Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Produsul turistic Mic dejun la Margina a câștigat Premiul BIG SEE Tourism Design Award 2023

Mic dejun la Margina este un produs turistic ce coagulează oameni, comunitate, gastronomie, istorie, cultură, meșteșuguri. După ce a impresionat selecționerii BIG SEE care i-au adus în finala competiției 2023, și-a adjudecat Premiul BIG SEE Tourism Design Award 2023 – la categoria Povestea creativă și identitatea ca experiență. Premiile se oferă din 2018 la Ljublijana, în Slovenia. Pentru fiecare ediție sunt selecționate doar proiecte finalizate în ultimii trei ani. BIG SEE premiază excelența din Europa de Sud-Est, atemporală și fără limite.

Ghidul traseului, Damaris Sivu, a participat la festivitatea de la Academy of Music din Ljubljana, unde i-a fost înmânat onoratul premiu. Proiectul Mic dejun la Margina, inițiativă demarată în 2017, a câștigat deja, în 2021 la Atena,  locul al treilea în topul Destinațiilor Europene de Turism Cultural Durabil în cadrul ECTN – Rețeaua Europeană de Turism Cultural Durabil.

Ce este Mic dejun la Margina?

Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș, Primăria Comunei Margina și Centrul Turistic Margina au configurat un proiect de promovare a obiectivelor turistice din zonă. Sub denumirea Mic dejun la Margina turiștilor le este propusă o incursiune în istoria și tradițiile locului, trecând prin bucătăria locală.

Potrivit Turism Timiș, acest produs turistic începe din fața Infocentrului Turistic din Margina, unde participanții se pot bucura cu un mic dejun tradițional (jumere, slănină, cârnați afumați, cârnați din chișcant, carne din chișcant, unsoare pe pâine cu boia, ou fiert, miere de prună, lapte de vacă, brânză de vacă, cașcaval de vacă, brânză de oaie, brânză de capră, iaurt de casă, ceapă verde/roșie, ridichi, pâine de casă, mălai, plășinte cu mac/nucă, dulceață și răchie de prună).

Urcând în căruțe, turiștii fac o primă oprire la Muzeul Satului din Sintești. Acolo, învățătorul Emil Mert prezintă peste 100 obiecte tradiționale locale expuse.  Pot fi admirate obiecte de îmbrăcăminte, mobilier, instrumente muzicale, ce amintesc de fanfara și un corul din Sinteștii anilor 5. Pe traseu mai e Casa tradițională din Zorani, îngrijită și prezentată de familia Codrea, Biserica de lemn din Groși și Stâna lui Ovidiu Crișan. Acolo e pregătit un prânz ca la stână, cu mămăligă cu tochitură la ceaun, brânză și răchie de prună. Nu lipsește un popas la Biserica de lemn din Margina, la finalul călătoriei.

Inițiatorii produsului turistic sunt modești

„Premiul acesta este al întregii comunități. Munca noastră din ultimii peste șase ani este recunoscută la nivel internațional, iar meritul este al tuturor celor implicați în acest proiect și, de asemenea, se datorează sprijinului acordat de Primăria Comunei Margina în ceea ce facem și Asociației My Banat, ca și promotor constant al nostru. Ne dorim să ne dezvoltăm produsul turistic și, în curând, vom anunța o nouă componentă a acestuia”, a afirmat Damaris Sivu.

Premiile BIG SEE

Premiile BIG SEE au fost lansate ca premii regionale pentru a explora și promova sistematic potențialul creativ și de afaceri al Europei de Sud-Est. Cu ambiția de a conecta creativitatea dincolo de granițele regionale, distincțiile au depășit cadrele regionale și au devenit internaționale. În prezent, premiile BIG SEE contribuie la realizările creative unice și originale în arhitectură, design interior, produse și modă la nivel global.

Aceste premii sunt oferite anual, pe 6 categorii, toate pentru design: design de produs, design lemn, design în turism, design vestimentar, arhitectură și design de interior. Din 2018 au fost oferite, până acum, peste 4000 de premii, cu o medie de aproximativ 1000 de premii anual.

Beneficiile câștigătorilor

  • Vizibilitate prin intermediul campaniilor de PR și a altor campanii media care oferă rezultate comerciale puternice
  • Utilizarea exclusivă a siglei BIG SEE Award
  • Prezentarea proiectului pe scena Winners 180˚
  • Prezentarea proiectului în expoziție online
  • Interviuri video – „BIG SEE Talks” destinate promovării online
  • Promovare și creare de rețele la festivalurile BIG SEE
  • Intrarea gratuită la festivalurile BIG SEE

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Tema conferinței de anul acesta a HR Summit - Confronting HR Challenges: The Persistent and The Uncharted - aduce în prim plan atât provocările existente dintotdeauna în industria de resurse umane, cât și pe cele emergente. 

HR Summit la Cluj

Articolul următor

Săptămâna creativității sustenabile în triplă ipostază

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share