Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Totul despre dischinezia biliară: cauze, simptome și tratament

Sursa foto: Shutterstock

Dischinezia biliară este o boală ce afectează vezica biliară și care poate provoca dureri și alte simptome neplăcute.[1] Este mai frecvent întâlnită la copiii mai mari și la adulți, iar în continuare vei afla de ce apare ea, cum se manifestă și cum se poate trata.

Ce este dischinezia biliară?

Dischinezia biliară este o tulburare a funcționării vezicii biliare și a sfincterului Oddi, o structură musculară situată la nivelul duodenului, care controlează eliberarea bilei în intestinul subțire. Bila este o substanță produsă de ficat, care joacă un rol esențial în procesul digestiv, ajutând la descompunerea grăsimilor și eliminarea unor deșeuri din organism. Tulburarea de funcționare a vezicii biliare și a sfincterului Oddi poate duce la probleme în procesarea și eliminarea bilei, provocând diverse simptome și complicații.[1][2]

Cauzele dischineziei biliare

Cauza exactă a dischineziei biliare rămâne incertă, deși o serie de factori posibili au fost identificați de cercetători. Unul dintre factorii menționați când se vorbește despre care sunt cauzele principale ale dischineziei biliare este existența unei tulburări metabolice de bază, care afectează modul în care alimentele se mișcă prin tractul gastrointestinal.[1]

Un alt factor posibil este o problemă cu vezica biliară în sine. Acest organ poate suferi diverse disfuncții, cum ar fi inflamația, cunoscută sub numele de colecistită. Dischinezia biliară este de multe ori asociată cu colecistita, deoarece ambele afecțiuni implică probleme cu funcționarea normală a vezicii biliare.[1]

Simptomele dischineziei biliare

Unul dintre simptomele principale ale dischineziei biliare este durerea abdominală, mai ales în partea superioară dreaptă a abdomenului. Uneori, ea poate fi resimțită în mijlocul abdomenului, alteori în umărul drept sau spate. Această durere poate varia de la ușoară la severă și poate fi constantă sau intermitentă. Apare în episoade care pot dura până la câteva ore. Astfel de episoade apar de cele mai multe ori după mese, mai ales atunci când ele au inclus alimente grase.[2] Este deosebit de important să se înțeleagă că durerea poate fi cauzată sau asociată cu multe alte probleme gastrointestinale, astfel încât o examinare medicală amănunțită este esențială pentru un diagnostic corect.

În plus față de durerea abdominală, dischinezia biliară poate cauza și alte simptome digestive. Acestea includ balonarea, greața și vărsăturile.[2] Pe lângă aceste semne caracteristice, unele persoane cu dischinezia biliară mai raportează și alte simptome, cum ar fi:

  • dureri de cap;
  • oboseală;
  • reflux gastric;
  • indigestie funcțională și/sau sindromul intestinului iritabil;
  • anxietate și/sau depresie.[2]

Ca și în cazul durerilor abdominale, aceste simptome pot fi asociate cu dischinezia biliară, dar pot fi, de asemenea, legate de alte afecțiuni de sănătate. Prin urmare, este crucial să se consulte un medic pentru a primi un diagnostic precis și un tratament adecvat. În general, dischinezia biliară nu este diagnosticată până când nu ai avut simptome timp de cel puțin trei luni.[2]

Opțiuni de tratament pentru dischinezia biliară

În ceea ce privește opțiunile de tratament pentru dischinezia biliară, se consideră că singurul tratament eficient cunoscut este îndepărtarea vezicii biliare, o procedură cunoscută sub numele de colecistectomie. Cu toate acestea, înainte de a se ajunge la o astfel de intervenție, există și alte metode de gestionare a bolii care pot fi încercate. Acestea includ prescrierea de medicamente pentru a ajuta la controlul simptomelor, precum și modificarea dietei și a stilului de viață.[1][2] Un plan corect de tratament poate fi stabilit doar de către un medic, după efectuarea investigațiilor necesare în vederea confirmării diagnosticului.

Dischinezia biliară este o afecțiune a cărei cauză exactă nu este cunoscută și ale cărei manifestări pot varia. Dacă vrei să afli mai multe despre cauzele, simptomele și tratamentului acestei afecțiuni, adresează-te unui medic. Acest articol nu înlocuiește consultul de specialitate. Dacă te confrunți cu simptome neplăcute, indiferent de natura acestora, îți recomandăm să mergi la medic!

Bibliografie:

  1. „An Overview of Biliary Dyskinesia”, Verywell Health, 2020, www.verywellhealth.com/biliary-dyskinesia-4797127. Accessed 5 Feb. 2024.
  2. „Biliary Dyskinesia: Symptoms, Causes & Treatment”, Cleveland Clinic, 2022, my.clevelandclinic.org/health/diseases/23932-biliary-dyskinesia. Accessed 5 Feb. 2024.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Sawaka Takazaki, Director General, JETRO București: „Înțelegerea culturii generează și mai multe oportunități de afacere”  

Articolul următor

Astigmatismul: tipuri, cauze, simptome și prevenire

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share