Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cum ne facem temele pentru banii europeni

Grupul Goodwill a prezentat, la Cluj, mai multe programe de finanțare pentru mediul privat disponibile în acest an, atât la nivel regional și național, în special pentru întreprinderi mici și mijlocii (IMM) și microîntreprinderi, dar și pentru companii mari.
Răzvan Gălățan i-a ghidat pe doritorii de fonduri nerambursabile prin hățișurile finanțărilor | Foto: TB, Expert Mind

Companiile de consultanță Goodwill și Expert Mind instruiesc potențialii beneficiari din Transilvania în cadrul unui turneu regional.

Grupul Goodwill a prezentat, la Cluj, mai multe programe de finanțare pentru mediul privat disponibile în acest an, atât la nivel regional, cât și național, în special pentru întreprinderi mici și mijlocii (IMM) și microîntreprinderi, dar și pentru companii mari.

“Trebuie să vă propuneți minimum 90 de puncte pentru a intra în competițiile pentru liniile de finanțare regionale. Apoi să înscriem cât mai repede proiectul, deoarece criteriul următor va fi primul venit, primul servit. De altfel, tindem să refuzăm beneficiarii care nu îndeplinesc acest punctaj. Așa este corect pentru ambele părți, decât să dăm speranțe”, a spus Răzvan Gălățan, director operațional al Goodwill Consulting.

Consultanții au specificat că în cazul programului de digitalizare a IMM-urilor din Regiunea Nord-Vest (RNV), unde se primesc maximum 100.000 de euro, firmele ar trebuie să vină cu o cofinanțare de 20% și nu de 10%, minimul specificat, pentru a acumula mai multe puncte. “Nu este destul să cumperi un laptop și două tablete pentru a face digitalizare; se pot achiziționa website-uri, magazine online, se poate instrui personalul care se ocupă de IT&C”, a sugerat Gălățan.

IMM-urile trebuie să aibă maximum 249 de angajați, să înregistreze profit din exploatare și capitaluri proprii pozitive, să nu se afle în insolvență, faliment sau să fi făcut fraude cu fonduri UE. Reducerea costurilor cu utilitățile, creșterea productivității muncii, mărirea profitului net sunt alte ținte care trebuie să fie atinse, în condițiile în care experții de la Goodwill estimează o concurență mare la finanțare, cu maximum 200 de proiecte, de cel mult 100.000 de euro, ce vor fi acceptate în limita bugetului pe RNV, de 17 milioane euro.

Contează noii angajați și exporturile

Microîntreprinderile vor fi sprijinite, la nivelul RNV, cu un ajutor de minimis de 19 milioane de euro ca să își dezvolte activitatea (cofinanțarea minimă cerută fiind de 10%), respectiv între 20.000 și 200.000 de euro de proiect. Firmele trebuie să aibă cel mult 10 angajați (cel puțin unul cu normă întreagă), având profil de societate cu răspundere limitată (debutant) sau pe acțiuni, să facă profit din exploatare.

Finanțarea primită poate fi folosită pentru diversificarea activității, inclusiv construirea de hale sau clădiri de birouri, achiziția de echipamente, tehnologie, utilaje inovative. Un criteriu obligatoriu îl constituie angajarea a 1-3 persoane, punctajul mărindu-se în funcție de numărul de salariați încadrați cu normă întreagă.

Se punctează și intrarea pe piața internațională, adică exportul în alte țări, dar și facilitățile acordate persoanelor defavorizate sau cu dizabilități. “Cei care au reușit să ia bani prin programe mai ușurele, precum Start-up Nation, să nu creadă că va fi la fel de facil și în acest caz”, a avertizat oficialul Goodwill.

Bani pentru livezi și “regenerabile”

Printre liniile de finanțare europene la nivel de România prezentate s-au numărat Planul Național Strategic (investiții în exploatații pomicole – alocare de 151 milioane euro, până la 1,5 milioane de proiect; investiții în condiționarea, depozitarea și procesarea produselor agricole și piscicole – până la 10 milioane de proiect), Fondul pentru Modernizare (investiții în surse regenerabile pentru autoconsum sau producție, cu până la 1,8 milioane de proiect (alocare de 525 milioane euro).

Banii europeni se pot folosi în instalarea de capacități de energie eoliană, solară, hidro, geotermală, biogaz și biomasă, ultimele trei beneficiind de până la 1,8 milioane de euro, în funcție de capacitatea instalațiilor. Experții de la Goodwill au amintit și de linia de finanțare a investițiilor în reciclarea și depozitarea deșeurilor, din Planul Național de Redresare și Reziliență, cu o alocare de 286 milioane euro.

O altă secțiune a fost dedicată contabilității firmelor care se înscriu la banii europeni. “Serviciile de contabilitate, administrare financiară și fiscală sunt foarte importante în acest demers”, a motivat Ina Bulimar, consultant al departamentului juridic al companiei Expert Mind.

Turneul Goodwill se derulează la Cluj (5 septembrie), Târgu Mureș (6 septembrie), Oradea (8 septembrie), Galați, Târgu Jiu, Ploiești. Grupul cuprinde diviziile Consulting (consultanță financiară), Energy (soluții de energie regenerabilă), Goodroid (automatizarea robotizată a proceselor). Goodwill a realizat 2.500 de proiecte câștigătoare, atrăgând pentru beneficiari fonduri nerambursabile de 450 milioane euro.

Finanțările prezentate

PRNV

  • Digitalizare
  • Investiții productive / tehnologice pentru IMM-uri
  • Sprijin pentru microîntreprinderi

PNS

  • Finanțări pentru mediul agricol
  • Procesare produse agricole
  • Finanțări pentru mediul nonagricol

Fondul pentru Modernizare

  • Beneficiari: microîntreprinderi, IMM-uri, întreprinderi mari
  • Finanțare nerambursabilă: max. 20 mil. euro
  • Intensitate: max. 100%

Agrivoltaic

  • Beneficiari: microîntreprinderi, IMM-uri, întreprinderi mari din sectorul agricol și industria alimentară cu activitate producerea energiei electrică
  • Finanțare nerambursabilă: max. 20 mil. euro
  • Intensitate: max. 100%

Fabrici de reciclare

  • Beneficiari: firme micro, mici, mijlocii, mari
  • Finanțare nerambursabilă: max. 8,4 mil. euro
  • Intensitate: max. 60% (județul Suceava)

Sursa: Goodwill

La revedere, pensiuni pe fonduri UE!

Principalele subiecte propuse de participanții de la Hotelul Ana Dome s-au referit la locația în care se poate face investiția, fondurile pentru agroturism, programele cu sprijin bugetar, finanțarea mijloacelor de transport și spațiilor de depozitare. “Agropensiunile nu vor mai fi finanțate în RNV deoarece s-a constatat că mulți dintre beneficiari le-au transformat în locuințe personale sau le-au vândut. Nici cu programele finanțate de stat să nu vă faceți iluzii prea mari, în condițiile deficitului bugetar existent”, le-a spus Gălățan.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Diehl Controls celebrează startul lucrărilor pentru noua sa unitate de producție la Brașov

Articolul următor
A fost adoptat memorandumul cu tema adoptarea unor masuri pentru realizarea obiectivului de investiții CHEAP Tarnița – Lăpuștești

Hidrocentrala Tarnița-Lăpuștești, la loc comanda! Alt studiu, alți bani

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share