Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Consorțiul Universitarea vrea finanțări mai mari pentru învățământ

Consorțiul Universitaria, cel mai vechi din România, care reunește universitățile istorice reprezentative ale României, s-a întâlnit la Constanța.

Reuniți la Constanța, membrii organizației au solicitat fonduri de stat mai consistente pentru excelență, salarii, burse, cofinanțarea proiectelor europene.

Consorțiul Universitaria, cel mai vechi din România, care reunește universitățile istorice reprezentative ale României, s-a întâlnit la Universitatea Ovidius. Ca viziune și angajament valoric, Universitaria și-a reîntărit misiunea de a implementa în țară cele mai înalte standarde academice, după modelul bunelor practici internaționale ale universităților „world-class”.

Ca parte a viziunii și a angajamentului valoric, în relațiile externe, consorțiul va stabili o relație de colaborare responsabilă, activă și critic-constructivă cu autoritățile naționale și europene și toți actorii academici și nonacademici relevanți. În relațiile interne, consorțiul a inițiat și va dezvolta strategic mecanisme similare celor din alianțele universităților europene.

Aspecte sesizate de Universitaria

  1. Preocuparea pentru implementarea adecvată a legii învățământului superior și a reglementărilor subsecvente. Suntem specific interesați ca principiul fundamental generativ să fie calitatea și competența resursei umane angajate în poziții de reprezentare sau decizie în sistemul academic, dublat de reprezentativitatea calității academice, mărimii și distribuirii geografice a instituțiilor academice. Am creat și vom mai crea grupuri de lucru care să monitorizeze și să se implice constructiv în acest demers.
  2. Apreciem interesul autorităților și al societății față de ranking-urile internaționale, dar pentru ca România să fie bine reprezentată este nevoie atât de reforme ale arhitecturii academice din țară, cât și de implementarea unor programe sustenabile și predictibile de finanțare a excelenței.
  3. Salutăm creșterile recente de salarii și burse în mediul academic, dar ne exprimăm îngrijorarea legată de asigurarea resurselor necesare. Solicităm o clarificare cu celeritate a acestui aspect.
  4. Avem în implementare proiecte de mare valoare financiară (ex. PNRR), astfel încât orice întârziere a acțiunilor necesare din partea autorităților naționale poate duce la blocaje cu consecințe practice și financiare dramatice. Solicităm o atenție mare din partea autorităților asupra modului în care se distribuie, prin competiție sau nu, resursele financiare dedicate mediului academic, criteriul cheie trebuind să fie evaluarea de calitate (internațională în general, obligatoriu unde crește riscul să apară în țară conflicte de interes).
  5. Politicile și deciziile autorităților din țară în domeniul academic trebuie să fie racordate mai bine la cele europene (ex. Strategia universităților europene).

Sediul organizației: pe str. Kogălniceanu

Universitaria reunește universitățile istorice reprezentative ale României, alături de unele dintre cele mai reprezentative universități ale țării sau regiunilor acesteia. Consorțiul include Universitatea din București, Universitatea A. I. Cuza Iași, Universitatea de Vest Timișoara, Academia de Studii Economice București, Universitatea din Craiova, Universitatea L. Blaga Sibiu, Universitatea Dunărea de Jos Galați, Universitatea Ovidius Constanța și UBB.

Universitatea de Stat din Moldova este membru invitat cu statut permanent, iar Academia Română și Alianța Colegiilor Centenare sunt partenerii strategici. Universitaria cumulează 42% dintre studenții țării, acoperind toate regiunile de dezvoltare a României. Sediul social al consorțiului Universitaria este la Cluj-Napoca.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Carbochim Cluj, societate al cărei acționar majoritar este Carbo Europe, parte din grupul Iulius, este aproape de finalizarea demersului de relocare a producţiei într-o nouă locaţie din Bd. Muncii nr. 18, în zona fostului Combinat de Utilaj Greu.

Carbochim își pune panouri fotovoltaice pe noua fabrică din Bulevardul Muncii

Articolul următor

Karpaten Meat GROUP a marcat Ziua Națională a Alimentației și a Combaterii Risipei Alimentare

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share