Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Bihorul a redus deșeurile aruncate la groapa de gunoi datorită tratării mecano-biologice

Stația de Tratare Mecano-Biologică (TMB) din Oradea este funcțională din luna mai a acestui an. Ea tratează pe an circa 90.000 de tone de deșeuri. Prin tratarea mecao-biologică, cantitatea de gunoaie menajere ar trebui să se reducă cu 75%. Stația TMB Oradea este operată de firma Girexim Universal din Argeș.

 

Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, a prezentat într-o conferință de presă susținută în teren joi, 24 august, modul de funcționare și avantajele Stației de Tratare Mecano-Biologică (TMB) din Oradea.

„Prin punerea în funcțiune a stației, se asigură tratarea mecanică și biologică a celor 90.000 de tone de deșeuri municipale produse în județul nostru în cursul unui an”, a declarat Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.

Stația TMB Oradea constă din următoarele:

  • Zona de recepţie deşeuri (într-o clădire metalică închisă, pentru a evita dispersia de mirosuri neplăcute);
  • Clădirea de pre-tratare;
  • Biofiltru pentru tratarea aerului evacuat din zona de recepție deșeuri și zona de pre-tratare;
  • Zona de biostabilizare;
  • Zona de maturare/rafinare (sub un acoperiş metalic).

Ce se întâmplă cu deșeurile ajunse la Stația TMB Oradea

Odată ajunse în bază, deșeurile sunt cântărite și se face o primă sortare manuală a deșeurilor mari care nu sunt reziduale. Cele conforme sunt tratate mecanic cu ajutorul unei instalații prevăzute cu tocător, bandă transportoare, magnet, ciur rotativ și containere pentru trei categorii de deșeuri care rezultă în urma acestei tratări mecanice: deșeuri care ajung la depozitare, deșeuri care vor fi valorificate energetic prin incinerare și metale.

Ulterior, deșeurile vor fi tratate biologic printr-un proces de descompunere intensivă în 11 celule închise, acoperite cu membrane respirante. Ulterior sunt transferate în grămezi ținute în aer liber, sub un șopron metalic, timp de două săptămâni.

Tehnologia de tratare biologică prevede realizarea fazei de bio-oxidare prin insuflare de aer în materialul amplasat în grămezi, în boxă cu folie respirantă, pentru a se evita eliberarea de mirosuri.

După tratarea biologică, cea mai mare parte din deșeuri este valorificată energetic prin incinerare, restul fiind depozitată timp de două săptămâni în aer liber și transportată ulterior la depozitul de deșeuri.

„Scopul acestui TMB este acela de a devia de la depozitare o cantitate cât mai mare de deșeuri. Rezultatele tratării deșeurilor depind de gradul de colectare separată realizat de cetățeni. Cu cât acest grad este mai mare, cu atât cantitatea de deșeuri care ajunge la depozitare este mai redusă. Avantajele funcționării TMB sunt atât din punct de vedere economic, cât și ecologic. Economic, pentru că o tonă de deșeuri depozitată la depozit costă 208 lei, plus TVA, în timp ce o tonă de deșeuri tratată aici costă 107,59 lei. Totodată, depozitul de deșeuri nu se va umple așa repede și nu va fi nevoie de investiții pentru noi celule. Câștigul din punct de vedere ecologic este că se depozitează o cantitate mult mai mică și restul se valorifică sau se neutralizează”, a adăugat vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.

În stația TMB ajung deșeurile municipale, deșeuri verzi provenite din colectarea separată, deșeuri din lemn provenite de la prelucrarea lemnului, deșeuri de hârtie contaminată, care nu poate fi reciclată, și alte deșeuri compostabile (ex. resturi de mâncare, resturi vegetale).

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Lucrările la pasajele subterane din Centrul Civic Oradea,  realizate 70%

Articolul următor

ROREG te ajută în implementarea proiectelor europene

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share