Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Indicație geografică pentru produsele artizanale și industriale. În sfârșit, vor putea fi protejate!

Sursă foto: Depositphotos

Dacă până acum, doar produsele agricole erau protejate de o indicație geografică (IG), a venit rândul produselor nealimentare cu specific local. Comisia pentru afaceri juridice a votat un proiect de rezoluție legislativă  care va introduce un nou set de reguli care va proteja meșteșugurile tradiționale europene și produsele industriale cu caracter local.

În urma Raportului privind propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind protecția indicațiilor geografice pentru produsele artizanale și industriale și de modificare a Regulamentelor (UE) 2017/1001 și (UE) 2019/1753 ale Parlamentului European și ale Consiliului și ale Consiliului Decizia (UE) 2019/1754, prin rezoluția propusă Parlamentului European se vor putea elimina falsurile care au invadat piața meșteșugurilor. 

Raportul a fost înaintat cu avizul Comitetului pentru Comerț Internațional și al Comisiei pentru Piața Internă și Protecția Consumatorului.

„Am votat în favoarea acestui regulament care va introduce un nou set de reguli pentru a proteja meșteșugurile tradiționale europene și produsele industriale. În timp ce produsele agricole sunt deja protejate de o „indicație geografică” (IG), acum aceasta se va extinde pentru a acorda protecție produselor locale nealimentare” a spus europarlamentarul Carmen Avram.

Ce conțin noile prevederi pentru meșteșugari?

Legislația în ceea ce privește protejarea originii produselor meșteșugărești și industriale ce reflectă caracterul local va fi  aplicabilă unui set de mai mult de 800 de produse. Sunt incluse aici bijuterii, textile, obiecte din sticlă, porțelan, instrumente muzicale sau mobilier.

„De acum, consumatorii vor avea garanția că vor achiziționa un produs autentic, vor ști ca a fost produs într-o anumita regiune cu materiale locale, și că nu este un fals.
De asemenea, acest regulament va deschide calea către o anumită armonizare a legislațiilor naționale divergente și va fi o garanție că produsele artizanale și industriale locale ale UE sunt protejate, inclusiv dincolo de granițele Uniunii” a completat europarlamentarul.

Un proiect cu amendamente pentru o indicație geografică a produselor nealimentare

În Rezoluția sa din 11 noiembrie 2021 privind un plan de acțiune privind proprietatea intelectuală, pentru a sprijini redresarea și reziliența UE, Parlamentul a subliniat că recunoașterea indicațiilor geografice pentru produsele neagricole este relevantă pentru prioritățile programelor UE în curs de dezvoltare, invocând faptul că Parlamentul susține sprijinirea Comisiei în inițiativa sa de a stabili, pe baza unei evaluări aprofundate a impactului, o protecție eficientă și transparentă la nivelul UE a indicațiilor geografice pentru produsele neagricole, pentru a se alinia, printre altele, la Actul de la Geneva din Acordul de la Lisabona privind denumirile de origine și indicații geografice, pe care UE le-a semnat și care include opțiunea de a proteja indicațiile geografice atât pentru produsele agricole, cât și pentru cele neagricole.

Raportul introdus de Marion Walsmann Protecția indicațiilor geografice pentru produse artizanale și industriale a avut la dezbateri nu mai puțin de 209 amendamente. 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Daniel Buda a anunțat că PPE a votat egalizarea subvențiilor între fermierii din statele membre

Articolul următor

CODRU Sustainart Village, un eveniment în patru ipostaze

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share