Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Din dorul de casă s-a născut „Origini”, un restaurant cu meniu tradițional în Oradea

După 11 ani în Italia și 9 ani în Anglia, bihoreanul Ramon Morar s-a întors pe meleagurile natale astâmpărându-și dorul de casă și de mâncarea tradițională din Bihor prin deschiderea Restaurantului Origini.

„Fiind plecați de 20 de ani în străinătate, în care ne întorceam acasă doar două –  trei săptămâni pe an, și atunci în graba mare, nu ne puteam bucura, ne-am gândit că este timpul să ne reîntoarcem acasă”, povestește bihoreanul din Ștei.

Așa că, zis și făcut. Ramon, care lucrase ultima dată pe ambulanță în Anglia, iar soția sa, manager la Amazon, au spus adio străinătății și s-au întors pe meleagurile natale.

În periplurile lor prin mai multe locuri din Europa și-au dat seama că fiecare țară, fiecare zonă, își promovează mâncarea tradițională și ar putea face și ei lucrul ăsta.

Prăjituri de casă

Prima data au deschis, în 2021, o cofetărie combinată cu cafenea și loc de joacă pentru copii – Le Desert – în Ștei, unde produceau prăjituri de casă, doar cu ingrediente naturale. La început, afacerea a mers bine, dar, ulterior, deschizându-se încă două – trei cofetării, iar Șteiul fiind un orășel mic nu prea ieșeau pe plus. În prezent, de cofetăria din Ștei se ocupă soția sa, Dana.

Restaurantul Origini

 

Atunci i-a venit ideea să deschidă un restaurant la Oradea. Discutase înainte cu mai mulți producători locali și și-a dat seama că în Oradea nu ai unde servi o mâncare făcută doar din produse locale.

„Ca turist, în centrul ăsta al Oradiei nu ai unde să mănânci o carne din Bihor, Și așa s-a născut conceptul”, zice reapatriotul.

Cârnați de managaliță și friptură de bivol

Cel mai bun lucru pe care l-a învățat în cei 9 ani petrecuți în Italia a fost să aprecieze mâncarea.

„Ei iubesc mâncarea. În Sicilia, efectiv, orice se învârte în jurul mâncării, în jurul familiei, a mesei. Și probabil de acolo am prins gustul ăsta de bucătărit”, precizează Ramon.

Coaste de tăuraș de bivoliță

Meniu tradițional

În restaurantul Origini, deschis de curând la Oradea, în Piața Unirii 2-4, Ramon gătește doar mâncăruri cu produse de la producători locali. Astfel, în meniul restaurantului se găsește ruladă de carne de purcel de casă cu plante aromatice la cuptor, cu garnitură de cartofi fripți în untură de mangaliță și topinambur murat; coaste de tăuraș de bivoliță la cuptor, făcute în bere cu ierburi aromatice; friptură de tăuraș de bivoliță și carne la gârniță de mangaliță cu mămăliguță fiartă în lapte cu smântână și brânză de burduf; zeamă de pitonci cu smântână; zeamă de crumpe cu carne de mangaliță, afumătură și tarhon.

Ruladă de purcel de casă

Pâinea pe care o servește în restaurant este produsă de Brutăria Aparte Oradea. Carnea de mangaliță și bivoliță este de la Muma Codrului din Colești. Carnea de pui provine de la Gospodăria lui Timpuleț din Alparea. Carnea de porc de casă și jumările le aduce de la Transilvan Biocarm Beiuș. Dulcețurile, zacusca și siropurile sunt de la Straița Bunicii din Săliște de Vașcău, murăturile, legumele și fructele, de la Eniko Lara Szatmar din Grădinari, iar lactatele și brânzeturile de la Torockoi Remeți Alba,

Ca desert, Restaurantul Origini are în meniu plăcinte în foi cu brânză sărată, cu vărzar, cu mere și cu dovleac făcute de Patisero Ștei. De asemenea, nu lipsesc prăjiturile de casă făcute la cofetăria sa.

Băuturile sunt, de asemenea, de la producători locali: vinurile de la Cramele Corbuț și Familia Darabonț, berea artizanală de la Bers Nova, pălinca de la Zekulhyda din Săcuieni.

La categoria băuturi non alcoolice, Restaurantul Origini are în meniu suc de mere produs natural, suc de cătină, limonade din portocale, lămâi, mentă, diferite siropuri produse tot natural, din păpădie, zmeură, mure, brad, pin.

Decoruri autentice

Decoruri autentice

Restuarantul Origini este dichisit cu mult bun gust, cu cergi cusute în război, ca pe vremea bunicilor, fiind decorat cu obiecte artizanale tradiționale din Bihor. Farfuriile și cănile din lut sunt făcute de Raul Bocșe, ultimul olar care face ceramica de Leheceni. Decorurile restaurantului sunt opera unor artiști plastici, prieteni de-ai lui Ramon, Cosmin Durgheu și Tudor Frâncu, și ai fiicei sale, Alessia, care este studentă la Facultatea de Arte din Oradea. De fapt și Ramon a făcut o Școală de Arte în timp ce era în Anglia.

Încet, încet, Restaurantul Origini își face loc pe agenda celor care vor să consume mâncăruri din produse locale. Cine îi trece odată pragul se duce cu gândul la anii copilăriei, la bunici și la mâncărurile de altă dată, cu care nu oriunde se mai poate întâlni.

DAN BIRTA

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Prof. Univ. Dr. Ovidiu S. Cotoi: “Studenții reprezintă pentru mine cea mai importantă resursă a Universității”

Articolul următor
Sports Festival, cel mai mare eveniment multisport din România, a încheiat a patra ediție cu un număr record de participanți.

Record la Sports Festival: 150.000 de participanți

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share