Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cel mai vechi cinematograf din țară împlinește 110 ani

Cinematograful Arta din Cluj este singurul din România care, în peste un secol de existență, nu și-a pierdut rolul original.

Fostul Egyetem Mozgo – Cinema Universității marchează o bornă istorică.

Cinematograful Arta din Cluj este singurul din România care, în peste un secol de existență, nu și-a pierdut rolul original. Pentru a marca evenimentul, Arta îi invită pe clujeni, ca în 1913, să se lase fascinați de marele ecran, de data aceasta cu “Cabaret”, film cu opt premii Oscar.

Inaugurat în 1913, odată cu încheierea construcției Palatului Sebestyen, Cinema Universității era cea mai nouă apariție pe harta spațiilor de proiecție ale Clujului, care mai cuprindea locații precum Cinema Urania sau Teatrul de Vară, actualul Teatru Maghiar de Stat.

Arta a purtat mai multe denumiri de-a lungul anilor, de la Select, Maxim Gorki, Tineretului, dar nu și-a pierdut niciodată nici misiunea inițială – de a aduce filmul de artă în atenția publicului, nici rolul de participant activ la dezvoltarea culturală a comunității.

“Dincolo de istoria locului sau de faptul că aici se proiectează filme de peste 110 de ani, Arta are meritul de a-și fi păstrat dedicarea și implicarea pentru sprijinirea producțiilor independente și filmelor de festival.

Musicalul “Cabaret” este cadoul nostru oferit clujenilor, pe care-i invităm să facă exact același lucru pe care-l făceau iubitorii de film de acum 110 ani, într-o seară de marți: să meargă la film, la Arta”, a spus Monica Sebestyen, managerul cinematografului.

“Un răsfățat al Academiei Americane de Film, cu opt premii Oscar în palmares, Cabaret rămâne, după 50 de ani de la premieră, unul dintre titlurile de referință ale cinematografiei. „Lăsați-vă grijle afară” și intrați în lumea cabaretului, în decadentul club Kit Kat din Berlinul anului 1930.

Aici, spiritul libertin al personajelor sale principale, Sally Bowles (Liza Minnelli) și Brian Roberts (Michael York), și fervoarea naționalistă, antisemită, care punea stăpânire pe Germania creează exact contrastul care face ca acest musical să nu fie doar încă un film despre the Golden Age”, spun organizatorii evenimentului.

Proiecția filmului are în 31 octombrie, precedată de prezentarea “Spații de spectacol”, susținută de Daniel Iftene și Radu Toderici. Evenimentele fac parte din ”Povestea (AR)TA – Heritage Cinemas of Europe”, proiect al Asociaţiei ARTA în dialog, cofinanţat de Ordinul Arhitecţilor din România.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

TOP 3 trucuri pentru a-ți pune frumusețea naturală în valoare

Articolul următor

Demo Metal, din nou la Brașov

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share