Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

10 ani cu Transilvania IT Cluster: tabără de inovare, workshop și distracție

Marcăm 10 ani de progres, excelență și multe provocări la Transilvania IT Cluster (TITC).
Organizația clujeană a profitat de momentul aniversarea pentru a demara dezbateri pe tematici de viitor | Foto: TITC

Asocierea clujeană a îmbinat aniversarea primului său deceniu de existență, de la Chios Lounge, cu un workshop internațional și dezbaterile Cluj Innovation Camp (CIC), de la ABC Incubator.

“Marcăm 10 ani de progres, excelență și multe provocări la Transilvania IT Cluster (TITC). În tot acest parcurs, fiecare membru al acestui cluster a adus un aport unic și valoros la dezvoltarea industriei și a ecosistemului din care facem parte.

Cu fiecare an suntem tot mai puternici, iar viitorul arată bine atât timp cât continuăm să creștem împreună și să facem lucruri cu impact pentru comunitatea tech din regiune și nu numai” au subliniat organizatorii.

Marcăm 10 ani de progres, excelență și multe provocări la Transilvania IT Cluster (TITC).      

Se apropie de 200 de membri

“Zilele acestea sărbătorim 10 ani de excelență și inovație în cadrul TITC. În toamna anului 2013, am început cu doar 20-30 de companii, cu visul și ambiția de a ajunge la 100. Astăzi, ne apropiem de cifra impresionantă de 200 de membri. Cu siguranță, acest lucru vine cu provocări, dar și cu mari oportunități.

Sunt încrezător că organizația noastră va continua să crească și să se dezvolte în jurul, pentru și datorită firmelor noastre membre. TITC va reflecta întotdeauna adevărata față a industriei noastre, așa cum este trăită și modelată de companii.

Ne putem considera norocoși pentru că trăim în Cluj, un oraș inovator care nu se teme să gândească diferit. “Inovat în Cluj, acest oraș gândește diferit” este mesajul pe care îmi place să îl transmit lumii. Aș vrea să menționez cel puțin două proiecte la care țin foarte mult. Întâi, laboratoarele de inovare.

După ce am reușit să dezvoltăm și să creștem cu succes frumoasa noastră comunitate, am simțit că a venit timpul să dăm înapoi și să construim pentru generațiile viitoare, să lăsăm o moștenire de durată. Un proiect în care tinerii sunt susținuți și încurajați să își împărtășească ideile și să le aducă la realitate.

Apoi a fost proiectul prin care am facilitat accesul la tehnologie pentru persoanele în vârstă, pe motiv că internetul, calculatoarele nu ar trebui să existe doar pentru tineri sau pentru cei cu studii superioare. Tehnologia trebuie să facă parte din fiecare zi a vieții noastre, ajutând și înfrumusețând existența tuturor generațiilor”, a transmis președintele clusterului, Voicu Oprean.

 

Plachetă de la primărie

“În ultimul deceniu, Clujul s-a poziționat ferm în direcția susținerii inovării, iar mediul de business, antreprenorii au un rol esențial, așa cum au avut în creșterea economică a Clujului, municipiul ajungând pe primul loc în afara capitalei.

Pe lângă performanțele economice și locurile de muncă, TITC împreună cu întregul ecosistem local de inovare au contribuit semnificativ la poziționarea puternică a Clujului la nivelul UE ca model de bune practici în multiple domenii. Au adus împreună mediul de business, mediul academic și de cercetare, societate civilă și administrație publică.

Au avut și continuă să aibă un impact puternic în dezvoltarea ecosistemului clujean de inovare, implicit în rezolvarea provocărilor din prezent și viitor ale comunității noastre, ca tranziția verde și digitală. În numele comunității noastre am acordat TITC o plachetă aniversară”, a spus primarul Emil Boc.

