Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Clujul, mai tare decât România. Județul iese cu prima sa emisiune de obligațiuni

Consiliul Județean (CJ) va folosi banii obținuți din emisiunea de obligațiuni în felul următor: 45 de milioane euro pentru refinanțarea împrumuturilor luate de la bănci și 30 de milioane pentru investiții.
Alin Tișe și Valentin Miron sunt convinși că obligațiunile de Cluj vor avea succes pe piață | Foto: VMB

Emisiunea de 75 milioane € va beneficia de avantajul că județul Cluj deține, din partea agențiilor internaționale, un rating peste cel suveran al României.

Consiliul Județean (CJ) va folosi banii obținuți din emisiunea de obligațiuni în felul următor: 45 milioane euro pentru refinanțarea împrumuturilor luate de la bănci și 30 de milioane pentru investiții. Forul județean are de acoperit credite de 38 milioane euro de la BCR și de 7,3 milioane de la CEC Bank.

„Mă bucur că am reușit, alături de consultatul agreat, să implementăm acest nou instrument de investiții, unic în peisajul administrativ clujean. Satisfacția este cu atât mai mare cu cât ratingul județului Cluj, certificat de specialiștii internaționali, este de nivelul maxim A, superior ratingului suveran al României.

Acest lucru, coroborat cu valoarea mare a emisiunii de obligațiuni, mă face să fiu extrem de încrezător că vom reuși să accelerăm proiectele de investiții ale CJ. Planul investițional propus va întări poziția de lider național, în planul dezvoltării, a Clujului.

Acesta va schimba fața județului prin intermediul ambițiosului program de investiții aflat în derulare și care țintește obiective de interes local și național, pe multiple axe vitale de infrastructură: sănătate, educație, drumuri, cultură sau reciclarea deșeurilor”, spune președintele CJ, Alin Tișe.

Veniturile obținute sunt neimpozabile

Consultant financiar pentru emisiunea de obligațiuni este VMB Partners, companie specializată pe sprijinirea autorităților locale. VMB a structurat majoritatea emisiunilor de obligațiuni municipale sau județene listate la Bursa de Valori București din 2001, anul primei emisiuni a unei administrații publice din țară.

”Emisiunile de obligațiuni ale administrațiilor locale oferă investitorilor instrumente diversificate de investiție, în condițiile în care piața de capital din România are o nevoie stringentă de așa ceva. Valoarea emisiunii Județului Cluj și reputația emitentului vor fi factori de importanți de atractivitate. Pentru investitorii persoane fizice se adaugă faptul că veniturile obținute nu sunt impozabile.

Deși legislația nu permite ca ratingul oficial al unei administrații locale sau regionale să depășească ratingul suveran, societățile de rating internaționale oferă un ”standalone credit profile” (profil de rating de sine-stătător) la nivel A pentru Județul Cluj, ceea ce înseamnă un rating mai bun decât cel suveran.

Clauza de răscumpărare anticipată care va fi exercitată în mod ferm de CJ Cluj în 2029 reduce de fapt maturitatea instrumentului la șase ani. Repartizarea rambursării principalului în perioada anilor 7-10 este în fapt doar o formalitate menită să asigure conformitatea cu legislația aplicabilă autorităților locale”, consideră Valentin Miron, președintele VMB Partners.

Se prefigurează alte lansări

“Prin acest plan investițional, județul plănuiește să își îmbunătățească poziția de lider al schimbării, dezvoltării și promovării valorilor și potențialului național. O emisiune de succes în 2023 va atrage alte emisiuni în viitor, astfel oferind județului o degrevare a datoriei publice și accelerând dezvoltarea proiectelor existente sau a altor noi proiecte, pe termen lung și foarte lung.

Dedicarea județului către îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor privește către viitor, cu 350 milioane euro alocate în proiecte planificate sub egida Programului Operațional Regional și Programului Operațional Sănătate 2021-2027”, motivează inițiatorii demersului.

Obligațiunile vor fi emise în plasament privat, sub forma a 756.800 titluri dematerializate, de câte 100 de euro. Maturitatea împrumutului este de 10 de ani, cu scadență în 2033 și o opțiune de rambursare anticipată în 2029. Ratingul emisiunii, conform Fitch Ratings, este “BBB- outlook stabil, standalone A”.

Plasamentul privat presupune că emisiunea se adresează în special investitorilor profesionali și a maximum 149 de investitori de retail. Fondurile rezultate vor fi folosite pentru refinanțarea datoriei publice existente și finanțarea proiectelor de investiții derulate de CJ Cluj aflate în diferite stadii de implementare.

Proiecte finanțate din emisiune (valoare totală, 781 mil. lei)

  • Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă – 32 mil. lei
  • Ambulatorul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii – 24 mil. lei
  • Siguranța pacienților din spitalele din Cluj-Napoca – 33 mil. lei
  • Restaurarea Castelului Banffy Răscruci – 41 mil. lei
  • Drumul Bistriței – 204 mil. lei
  • Traseul Județean 1 – 126 mil. lei
  • Traseul Județean 2 – 110 mil. lei
  • Traseul Județean 4 – 149 mil. lei
  • Traseul Județean 5 – 58 mil. lei

Domeniile sprijinite din obligațiuni (total, 150 mil. lei)

  • Drumuri 120 mil. lei
  • Sănătate 15 mil. lei
  • Cultură 10 mil. lei
  • Educație 5 mil. lei

Bugetul Clujului pe 2023 (800 mil. lei.)

  • Venituri proprii 46,1%
  • Fonduri UE 26,1%
  • Subvenții de la stat 5,1%
  • PNRR 2%
  • Alte venituri 1,9%
  • Subvenții curente 0,3%

Previziuni anuale pentru județ
(venituri, cheltuieli, excedent, datorii totale)

  • 2023: 493 mil. lei / 374 mil. lei / +119 mil. lei / 417 mil. lei
  • 2025: 500 mil. lei / 371 mil lei / +128 mil. lei / 405 mil. lei
  • 2030: 399 mil. lei / 285 mil lei / +114 mil. lei / 255 mil. lei
  • 2035: 399 mil. lei / 282 mil lei / +116 mil. lei / 0 lei

Sursa: VMB Partners

Total
0
Shares
1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Lucrările la Centura Sântandrei sunt realizate în proporție de 50%

Articolul următor
Practicile regenerative oferă o soluție durabilă pentru fermieri, implicând lucrul solului cu minimizarea eroziunii și a pierderilor de nutrienți, precum și adaptarea la diverse soiuri și specii de culturi în funcție de schimbările condițiilor de mediu.

Agricultura regenerativă: transformarea producției alimentare prin soluții digitale

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share