Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Monitorul Antreprenoriatului Românesc, lansat la Cluj

Global Entrepreneurship Monitor (GEM) – România reprezintă o bază solidă pentru implicarea partenerilor din mediul de afaceri și academic în generarea de cunoștințe științifice.
Apariția platformei a fost bine primită atât în mediul academic, cât și în cel economic | Foto: Anca Rarău

Noua platformă a Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) își propune să aducă o contribuție semnificativă la mediul de afaceri național și internațional.

“Global Entrepreneurship Monitor (GEM) – România reprezintă o bază solidă pentru implicarea partenerilor din mediul de afaceri și academic în generarea de cunoștințe științifice. Mai mult, oferă un sistem interconectat de acces la resursele informaționale și servicii de suport pentru creșterea nivelului general de cunoaștere și educație în societate, reducând astfel asimetria informațională.

Platforma oferă acces nelimitat și nerestricționat la date, informații și analize pentru mediul academic, mediul de afaceri, factorii de decizie, societate și persoane fizice”, a explicat decanul FSEGA, Răzvan Mustață.

Lansat odată cu raportul de țară

La evenimentul de lansare din campusul FSEGA, cei prezenți au putut să afle informații despre platformă și potențialul ei de a transforma peisajul de afaceri. Cu acest prilej, a fost prezentat și raportul de țară 2021-2022 privind monitorizarea antreprenoriatului în România.

“Aceasta este ceea ce eu numesc o abordare inovatoare a unei organizații academice. GEM – Platforma România reprezintă un instrument foarte util pentru antreprenori, politicieni, sponsori, instituții publice și mediul academic. Am fost onorată să fiu invitat să particip la eveniment, reprezentând comunitatea Romanian Business Leaders”, a rezumat Anca Rarău, fondator al RBL Cluj.

Rezultatele cercetării GEM-România

Profilul antreprenorilor consacrați din țară:

  • 32,1% între 35-44 de ani
  • 41,0% femei
  • 58,8% cu studii superioare
  • 50,0% venitul gospodăriei în partea superioară

Caracteristicile firmelor românești:

  • 6,5%  au produse/servicii noi pentru clienții din țară sau din întreaga lume
  • 6,9%  utilizează tehnologie medie
  • 7,1% cresc efectivele  în următorii 5 ani cu cel puțin 10 persoane și peste 50%
  • 7,7% au peste 26% din venituri din export

Motive de înființare a afacerii:

  • Pentru a-și câștiga existența, deoarece locurile de muncă sunt rare
  • Pentru a face diferența în lume
  • Pentru a cumula o avere sau un venit foarte mare
  • Pentru a continua o tradiție de familie

Cum s-a născut proiectul global

GEM România face parte dintr-un proiect de cercetare și monitorizare a antreprenoriatului cu impact la nivel global. A fost lansat, în 1999, ca o cercetare între Babson College (SUA) și London Business School (Marea Britanie). Consorțiul a devenit cea mai importantă sursă de informații fiabile privind situația antreprenoriatului și a ecosistemelor antreprenoriale din întreaga lume, publicând anual nu numai raportul global, rapoarte naționale și pe teme speciale.

Primul studiu anual al GEM a acoperit 10 țări. De atunci, 115 de state din întreaga lume au participat la cercetare. Ca urmare, GEM a devenit o organizație cu o rețea foarte bine pusă la punct. GEM este cel mai amplu studiu în curs de desfășurare al dinamicii antreprenoriale din lume.

GEM oferă un set de date bazate pe interviuri ample realizate, în 2022, cu 170.000 de persoane din 49 de țări, ce reprezintă două treimi din populația lumii. Aceste persoane se adaugă celor 3 milioane intervievate de GEM de la înființarea sa. Datele din seriile cronologice oferă contextul pentru analiza și evaluarea rezultatelor din 2022, în timp ce consecvența definiției și a evaluării permite identificarea schimbărilor.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

TESTARE GRATUITĂ Babeş Papanicoalou şi HPV la Shopping City Sibiu

Articolul următor

Primul laborator educațional pe patru roți, Fab Mobile, pleacă la drum în Moldova

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share