Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Jidvei pune la dispoziție Castelul Bethlen pentru Universitatea Babeș-Bolyai

Parteneriatul cu instituția clujeană va duce la înființarea Institutul de Știință și Tehnologie în Bioeconomie Circulară (ISTBC).
Interior din cadrul monumentului istoric din localitatea Sânmiclăuș, aflat acum în reabilitare | Foto: Jidvei

Parteneriatul cu instituția clujeană va duce la înființarea Institutului de Știință și Tehnologie în Bioeconomie Circulară (ISTBC).

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) și compania Jidvei fondează ISTBC. Acesta va avea inițial sediul în locația companiei din Alba, urmând ca, pe parcursul reabilitării castelului din Sânmiclăuș, să fie stabilit acolo. Vor fi unități de cercetare, dezvoltare, inovare care vor putea fi accesate în cadrul UBB sau dezvoltate de Jidvei.

Castelul a mai găzduit în sec. XIX o unitate academică. “Astfel acest demers este și o restituire istorică, dincolo de angajamentul pentru prezent și viitor în știința și tehnologia bioeconomiei circulare”, potrivit UBB.

Parteneriatul reprezintă angajamentul părților să desfășoare împreună activități educaționale, de cercetare-dezvoltare-inovare și de relație cu societatea în domenii de competență a UBB și de interes pentru Jidvei.

Acestea sunt științe biologice și ecologie, știința și ingineria mediului, dezvoltare durabilă / sustenabilitate, științele nutriției, biochimie, chimie alimentară, economie agrară, inginerie / tehnologie, științe socio-umane (business, management, marketing, psihologie socială, științe administrative), inclusiv artă.

“Se va urmări definirea unor teme relevante de cercetare științifică și punerea la dispoziție de către parteneri a infrastructurii proprii pentru desfășurarea activităților propuse, inclusiv asigurarea unor stagii de practică pentru studenți în vederea dezvoltării aptitudinilor și competențelor necesare integrării ulterioare pe piața muncii”, conform UBB.

Producător de vin orientat către practici sustenabile

„Pentru noi, educația și respectul pentru vița-de-vie și oamenii din jurul nostru sunt principalele valori de brand. Un viitor mai bun poate fi construit doar prin investiții constante și consistente în tehnologii și practici sustenabile care protejează mediul înconjurător. Acest principiu guvernează întregul grup de firme Jidvei cu activități în sectorul agroalimentar.

Ne dorim să continuăm eforturile noastre din ultimii 24 de ani de a inova și de a crea un exemplu de business integrat vertical, transparent și cu o viziune pe termen lung. Parteneriatul cu UBB vine în ideea de a asigura sustenabilitatea cât mai multor actori din sectorul agroalimentar cu practici înscrise în tot ceea ce înseamnă economie circulară, dezvoltare durabilă și sustenabilitate.

Suntem convinși că proiectul va atrage și alte instituții și universități cu preocupări în acest domeniu, implicând, de asemenea, toate societățile grupului”, a declarat Claudiu Necșulescu, proprietarul Jidvei.

Vor face proiecte de bioeconomie circulară

„UBB apreciază companiile care își asumă atât o misiune socială, cât și o componentă de cercetare-dezvoltare-inovare, în relația bidirecțională cu obiectivul economic principal. Jidvei este o astfel de construcție economică, reprezentativă național în domeniu.

Ne bucură acest parteneriat, într-un domeniu fundamental astăzi la nivel internațional / european și strategic la nivel național – bioeconomia circulară, unde UBB și Jidvei au deja realizări de referință pe care însă împreună le pot duce la un alt nivel de competitivitate avansată în cadrul noului institut cofondat.

ISTBC va fi deschis spre colaborare cu orice unități academice sau nonacademice, din țară sau străinătate, care pot aduce plusvaloare misiunii angajate de acesta”, a afirmat rectorul UBB, Daniel David.

Ridicat de arhitectul Miklos Bethlen

Castelul din Sânmiclăuș a fost ridicat în sec. XVII de arhitectul Miklos Bethlen (1642-1716), cancelar al Transilvaniei, după planurile pe care el însuși le-a realizat, conform Wikipedia. Ulterior trece în posesia familiei Brukenthal, care îl renovează și îl transformă în școală agricolă. Blazonul familiei este încă vizibil. În 1918 domeniul intră în posesia statului, iar în timpul regimului comunist devine parte a Întreprinderii Agricole de Stat Jidvei, la fel ca și castelul Bethlen-Haller din Cetatea de Baltă. Clădirea este în proprietate privată, dar neutilizată.

Aparține, precum ansamblul din Cetatea de Baltă, companiei Jidvei. Spațiul interior al palatului este împărțit în nouă zone identice ca dimensiuni. Camerele sunt acoperite cu bolți renascentiste, acoperite  cu stucaturi colorate. Ușile și ferestrele păstrează ancadramente de piatră sculptate în manieră renascentistă. Castelului i s-a adăugat o fortificație constând în ziduri de apărare, cinci bastioane și un șanț de apă, dar din fortificație nu se mai păstrează astăzi nimic.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

De 1 iunie, acces gratuit la Ștrandul cu Valuri din Băile 1 Mai

Articolul următor
Sports Festival aduce la Cluj-Napoca, în 1-4 iunie, inițiere în 25 de sporturi, provocare pe traseul Survivor România, supercampioni față în față cu fanii, la Sports Talks, un masterclass dedicat profesioniștilor.

Sports Festival și-a stabilit programul final

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share