Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Clujul a pierdut 12.000 de locuitori

Populaţia rezidentă a județului Cluj, conform rezultatelor definitive ale RPL 2021, este de 679.141 persoane, în scădere cu 11.965 față de recensământul din octombrie 2011.
Călători îmbarcându-se în avion de pe aerogara din Someșeni | Foto: Aeroportul Cluj

Institutul Naţional de Statistică a publicat primele rezultate definitive ale Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor (RPL), runda 2021.

Populaţia rezidentă a județului Cluj, conform rezultatelor definitive ale RPL 2021, este de 679.141 persoane, în scădere cu 11.965 față de recensământul din octombrie 2011. Persoanele de sex feminin reprezintă 51,8% din populaţia rezidentă, iar 60,4% din populaţia rezidentă trăieşte în mediul urban.

“Fenomenul de îmbătrânire a populaţiei rezidente a județului Cluj s-a adâncit în ultimii 10 ani, vârsta medie crescând la 41,7 ani (față de 40,7 ani la RPL 2011). Vârsta medie este mai mare la femei, 43,2 ani (față de 40,1 ani la bărbaţi). Vârsta mediană a populaţiei județului Cluj este de 40,3 ani”, consemnează Mariana Negrilă, director executiv al Direcției Județene de Statistică

Indicele de îmbătrânire demografică în județ este de 125 persoane vârstnice (de 65 ani şi peste) la 100 de persoane tinere (sub 15 ani). Raportul de dependență demografică este de 53,3 persoane de vârstă dependentă (sub 15 ani şi de 65 ani și peste) la 100 persoane în vârstă de muncă (15-64 ani).

RPL 2021 a fost primul din România organizat integral în format digital. Întregul proces al colectării datelor s-a desfășurat cu asigurarea confidențialității și protecției informațiilor culese şi prelucrate.

Acest prim set de date cuprinde informaţii referitoare la caracteristicile demografice ale populaţiei României, cu un grad de dezagregare la nivel de municipii, oraşe, comune şi, acolo unde datele sunt fiabile, până la nivel de sat.

Conform calendarului de diseminare RPL 2021, primele date definitive cuprind informaţii referitoare la populaţia rezidentă a României pe sexe, grupe de vârstă, după domiciliu, locul naşterii, stare civilă, cetăţenie, vârstă medie, cetăţeni străini veniţi în România pentru cel puţin 12 luni.

Pentru a veni în sprijinul utilizatorilor, datele sunt publicate în format editabil. Următorul set de rezultate definitive ale RPL runda 2021 va fi publicat la finalul lunii iunie 2023 şi va cuprinde informaţii despre caracteristicile etno-culturale și educaționale ale populaţiei rezidente. Până la sfârşitul acestui an, Institutul Național de Statistică va publica toate rezultatele definitive ale RPL runda 2021.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Consiliul de Administrație al Companiei Naționale de Investiții Rutiere (CA al CNIR) a hotărât încheierea unui contract de servicii cu o companie specializată în domeniul resurselor umane, pentru declanșarea procedurii de angajare a directorului general și a directorului economic-financiar”, a menționat președintele acesteia, Marius Sorin Bota.

CNIR își caută director general și director financiar

Articolul următor

Lucrările la pasajele din Piața Emanuil Gojdu din Oradea au ajuns la 50%

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share