Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Joi are loc inaugurarea oficială a Aeroportul Internațional Brașov. Invitat special, cosmonautul Dumitru Prunariu

Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav

Joi, 15 iunie, va avea loc inaugurarea oficială a Aeroportului Internațional Brașov, după ce acum 2 zile au fost organizate zilele ușilor deschise. La eveniment este așteptat premierul, ministrul transporturilor, dar și cosmonautul Dumitru Prunariu.

Evenimentul va începe de dimineață, de la ora 7:00 fiind așteptați să sosească invitații și presa. Va urma urmărirea pe un ecran led poziționat în salonul plecări interne a procesului de comunicare între turnul de control virtual, camera de control de trafic aerian de la Arad și aeronava TAROM.

Până la 8:30 ar urma să aterizeze aeronava TAROM pe Aeroportul Internațional Brașov, care va fi primită autospeciale cu tunuri cu apă.

În următoarea oră este planificată ceremonie festivă pe apronul aeroportului, în care sunt incluse intonarea Imnului Național al României; fanfara Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” + gardă militară; ceremonie religioasă oficiată de Înaltpreasfinția Sa, Dr. Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului; tăierea panglicii inaugurale și un scurt discurs al prim-ministrului României.

Va urma o conferință de presă și discursurioficiale ale premierului, ministrului Transporturilor şi Infrastructurii, președintelui Consiliului Județean Brașov

În cadrul evenimentului va avea loc și ceremonia decernării titlului de „Cetăţean de Onoare al Judeţului Braşov” dr. ing. cosmonaut Dumitru Dorin Prunariu.

Cei prezenți, vor putea participa ulteiror la un tur ghidat, iar la ora 10:30 este planificată decolarea aeronavei TAROM spre București.

Scurt istoric al Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav

În octombrie 2014 s-a finalizat pista Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav, cu o lungime de 2820 de metri și o lățime de 45 de metri.
Pe parcursul anului 2018 s-au desfăşurat lucrările de execuție a căii de rulare şi a platformei de îmbarcare-debarcare, în paralel cu extinderea rețelelor de canalizare și drenaj aferente pistei de decolare-aterizare.
În august 2019 a avut loc semnarea contractului pentru proiectarea și construirea Terminalului de pasageri al AIBG.
În martie 2020 s-a dat startul lucrărilor de construcţii şi instalaţii la terminalul Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav – clădirea a fost terminată în 15 luni.
În mai 2021 ROMATSA R.A. a decis ca zborurile pe Aeroportul Internaţional Braşov să fie controlate şi dirijate de la Centrul de Dirijare DSNAR Arad, prin intermediul soluţiei de turn virtual la distanţă – remote tower.
În iulie 2021 au început lucrările la 7 componente ale infrastructurii aeroportuare: clădirea energetică, remiza PSI, posturile de control acces, gospodăria de apă, parcarea auto și drumul de acces spre terminal dinspre DJ 103 C, drumurile tehnologice interioare şi rețelele interioare în cadrul Aeroportului.
În iulie 2021 s-a semnat acordul dintre Consiliul Judeţean Braşov, ROMATSA RA și Autoritatea Aeronautică Civilă Română pentru pregătirea infrastructurii și furnizării serviciilor de navigație aeriană la Aeroportul Internațional Brașov.
În august 2021 a început construcţia altor 4 obiecte din componenţa Aeroportului – drumul tehnologic perimetral, accese la echipamentele de radionavigaţie, împrejmuiri şi porţi, montarea sistemului de protecţie perimetrală şi devierea canalului colector Beselcin.
În decembrie 2021 a avut loc semnarea contractului pentru asigurarea serviciilor de navigație aeriană la Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav, construirea clădirii de contingenţă şi dotarea ei cu echipamente specifice.
În aprilie 2022 au fost recepţionate lucrările la Terminalul Aeroportului Internaţional Braşov.
În mai 2022 s-au desfăşurat procedurile de recepţie finală a execuţiei sistemului de balizaj de la Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav.
În septembrie 2022 a început montarea echipamentelor de radionavigaţie pe amplasamentul Aeroportului – ILS/DME şi DVOR/DME.
În decembrie 2022 s-au desfăşurat zborurile de calibrare a echipamentelor de radionavigaţie din amplasamentul Aeroportului.
În ianuarie 2023 s-au achiziţionat 3 utilaje destinate întreţinerii Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav.
În martie 2023 a avut loc recepţia finală la: clădirea energetică, remiza PSI, 2 posturi de control acces, gospodăria de apă, parcarea auto și drumul de acces terminal – DJ 103 C, 4 drumuri tehnologice interioare, rețelele interioare în cadrul Aeroportului şi 2 platforme antisuflu.
În martie 2023 au fost recepţionate lucrările de deviere a canalului colector Beselcin, drumul perimetral, 4 drumuri de acces la echipamentele tehnologice, gardul perimetral şi porţile, precum şi instalarea şi punerea în funcţiune a sistemului de protecţie perimetrală, constând într-un sistem de televiziune cu circuit închis pentru gard perimetral zona tehnică a aeroportului.
În aprilie 2023 s-a realizat etapa verificării din zbor a procedurilor de zbor la Aeroportul Brașov, în vederea autorizării acestora.
În mai 2023 a avut loc evaluarea terminalului, a facilităţilor şi echipamentelor aflate pe amplasamentul de la Ghimbav, în vederea certificării Aeroportului Braşov ca aeroport internaţional.
În mai 2023 a avut loc recepţia la terminarea lucrărilor de construcţie a clădirii de contingenţă şi de funcţionalizare a echipamentelor de navigaţie aeriană aferente turnului de control remote.
În 12 mai 2023, IATA (Asociația Internațională a Transportatorilor Aerieni) a emis documentul oficial de alocare a codului de locație de aeroport pentru Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav, care este GHV.
În 6 iunie 2023, Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav a fost certificat ca aeroport internațional, prin ordinul Ministrului Transporturilor şi Infrastructurii.
10-11 iunie 2023 – Zilele portilor deschise la Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav.
15 iunie 2023 – inaugurarea oficială a AIBG. Efectuarea zborului inaugural, de către o aeronavă TAROM, pe ruta Bucureşti-Braşov-Bucureşti.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Caravana de screening la Homorod şi Hoghiz, judeţul Braşov

Articolul următor

Comisia Europeană a rambursat României peste 202 milioane de euro pentru proiecte finanțate prin FEADR

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share