Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Expozițiile Bienalei de Arhitectură Transilvania se țin în cinci orașe din Ardeal

Ordinul Arhitecților din România - Filiala Transilvania (OART), în parteneriat cu filialele OAR din Bihor, Satu Mare, Alba și Nord-Vest, cu sprijinul Ordinului OAR a deschis concursul BATRA.

(Imp)ACT este tema de anul acesta a Bienalei de Arhitectură Transilvania – BATRA, care va avea loc între 20 octombrie și 20 noiembrie 2023.

Ordinul Arhitecților din România – Filiala Transilvania (OAR-T), în parteneriat cu filialele OAR din Bihor, Satu Mare, Alba și Nord-Vest, cu sprijinul OAR a deschis concursul BATRA.

Doritorii se pot înscrie la 15 secțiuni până în 22 septembrie. Acestea sunt arhitectura locuinței individuale, locuințelor colective, dotărilor administrative, de producție și turistice, construcțiilor socio-culturale, patrimoniului cultural, spațiului rural, spațiului public, spațiului interior; microarhitectură / arhitectura temporară / scenografie; design de obiect; proiecte culturale / inițiative / experimente.

Premii speciale sunt pentru fotografie de arhitectură, poezie cu / despre arhitectură. colaborări de impact, inițiative civice. Șase arhitecți internaționali vor decide ce proiecte merită premiul. Din juriu fac parte Michal Cohen (Marea Britanie), Vladimir Arsene (România/SUA), Marcel Smets (Belgia), Daniel Fügenschuh (Austria), Arjan Dingste (Olanda), Sandor Devenyi (Ungaria).

Pentru secțiunile speciale vor fi formate jurii distincte. La secțiunea “Fotografie cu / despre arhitectură”, jurați vor fi fotografii Dorel Găină, Angela Kallo și Andrei Budescu. La secțiunea “Poezie cu / despre arhitectură, juriul va fi format din scriitorii Gabriel Bota, Remus Octavian Câmpean și Monica Columban.

Scopul ediției 2023 a BATRA este reflectat de tema aleasă, ”(Imp)ACT”, respectiv de credința organizatorilor că arhitectura are puterea să schimbe lumea. Partea dificilă este conștientizarea modalității în care se poate produce această schimbare și, mai ales, a felului în care această schimbare să fie în(spre) bine.

”Impactul arhitecturii nu poate fi măsurat în același mod în care putem măsura impactul unei mașini care lovește un perete. Nu există o ecuație, drept urmare fiecare analiză este încărcată de subiectivism. ”Cutia neagră”, o încercare falsă de a fi „științific”, nu aduce niciun beneficiu nimănui.

Aceasta este rațiunea pentru care ar trebui, poate, să începem prin a ne întreba care sunt motivele pentru care dorim să avem un impact. De exemplu, „impactul mai larg” a fost, în primul rând, de natură economică.

Toată lumea își dorește să aibă mai mulți bani, nu?! Cum rămâne, însă, cu acele situații în care, din cauza creșterii economice, costurile de mediu au fost incomensurabile?

Includerea unor standarde nondisciplinare pentru succes este o strategie a cercetării contemporane. Poate fi o soluție și pentru arhitectură? Implicarea celor asupra cărora sperăm ca intervențiile noastre să aibă un impact crește șansele de a avea un rol mai amplu și ne îmbunătățește munca.

Încercările noastre de a înțelege impactul arhitecturii ne-au determinat să ne punem întrebări legate de natura acestuia. Și aceasta este dezbaterea asupra căreia ne vom opri, în această ediție, cu argumente solide și exemple concrete,”, explică Daniela Maier, curatorul BATRA și președintele OAR-T.

Evenimentul are loc în perioada 20 octombrie – 20 noiembrie, la Cluj-Napoca și în alte patru orașe (Oradea, Baia Mare, Satu Mare și Alba Iulia). Manifestările vor avea loc în săptămâna 20 – 28 octombrie. Expozițiile vor fi afișate în cele cinci orașe timp de o lună.

La Cluj-Napoca, expoziția va putea fi admirată în Piața Unirii, la Oradea, în pasajul clădirii Vulturul Negru, la Baia Mare, în Piața Libertății, la Alba Iulia, în Piața Cetății, iar la Satu Mare, pe str. Corneliu Coposu, în zona Someșul.

BATRA este o manifestare care face parte dintr-o serie de evenimente din cadrul programului OAR de finanţare a premiilor filialelor pentru arhitectură, pe bază de regulament propriu şi autonomie în organizare.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Transilvania DIH, primul centru de inovare digitală din România, care acționează în Regiunea Nord-Vest (RNV), recunoscut ca operațional de către Comisia Europeană, devine The Digital Innovation Hub in Transilvania (TDIHT).

The Digital Innovation Hub, lansat sub noua identitate vizuală

Articolul următor
Biroul Roman de Audit Transmedia (BRAT) lansează noile rezultatele ale Studiului de Audiență OOH (SAO) care măsoară audiența panourilor publicitare stradale statice și digitale și profilul acestei audiențe pentru perioada martie 2022 – februarie 2023.

Clujul și Oradea cresc în interesul pentru publicitatea de pe panouri

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share