Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cemacon face pasul spre independența energetică parcului industrial Recea

Societatea cu sediul la Cluj-Napoca a încheiat cu succes implementarea proiectului „Cemacon Green Energy Farm”, de 1 milion de euro, din care asistenţa financiară nerambursabilă a fost de 0,47 milioane.

Fabricantul de cărămizi cu fabrică în localitatea sălăjeană își va acoperi cea mai mare parte din necesarul de energie electrică din surse proprii.

Societatea cu sediul la Cluj-Napoca a încheiat cu succes implementarea proiectului „Cemacon Green Energy Farm”, de 1 milion de euro, din care asistenţa financiară nerambursabilă a fost de 0,47 milioane. Proiectul, cofinanțat în cadrul “Programului pentru energie în România”, prin Innovation Norway în calitate de operator de program, s-a derulat în 14 luni.

Cemacon are acum o centrală electrică fotovoltaică cu o putere instalată de 1 MWh, prin montarea, pe acoperișul fabricii, a unui sistem de 2.176 module fotovoltaice cu tehnologie monocristalină. Estimările companiei care a implementat proiectul prevăd o reducere a emisiilor cu 299 tone CO2/an și o optimizare a costurilor cu energia electrică de 82.960 euro/an.

Energia produsă disponibilă pentru consum este, în medie, de 976 MWh/an, acoperind astfel, împreună cu centrala de cogenerare, cea mai mare parte a necesarului de energie electrică de la parcul industrial Recea.

Societatea cu sediul la Cluj-Napoca a încheiat cu succes implementarea proiectului „Cemacon Green Energy Farm”, de 1 milion de euro, din care asistenţa financiară nerambursabilă a fost de 0,47 milioane.

”Preocuparea noastră pentru energie verde, protecția mediului și independență energetică a atins o nouă bornă importantă. Centrala de cogenerare implementată acum doi ani împreună cu parcul fotovoltaic finalizat în această lună asigură aproape integral consumul de energie electrică pe platforma industrială Cemacon din Recea.

Estimările furnizorilor indică și o reducere a amprentei de carbon cu 3.000 tone CO2/an, echivalentul emisiilor anuale a 1.000 de case. Strategia noastră de dezvoltare durabilă este fundamentată pe obiective strategice care prevăd ca această companie să devină un pilon tot mai important în sectorul de producție al economiei acestei țări.

Odată cu dezvoltarea într-un grup industrial de materiale de construcții, responsabilitatea față de mediu și de societate crește proporțional. Ne-am propus ca, până în 2030, toate fabricile noastre să își acopere consumul de energie electrică din surse alternative”, a declarat Daniel Șologon, CEO al Cemacon.

Compania este cel mai mare producător de blocuri ceramice cu capital românesc și operează trei fabrici mari de cărămidă (două în Sălaj și una în Bihor), una de buiandrugi și o fabrică de cărămizi aparente. Cemacon este listată la Bursa de Valori Bucureşti. Acționarul principalul este Pavăl Holding, cea mai mare companie antreprenorială românească după cifra de afaceri.

“Programul pentru energie în România” are ca obiectiv obținerea de energie cu mai puține emisii de carbon și siguranță sporită a furnizării acesteia. Programul face parte din granturile Spațiului Economic European (SEE) și Norvegiene 2014-2021, ce au ca obiectiv reducerea disparităților economice și sociale din SEE și consolidarea relațiilor bilaterale între statele donatoare (Norvegia, Islanda, Liechtenstein) și țările beneficiare.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Air Oradea caută partener privat

Articolul următor

Richard Browning, inventatorul costumului de zbor individual, la GoTech World 2023

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share