pot alege una dintre categoriile de parteneriat în funcție de nevoile și interesul pentru activitățile și serviciile incluse. Mai multe detalii despre categoriile de parteneriat: https://www.eiturbanmobility.eu/become-a-partner/.

Dintre orașele românești, Constanța este primul care a devenit membru al EIT Urban Mobility în 2023, cu sprijinul EIT Urban Mobility RIS Hub România, însă rețeaua urmărește să sprijine cât mai multe comunități urbane în inovarea felului în care asigură transportul persoanelor, produselor, serviciilor, informației și deșeurilor. EIT Urban Mobility RIS Hub Romania  este un proiect sprijinit de EIT Urban Mobility.

EIT Urban Mobility este o inițiativă a Institutului European de Inovare și Tehnologie, un organism al Uniunii Europene, care își propune să accelereze soluțiile și tranziția către un sistem de transport centrat pe utilizator, integrat și cu adevărat multimodal.

În calitate de principală comunitate europeană de inovare în domeniul mobilității urbane, acționează pentru a evita fragmentarea, facilitând colaborarea între orașe, industrie, mediul academic, cercetare și inovare pentru a rezolva cele mai presante provocări ale orașelor în materie de mobilitate.

Utilizând orașele ca laboratoare vii, partenerii săi din industrie, cercetare și universități vor demonstra modul în care noile tehnologii pot funcționa pentru a rezolva probleme reale în orașe reale prin transportul oamenilor, al bunurilor și al deșeurilor în moduri mai inteligente.

Iceberg+ este o companie de consultanță în domeniul inovării și transferului de tehnologie cu expertiză în proiecte europene și naționale. Aceasta gestionează CITT-I4T, un centru de transfer tehnologic specializat în domeniul Smart City, Industry 4.0 și e-Health și a fondat FIT Digital Innovation Hub. Iceberg coordonează EIT Manufacturing Romanian Hub și a coordonat Hub-ul EIT InnoEnergy Romania în perioada 2019-2020.

Spherik, primul accelerator din România și nominalizat ca fiind cel mai bun program de accelerare românesc, ambasador StartupEurope în România în 2018 și fondator al CEE Startup Network în 2019  sub comisarul Maryia Gabriel, coordonează, din 2013, una dintre cele mai reprezentative comunități de antreprenori, companii, investitori și universități care susțin ecosistemul regional de startup-uri inovatoare.

Federația Zonelor Metropolitane și Aglomerărilor Urbane din România este o organizație neguvernamentală care susține dezvoltarea policentrică a zonelor metropolitane și a aglomerărilor prin coeziune teritorială, socială și economică. În parteneriat cu Asociația pentru Mobilitate Metropolitană, a implementat Metropolitan, proiect de sprijinire a infrastructurilor de transport public ale municipalităților.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Participanții la TTD vor avea oportunitatea de a vizita standurile la care vor fi expuse informații despre invențiile cercetătorilor clujeni, de a participa la prezentările acestora și la sesiunile de întrebări și răspunsuri.

Invențiile din sănătate, prezentate la UMF Cluj Technology Transfer Days

Articolul următor
Proiectul "Centrul recreativ Legacy", implementat de orașul Beclean a fost selectat pentru marea finală a premiilor New European Bauhaus (NEB), competiție organizată de Comisia Europeană (CE) pentru premierea proiectelor de succes implementate cu sprijin financiar european.

Legacy, Lumen și Robotics Valley, nominalizate la premiile Bauhaus

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share