Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

După Sf Ladislau, la Oradea va descăleca, în primăvară, și Mihai Vitezul

 

Municipalitatea orădeană a pregătit o serie de măsuri în vederea reamplasării în anul următor a statuii lui Mihai Viteazul în Centrul Civic, viitoarea Piață Mihai Viteazul.

În prezent, aici se desfășoară lucrări de amploare, la unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură derulate vreodată în Oradea – rețeaua de pasaje subterane din Piața Emanuil Gojdu și Piața Independenței.

În acest sens, în luna iulie a fost emisă autorizația de construire nr. 986/11.07.2023, privind realizarea soclului pentru amplasarea statuii lui Mihai Viteazul. În acest moment, se lucrează la proiectul soclului, fundația urmând să fie realizată în toamna acestui an, în cadrul lucrărilor executate în Piața Emanuil Gojdu.

Aceasta din urmă va primi, potrivit art. 2 din H.C.L. nr. 49 din 30 ianuarie 2019, denumirea de „Piața Mihai Viteazul”, schimbarea denumirii urmând să se realizeze la data amplasării statuii voievodului pe noul amplasament.

Primarul Florin Birta spune că, potrivit estimărilor municipalității, în cursul lunii noiembrie se va solicita avizul Comisiei Monumentelor Istorice, iar apoi autorizația de construcție. Statuia urmează să fie montată cel mai târziu în luna mai 2024, după încheierea tuturor lucrărilor de amenajare din zonă. În conformitate cu Hotărârea Consiliului Local nr. 6 din 2021, ea va fi amplasată în piațeta din fața Catedralei Episcopale Ortodoxe, proiectul fiind corelat cu întregul ansamblu de amenajare a piațetei.

În prezent statuia lui Mihai Viteazul se află în conservare la un depozit al Companiei de Apă. În vederea reamplasării acesteia, Fundația pentru Protejarea Monumentelor Istorice din județul Bihor a luat legătura cu experți ai Muzeului Național Brukenthal, care au venit la Oradea pentru a evalua starea statuii. Potrivit experților, aceasta este în stare bună, fiind nevoie de o perioadă de 30 de zile înainte de a fi montată pentru efectuarea intervențiilor necesare.

Relocarea statuii lui Mihai Viteazul din Piața Unirii în piațeta din Centrul Civic, în zona axului care face legătura între Casa de Cultură și Cetatea Oradea, a devenit necesară în urma hotărârii din anul 2018 a Consiliului Local, privind reamplasarea unei statui a Regelui Ferdinand în Piața Unirii. În cadrul ansamblului de aici, proiectat de arhitectul Duiliu Marcu, în perioada 1924 -1940 a existat un monument similar.

Noua statuie a lui Ferdinand I a fost inaugurată în 2019, cu prilejul aniversării a 100 de ani de la prima vizită oficială a familiei regale în Oradea. Regele Ferdinand a rămas în istorie ca unul dintre artizanii Unirii de la 1918 și al doilea rege cu o contribuție majoră în organizarea statului național unitar.

 

Statuia Sfântului Ladislau a fost montată ân Cetatea Oradea

 

Lucrările de asamblare, montare și ancorare a statuii Sfântului Ladislau, în Cetatea Oradea, au fost finalizate. Cu această ocazie, marți, 29 august, primarul Oradiei, Florin Birta, și episcopul romano-catolic de Oradea, Böcskei László, au depus câte o coroană de flori în semn de cinstire a memoriei acestuia.

Momentul marchează introducerea în circuitul turistic a statuii ecvestre.

Înhumat în Cetatea Oradea

Ladislau I, cunoscut și ca Ladislau cel Sfânt, a fost rege al Ungariei din 1077 până la moarte, în 1095. Conform istoricilor, a fost înhumat în catedrala din Cetatea Oradea.

Statuia de bronz, având o înălțime de 5,3 metri, este o lucrare aparținând cunoscutului sculptor orădean Deák Árpád și a fost amplasată în curtea exterioară a cetății.

Reamintim faptul că ideea realizării acestei statui s-a născut în anul 2017, cu ocazia comemorării a 825 de ani de la canonizarea regelui drept sfânt (1192). Primăria Oradea și Episcopia Romano-Catolică s-au înțeles, încă din anul 2022, să amplaseze o statuie ecvestră a Sf. Ladislau în Cetatea Oradea, locul în care, cu secole în urmă, au mai existat două asemenea statui.

Astfel, în baza Hotărârii Consiliului Local nr. 425 din 26.05.2022, Municipiul Oradea, Episcopia Romano-Catolică de Oradea, Fundația de Protejare a Monumentelor și Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune au convenit să colaboreze pentru amplasarea statuii Sfântului Ladislau în Cetatea Oradea.

Conform protocolului de colaborare, Municipiul Oradea prin Fundația de Protejare a Monumentelor, și-a asumat toate responsabilitățile legate de realizarea soclului și asamblarea, respectiv montarea statuii ecvestre.

Începând cu data de 22 august, reprezentanții companiei Ronde Bosse Art S.R.L., care a realizat lucrarea în atelierele din Zimandu Nou, au demarat lucrările de asamblare și finisare a statuii, în locul convenit de municipalitate și Episcopia Romano-Catolică de Oradea.

 

 

 

 

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Policlinica Med Total deschide un nou sediu la Năsăud

Articolul următor

Primăria Sibiu vrea să construiască un parc fotovoltaic pe o fostă groapă de gunoi

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share