Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Începe recepția la modernizarea malurilor Someșului

Proiectul european pentru malurile Someșului, pe 146.500 mp, intră în faza de recepție în noiembrie. Acesta este rezultatul unui concurs internațional de soluţii derulat de Primăria Cluj-Napoca (PCN) și Ordinul Arhitecţilor din România.
Proiectul este rezultatul unui concurs internaţional de soluţii câștigat de biroul spaniol Practica Foto; PCN

Asocierea ACI Cluj, Socot, Simacek execută, în această perioadă, lucrări specifice demarării procedurii: însămânțări, finisaje, pregătiri pentru plantări.

Proiectul european pentru malurile Someșului, pe 146.500 mp, intră în faza de recepție în noiembrie. Acesta este rezultatul unui concurs internațional de soluţii derulat de Primăria Cluj-Napoca (PCN) și Ordinul Arhitecţilor din România. Câştigătorul a fost desemnat de către un juriu internaţional.

Proiectul echipei Practica (Spania) a obţinut premiul Share Building Award, fiind apreciat în cadrul la Bienalei de la Veneţia. Proiectul a fost considerat drept un exemplu de bune practici la nivel european pentru efortul de regenerare a râului și transformarea acestuia într-o coloană vertebrală verde şi ecologică a orașului.

Acesta este completat de proiectele de reabilitare și modernizare a Parcului Armătura și platoului Sălii Sporturilor Horia Demian, care s-au finalizat. Culoarul verde-albastru la râul Someș este completat de un alt proiect major, cel de reabilitare a Parcului Feroviarilor, în ultimul stadiu de lucrări, și în afara arealului municipiului, de proiectul „Someșul metropolitan”.

 

Se plantează castani, stejari și ulmi

“Prin ansamblul lucrărilor care se execută în zona Grigorescu, zonele verzi se extind – suprafața totală de spaţii verzi din zonă creşte cu 1,2 ha. Spațiile publice de pe ambele maluri sunt refăcute, fauna și flora locală reintrodusă pe malurile râului. Creşte numărul de arbori, fiind plantate mai multe specii locale (957 noi).

Se creează un aliniament de tei de-a lungul malului râului, însoțit de tufișuri joase care va funcționa ca tampon de securitate între drumul pentru vehicule și banda de biciclete. Pentru zonele cu activitate intensă, precum terenurile de sport sau locurile de joacă, sunt prevăzuți arbori cu frunze mari (castani, stejari şi ulmi). În terasele mai apropiate de apă, un aliniament de frasini urmează zonele pietonale.

În spațiile care se modifică în lățime (plaja, parcul La Butuci) sunt incluse grupuri de arbuști. Aceste amenajări sunt un element fundamental al proiectului datorită potențialului de a încuraja și da refugiu biodiversității ce va declanșa un proces natural de regenerare”, conform PCN.

Activități principale din proiect:

– construirea de piste și extinderea traseelor pentru bicicliști
– construirea / modernizarea / extinderea de zone și trasee pietonale
– realizarea unui nou pod pietonal / velo (zona Grigorescu)
– amenajarea malurilor Someșului mic fără diminuarea efectelor sistemelor actuale de protecție la inundații și fără diminuarea tranzitului de debit; lucrări de sistematizare a taluzului în vederea facilitării accesului la apă, pe infrastructură de tip rigid
– investiții destinate transportului electric și nemotorizat
– creşterea accesibilităţii şi atractivităţii pietonale
– remodelarea malurilor Someșului în vederea unei mai bune accesibilități pietonale la apă, amplasarea de gradene și platforme
– modernizarea amenajărilor de agreement, sport și joacă de pe traseu
– instalarea de mobilier urban – bănci, coșuri de gunoi, parcări biciclete, cișmele apă potabilă etc.
– modernizarea și eficientizarea sistemului de iluminat public prin aparatel de iluminat cu surse led, cu componente de comunicație wireless ce permit programarea acestora pentru funcționarea pe diferite nivele de putere, pe diferite paliere orare (telegestiune).

Sursa: PCN

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

La FOODTECH și GLOBAL PACK 2023 participă 10 expozanți din România

Articolul următor
Grupul clujean E-Infra a participat la conferința internațională Condition Monitoring, Diagnosis and Maintenance (CMDM) 2023 a The International Council on Large Electric Systems.

ENERGIE. E-Infra se aliază în două proiecte cu Ministerul Energiei

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share