Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Universitatea de Vest Timişoara a organizat prima ediție a Școlii de Integritate a Consorțiului „Universitaria”

Prima ediție a Școlii de Integritate a Consorțiului Universitaria,  a avut loc la Buziaș, în organizarea Universității de Vest din Timișoara, în perioada 14-16 septembrie 2023, ca urmare a deciziei rectorilor universităților din Consorțiu.

Școala este continuarea unor eforturi, acțiuni și programe elaborate de CARFIA anual, începând cu anul 2018. Școala este a patra întrunire a reprezentanților cu atribuții în domeniul eticii și integrității academice din universitățile Consorțiului (primele trei întruniri realizându-se în cadrul Școlii de Integritate Carfia, respectiv edițiile 2019, 2021 și 2022).

Reprezentanții universităților din Consorțiu, prezenți în cadrul Școlii, reiterează convingerea că etica și integritatea academice reprezintă o componentă vitală pentru funcționarea corectă a mediului universitar de educare și cercetare.

Teme şi subiecte de actualitate la prima ediție a Școlii de Integritate a Consorțiului Universitaria

Prezenta ediție a Școlii s-a concentrat pe realizarea unei hărți a vulnerabilităților Universității în contextul provocărilor inteligenței naturale și artificiale, în raport cu teritoriul realităților de etică și integritate academice, așa cum apar ele în universitățile din Consorțiu. Prezentările, discuțiile și dezbaterile au vizat următoarele teme și subiecte:

Definirea unor concepte fundamentale pentru etica și integritatea academice;

Relația dintre etica și integritatea academice și cadrul juridic;

Proceduri ale Comisiilor de Etică Universitară și de Etică a Cercetării din Consorțiu;

Provocările inteligenței naturale și artificiale;

Vulnerabilitățile Universității.

Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea

„Ne aflăm în fața unei teme extrem de provocatoare și incitante – Provocările Inteligenței Naturale și Artificiale. Am putea numi această tematică, ca, de altfel, întregul context în care trăim și activăm, ca profesori și cercetători, Provocarea 4.0, a celei de-a patra revoluții industriale, în care producția și transferul de bunuri care au mobilizat omenirea pentru prima oară cu peste 250 de ani în urmă, au fost înlocuite de schimbările aduse de noile tehnologii, care șterg liniile de demarcație între lumea fizică, biologică și digitală.

Noua rețea a indus o mutație majoră în spațiul economic, social și politic, care a însemnat și o transformare totală a felului în care ființa umană cunoaște și înțelege lumea din jur. Sigur că noile tehnologii, precum robotica avansată, editarea genetică, inteligența artificială, ne conduc spre sfera postumanului, un domeniu de cunoaștere care adresează o mulțime de întrebări fundamentale legate de comunicare și limbaj, sisteme sociale, dar mai ales de etică” a spus rectorul UVT.

“Acestea sunt subiecte pe care este imperativ să le formulăm în școală, într-un demers nu doar reactiv, ci și proactiv, pregătind oameni gata să facă față provocărilor erei 4.0, intelectuali înarmați nu doar cu agentivitate ci și cu gândire critică. Mă bucur că școala de integritate a Consorţiului a adus împreună într-adevăr reprezentanți ai tuturor instituțiilor partenere ale Consorțiului Universitaria, având drept gazdă Universitatea de Vest din Timișoara, într-un an foarte important și relevant, acela al desemnării orașului drept capitală europeană a culturii, prilej cu care Timișoara şi-a modelat obiectivele din perspectiva influenţei pe care oamenii o au asupra comunităţii în care trăiesc” a completat Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea

Consorțiul Universitaria

Consorțiul Universitaria a fost creat în anul 2009, cu sediul la UBB, prin decizia celor patru membri fondatori, reprezentând universitățile istorice ale țării din centrele academice tradiționale (București / Cluj-Napoca / Iași / Timișoara): Universitatea din București, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași și Universitatea de Vest din Timișoara. În anul 2012, Consorțiul s-a extins cu Academia de Științe Economice din București, o universitate istorică mai specializată, iar din 2021/2022 și cu alte universități deja reprezentative regional și vizibile și cu impact național (Universitatea din Craiova / Universitatea Dunărea de Jos din Galați / Universitatea Lucian Blaga din Sibiu / Universitatea Ovidius din Constanța). Universitatea de Stat din Chișinău este membru cu statut de observator în Consorțiul Universitaria din 2018.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Eveniment EU GREEN la Universitatea Oradea

Articolul următor

Ultimul termen pentru darea în folosință a Pasajului Micălaca, noiembrie 2023

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share