Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Compania Naţională de Investiții Rutiere (C.N.I.R.) preia proiectele CNAIR

Compania Naţională de Investiții Rutiere – C.N.I.R., înfiinţată prin ordonanţă de urgenţă în urma reorganizării C.N.A.D.N.R. şi transformării ei în C.N.A.I.R., va prelua de-a lungul a trei ani, în câteva etape, toate proiectele de autostrăzi, drumuri expres şi variante ocolitoare.

După preluarea portofoliului de proiecte, specialiștii C.N.I.R. vor gestiona realizarea și finalizarea SF-urilor, a Proiectării și Execuției acestor proiecte de autostrăzi, drumuri expres și variante ocolitoare, după care le va preda la C.N.A.I.R. pentru mentenanță.
Obiectivul de operaționalizarea a Companiei Naţionale de Investiții Rutiere este jalon în PNRR.

Cătălin Urtoi, Director General C.N.I.R.

“Am privilegiul să fiu primul Director General al Companiei Naționale de Investiții Rutiere – CNIR, care anunță oficial concursul pentru ocuparea primelor 51 de posturi pe termen nedeterminat, pentru viitorii specialiști ai acestei companii.
Menționez că acești specialiști vor avea sarcina ca în următorii trei ani să preia etapizat de la CNAIR toate proiectele de autostrăzi și drumuri expres pe care să le gestioneze pentru realizarea lor și apoi să le predea companiei CNAIR pentru mentenanță.
Ei vor fi noua generație de specialiști, care vor finaliza în următorii ani autostrăzile A1, A3, A7 și A8, dar și celelalte proiecte de interes național” afirma noul Director General C.N.I.R.
“Ca Director General Interimar CNIR mi-am asumat acest obiectiv” mai scrie Cătălin Urtoi pe pagina sa de socializare.

Potrivit Hotărârii Consiliului de Administrație al C.N.I.R. nr. 16 din 10.08.2023, acesta a aprobat prelungirea mandatului acordat lui Cătălin Urtoi, în funcţia de Director General Interimar, cu două luni, respectiv de la data de 20.08.2023, până la data de 20.10.2023 sau anterior, la finalizarea procedurii de selecție pentru ocuparea postului pentru care Cătălin Urtoi este numit provizoriu.

CNIR, program, capital şi proiecte

Potrivit anunţului făcut de guvern, C.N.I.R. se va ocupa de proiectele de dezvoltare a infrastructurii de transport rutier potrivit necesităților de deplasare a cetățenilor și de circulație a mărfurilor în condiții de siguranță, cu atingerea unor timpi de deplasare comparabili cu cei din Uniunea Europeană și asigurarea confortului în trafic.

Capitalul social iniţial al C.N.I.R., în cuantum de 50.000.000 lei. Noua companie de investiții poate participa cu capital, în condiţiile legii, la constituirea de societăţi comerciale cu obiect de activitate similar sau conex, împreună cu persoane fizice şi/sau juridice, române şi/sau străine pentru dezvoltarea proiectelor de infrastructura rutiera. De asemenea, poate înfiinţa sucursale, reprezentanţe, agenţii şi alte asemenea subunităţi în ţară şi în străinătate, inclusiv în parteneriat cu Instituţiile Financiare Internaţionale, pentru dezvoltarea unor proiecte de infrastructură de transport.

Ce proiecte transferate ar putea gestiona CNIR

În momentul aplicării ordonanţei de urgenţă, proiectele care urmau a fi transferate erau: modernizarea Centurii Sud Bucureşti; realizarea ring II Centura Sud Bucureşti; realizarea autostrăzii Sibiu – Piteşti; realizarea autostrăzii Târgu Mureş – Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni; realizarea drumului expres Ploieşti – Buzău – Focşani – Bacău – Paşcani.

Până la desfăşurarea efectivă a activităţii C.N.I.R., vor putea fi asigurate servicii suport de către C.N.A.I.R. pe bază de protocol de colaborare încheiat între cele două companii.

Sursele de finanțare ale C.N.I.R sunt fondurile externe nerambursabile (pentru perioadele de programare 2007-2013, 2014-2020 și după 2020), sumele alocate de la bugetul de stat și alte surse legal constituite(împrumuturi publice sau de la instituții financiare internaționale). De asemenea, C.N.I.R. încasează lunar de la C.N.A.I.R. un procent de 15% din valoarea rovignetei încasate, tarifelor de trecere a podurilor precum și din alte venituri rezultate din exploatarea bunurilor proprietate publică pe care le are concesionate, cu excepția veniturilor din concesiunile de spații de servicii și a veniturilor din închirieri.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Veşti bune pentru femeile din Rupea! Incepând cu data de 28 august, pot efectua TESTARE GRATUITĂ Babeş Papanicoalou şi HPV la centrul de recoltare al spitalului din Rupea

Articolul următor

Ghidul Solicitantului 714.C – Centre multifuncționale e lansat de ADR Nord-Vest

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share