“Oamenii s-au schimbat, spiritul a rămas”

“În 2023, sărbătorim 10 ani de excelență și inovație în cadrul CITC. Este mult sau nu este atât de mult? Nu știu, dar cu siguranță nu a fost ușor. Și mai știu, la fel de sigur, că a fost o călătorie frumoasă, intensă, plină de semnificații. Lucrurile erau cu totul altfel acum 10 ani – în Cluj, în țară, în industria IT. Au fost 10 ani de construcție: relații, oportunități, o comunitate.

O comunitate adevărată, în jurul echipei TITC, care și-a schimbat oamenii de-a lungul anilor, dar care și-a păstrat spiritul și este mai puternică și mai relevantă ca niciodată. În asta credem și acum, după 10 ani, aici, la TITC: în puterea comunității și în capacitatea oamenilor de a inova mereu, de a îmbunătăți puțin câte puțin, cu ideile și expertiza lor, lumea în care trăim.

Asta vom face în următorii 10 ani. Cu atât mai ușor pentru că am adunat în jurul nostru oamenii potriviți, vom crea contextele potrivite și vom încuraja ideile bune, vom forma conexiuni și vom construi comunitatea care poate schimba lumea. Pentru că avem resursele necesare și o viziune clară asupra societății în care ne dorim ca copiii noștri să crească și să contribuie”, susține managerul TITC, Bianca Muntean.

 

Dezbateri în incubator

Aniversarea a fost precedată de workshop-ul “International Ecosystem Discussion – best practice models”, în care au prezentat oportunități pentru companii și modele de bune practici Yeimy Ospina – Head of European & Innovation Projects, Bror Salmelin – fost consilier pentru sisteme de inovare la Comisia Europeană, dar și Cluj Innovation Camp (CIC), eveniment de creație pentru ecosistemul de inovare soft, cu patru provocări lansate pentru invitați din 11 țări.

“CIC un eveniment ce își propune să fie un catalizator al profesioniștilor, ideilor și soluțiilor ce pot duce inovarea la un alt nivel. Evenimentul pivotează în jurul câtorva teme principale: digital innovation, soluții sustenabile pentru comunități, colaborare interregională, competențe digitale”, a explicat unul dintre vorbitori, Alin Ioaneș, CEO al producătorului bistrițean de baterii auto Rombat.

CIC a adunat, în clădirea ABC Incubator, 76 de experți și specialiști din 11 țări care au participat la dezbateri care vizau provocările viitorului, prin stimularea creativității și inovației.

Înființat în 2013 de către ARIES Transilvania, TITC a avut inițial ca scop sprijinirea angajaților companiilor membre în procesul de dobândire a competențelor tehnice și soft skills, precum și oferirea unei platforme de cunoștințe și training pentru implementarea proiectelor de colaborare.

În timp ce acesta rămâne un obiectiv important, TITC s-a dezvoltat în continuare pentru a corespunde dezvoltării acestui sector din Cluj. TITC a derulat până acum 20 de proiecte și grupează în prezent 180 de membri. Printre companiile mari figurează NTT DATA, AROBS, Brinel, Yonder, Evozon, Transart, MSG, Qubiz, PitechPlus, Fortech, Accesa, Wolfpack Digital, Life Is Hard.

Marcăm 10 ani de progres, excelență și multe provocări la Transilvania IT Cluster (TITC).

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Omul de afaceri Ioan Rus, fost vicepremier și ministru de interne, a declarat că, prin vânzarea a 25.000 de autovehicule, compania a ajuns în topul național al firmelor cu afaceri anuale de peste 50 de milioane de euro.

Trei decenii de RMB Inter Auto, marcate printr-un nou concept de showroom

Articolul următor
Sălajul este străbătut de cea mai densă rețea de drumuri din Regiunea de Nord-Vest, rețeaua rutieră fiind alcătuită din drumuri naționale, județene și comunale.

Sălajul are cea mai densă rețea de drumuri din Regiunea Nord-Vest. 80 km se modernizează

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share