Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Europa dă 57 de milioane de euro pentru proiectele DEER din Transilvania

Societatea clujeană Distribuție Energie Electrică România (DEER) a atras finanțări europene nerambursabile prin Fondul pentru Modernizare de 57 milioane de euro.
Una dintre stațiile de 110/20 kV modernizate de către societatea clujeană | Foto: DEER

Trei județe vor beneficia de investițiile din fondurile primite de la Uniunea Europeană: Maramureș, Sibiu și Bihor.

Societatea clujeană Distribuție Energie Electrică România (DEER) a atras finanțări europene nerambursabile prin Fondul pentru Modernizare de 57 milioane de euro.

Acestea reprezintă 80% din cheltuielile eligibile pentru patru proiecte în rețeaua sa de distribuție a energiei electrice, a căror valoare estimată este de 77 de milioane de euro, fără taxa pe valoarea adăugată. Anunțul a fost comunicat acționarilor și investitorilor de către compania-mamă, Electrica SA.

“Unul dintre obiectivele strategice asumate pentru următoarea perioadă, la nivelul operatorului de distribuție al grupului Electrica, este de a crește substanțial gradul de accesare a fondurilor nerambursabile pentru lucrările de investiții.

Acest demers este în linie cu strategia grupului, care prevede maximizarea performanței în infrastructură administrată, agilizarea și transformarea digitală a afacerii. Am convingerea că este doar primul pas dintr-o serie de astfel de inițiative”, a spus Alexandru Chiriță, director general al Electrica.

Trei dintre proiecte vor fi derulate în principal în județele Sibiu, Bihor și Maramureș. Ele vizează mărirea fiabilității și capacității rețelei de medie și înaltă tensiune, creșterea calității serviciului de distribuție a energiei electrice distribuite.

Mai sunt prevăzute asigurarea siguranței în alimentarea utilizatorilor existenți, posibilitatea de racordare a viitorilor consumatori și producători. Al patrulea proiect vizează digitalizarea rețelelor de distribuție energie electrică aeriene și subterane pentru 118.505 km, aferenți celor 18 județe din întreg arealul DEER.

Fondul de Modernizare este un instrument de finanțare ce contribuie la obiectivele Pactului Ecologic European prin sprijinirea unei tranziții juste din punct de vedere social către o economie verde.

Proiecte, costuri totale și termene

  • O nouă stație de transformare 110/20 kv Sibiu Vest, județul Sibiu: stație de transformare 31,5 MVA integrată în SCADA, 3,6 km de cablu electric de 110kV, 3,7 km de cablu de 20kV. 11,9 milioane euro (30 iunie 2025)
  • Modernizarea rețelelor de distribuție energie electrică 110 kV în zona stațiilor electrice de transformare Centru – Aeroport – Ioșia – Mecanica – Oradea, județul Bihor: 4 stații electrice modernizate și integrate; 21 km de rețele noi de 110 kV subterane. 34 milioane euro (30 iunie 2026)
  • Subsistem de gestiune a datelor activelor – etapa II – digitalizarea rețelelor de distribuție energie electrică aeriene și subterane pentru 118.505 km, aferenți celor 18 județe din arealul DEER. 14 milioane euro (30 iunie 2027)
  • Modernizarea liniilor electrice aeriene alimentate din stația Sighet, județul Maramureș: 120,2 km de LEA 20kV modernizată. 16 milioane euro (31 martie 2026)
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

TIFF x Vodafone: record de participanți în 2023 la un regal cinematografic în care emoțiile au fost mai prezente decât niciodată

Articolul următor
UBB va asigura suport specific pentru trei grupuri de lucru ale ENCR, mai ales prin expertiză pentru elaborarea conținutului științific al unor module de e-learning bazat pe recomandările recente ale ENCR și analiză de date.

Programul UBBMed, conectat cu Joint Research Center

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share