Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Ungaria a alocat 4,8 milioane de lei pentru restaurarea Castelului Banffy

Împreună cu membrii familiei Banffy, aducem mulțumiri din nou unei persoane, unei femei, pentru munca depusă spre salvarea castelului, prin acordarea Premiului Mecena.
Expoziție organizată în partea restaurată a castelului – monument istoric din Bonțida | Foto: Csilla Hegedus

Administratorii domeniului din comuna clujeană Bonțida au acordat Premiul Mecena unui oficial din Guvernul Ungariei.

“Împreună cu membrii familiei Banffy, aducem mulțumiri din nou unei persoane, unei femei, pentru munca depusă spre salvarea castelului, prin acordarea Premiului Mecena. Guvernul Ungariei susține restaurarea castelului deja de 23 de ani.

Grație sprijinului său de 300 de milioane de forinți acordat cu cinci ani în urmă, clădirea principală a fost transformată dintr-o ruină deplorabilă într-o clădire impozantă”, a spus Csilla Hegedus, fost secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene din România, acum director adjunct în Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest.

Are din nou ferestre și uși, dar și încălzire

“În loc de goluri întunecate are din nou ferestre și uși, are încălzire, e plină de viață. Pentru toate acestea, însă, era nevoie de un Guvern al Ungariei a cărui prioritate este păstrarea și valorificarea patrimoniului cultural maghiar universal. Sprijinul a continuat și în acest an, astfel încât am putut salva în ultimul moment remiza de trăsuri.

O restaurăm și o vom folosi ca atelier de restaurare a mobilei. În spatele acestor fraze oficiale se află o persoană. Reka Brendus, șef de departament din cadrul Secretariatului de Stat pentru Politici Naționale al Guvernului Ungariei. O persoană, o prietenă adevărată, care este sufletul viu și conștiința acestui castel.

Ar fi trebuit să primească Premiul Mecena alături de Hunor Kelemen și Zsolt Semjen, dar nu a putut fi prezentă la momentul respectiv din cauza altor preocupări, de mare importanță pentru noi, motiv pentru care îi înmânăm premiul acum. Reka lucrează zi de zi pentru ca noi să putem restaura castelul și să-l punem la dispoziția comunității”, a spus Hegedus.

Cărămizi din castel, furate de localnici

Castelul de la Bonțida, cunoscut ca “Versailles-ul Transilvaniei”, este un ansamblu arhitectonic construit de familia Banffy. Nucleul complexului este renascentist. Extinderile și modificările ulterioare au fost în stilurile baroc, neoclasicist și romantic. În timpul celui de-al doilea război mondial, castelul a fost folosit ca spital militar.

În 1944, imobilul a fost serios afectat, când trupele germane aflate în retragere, au atacat, jefuit și incendiat întreg ansamblul. Au fost distruse întreg mobilierul, galeria de portrete și biblioteca.

În comunism, aici a fost instalată Cooperativa Agricolă de Producție Bonțida, iar după naționalizare sătenii au folosit cărămizile castelului ca material de construcție. Muzeul de Artă din Cluj-Napoca a reușit să salveze statuile din parcul baroc, depozitându-le în cadrul instituției.

Castelul a fost folosit ca depozit de materiale de construcții, iar parcul s-a transformat în pășune, copacii devenind lemn de foc. După 1990, World Monuments Watch l-a inclus pe lista celor 100 cele mai periclitate situri din lume, la propunerea Fundației Transilvania Trust.

Centrul de Specializare în Reabilitarea Patrimoniului Construit, ce funcționează în clădirea Miklos (patronat de Prințesa Margareta), a obținut Marele Premiu Europa Nostra al Uniunii Europene. În 2008, contesa Katalin Banffy a încheiat un contract de concesiune pe 49 ani, conform căruia FTT va reabilita castelul.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Mai mulți directori de aeroporturi din țara noastră s-au întâlnit, la Istanbul, cu conducerea Turkish Airlines

Turkish Airlines țintește extinderea la Cluj și Timișoara

Articolul următor
În zona Galeriilor Meseș sunt acum lucrări importante pentru transformarea acesteia așa încât să fie adusă și din punct de vedere practic și estetic în acord cu peisajul de ansamblu ce rezultă din modernizarea întregului centru al Zalăului.

Zona Galeriilor Meseș intră în modernizare

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Ne dorim să fim punctul de contact pentru toți cei care vor să facă transformarea digitală – care este un drum lung și dificil, dar și să găsim cele mai bune servicii pentru a facilita acest proces”, a rezumat coordonatorul The European Digital Innovation Hub in Transilvania (TEDIHT), Bianca Muntean, manager al Transilvania IT Cluster (TITC).
Citeste mai mult

“Bursa digitală” a Clujului

Mai multe entități și furnizori IT&C și-au pus în gând să ridice nivelul de digitalizare a IMM-urilor din…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share