Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Carbochim își pune panouri fotovoltaice pe noua fabrică din Bulevardul Muncii

Carbochim Cluj, societate al cărei acționar majoritar este Carbo Europe, parte din grupul Iulius, este aproape de finalizarea demersului de relocare a producţiei într-o nouă locaţie din Bd. Muncii nr. 18, în zona fostului Combinat de Utilaj Greu.
Viitoarea unitate de producție va beneficia de energie din resurse regenerabile | Foto: Vlad Cupşa – Komiti Media

Obiectivul celui mai mare producător de abrazive profesionale este de a obține o economie de energie de 18% la unitatea de producție de pe Bd. Muncii.

Carbochim Cluj, societate al cărei acționar majoritar este Carbo Europe, parte din grupul Iulius, este aproape de finalizarea demersului de relocare a producţiei într-o nouă locaţie din Bd. Muncii nr. 18, în zona fostului Combinat de Utilaj Greu. O altă secţie a fabricii, de abrazivi pe suport, este deja funcțională într-o locație din str. Orăștiei şi reprezintă 35% din activitate.

5 milioane euro au fost investite în relocarea fabricii și dotarea cu noi tehnologii. În următorii ani alte 2 milioane vor fi direcţionate spre eficientizarea liniilor de producție. Carbochim implementează şi o soluţie pentru producerea de energie din resurse regenerabile, prin montarea de panouri fotovoltaice pe acoperişul fabricii din Bd. Muncii. Aici vor funcţiona două secţii de corpuri abrazive: cu liant ceramic şi bachelitic.

soluţie pentru producerea de energie din resurse regenerabile, prin montarea de panouri fotovoltaice pe acoperişul fabricii din Bd. Muncii.

„Probabil suntem prima fabrică din Cluj care a instalat deja un sistem compus din aproximativ 920 de panouri fotovoltaice, aceasta fiind cea mai bună soluţie în a regulariza consumurile şi costurile.

Estimăm că producţia anuală va fi 448 MWh, contribuind şi la eliminarea din circuit a 230.000 kg CO2/an, care ar fi produse din surse convenționale. De această energie regenerabilă vor beneficia două secţii importante ale fabricii Carbochim, mutate în noua locaţie pe care o avem în fosta hală a Tricotaje Someșul.

Din luna noiembrie vom funcţiona în această nouă unitate de producţie, încheind, astfel, procesul de relocare început acum un an şi pe care l-am desfăşurat fără a avea perioade de inactivitate”, a declarat Viorel Popoviciu, directorul general al Carbochim.

Noile utilaje achiziţionate pentru retehnologizarea fabricii, ca parte din procesul de relocare, vor contribui cu o economie de curent electric estimată la 50%. Platforma Carbochim se întindea pe 14 ha. Din această suprafață mai puțin de 30% era funcțională în ultimii ani, restul fiind spații dezafectate, reziduale şi energofage.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Gala Bienalelor și Anualelor de Arhitectură (GBAA), organizată de Ordinul Arhitecților din România - filiala Transilvania (OAR-T) și Primăria Cluj-Napoca, va avea loc în cadrul Bienalei de Arhitectură Transilvania (BATRA).

Gala Bienalelor de Arhitectură se ține la Cluj. 45 de evenimente în Transilvania

Articolul următor
Consorțiul Universitaria, cel mai vechi din România, care reunește universitățile istorice reprezentative ale României, s-a întâlnit la Constanța.

Consorțiul Universitarea vrea finanțări mai mari pentru învățământ

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share