Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

“Proiectul Caragiale” se mută dincolo de granițele României

Personalitatea scriitorului I. L. Caragiale va fi promovată de Grupul de Acțiune Locală Napoca Porolissum (GAL-NP) în Republica Moldova.

Personalitatea scriitorului I. L. Caragiale va fi promovată de Grupul de Acțiune Locală Napoca Porolissum (GAL-NP) în Republica Moldova.

Ultima conferință din ciclul proiectului dedicat lui Caragiale este programată dincolo de Prut. Până acum au avut loc patru conferințe și două scenete de teatru pentru evocarea personalității marelui scriitor și publicist. În 23 noiembrie se derulează ultima scenetă educativă la Bucuresti, iar în 25 noiembrie, conferința finală pentru evocarea personalității sale, în Republica Moldova.

Astfel de scenete s-au mai desfășurat la Beliș, județul Cluj (9 noiembrie) și la Bilbor, județul Harghita (17 noiembrie), iar conferințe, la Potoceni – Mărăcineni, județul Buzău (9 august), Căpușu Mare, județul Cluj (26 august), Băbeni, județul Vâlcea (8 septembrie) și Tulucești, județul Galați (16 septembrie).

GAL-NP este un parteneriat public-privat și funcționează ca o organizație nonguvernamentală, având ca obiectiv dezvoltarea mediului rural. Asociația își gândește strategia de dezvoltare locală pe baza nevoilor comunității și derulează proiecte cu finanțare majoritar europeană prin programul LEADER.

Teritoriul său cuprinde comunele Aghireșu, Beliș, Călățele, Căpușu Mare, Gilău, Izvoru Crișului, Măguri-Răcătău, Mănăstireni, Mărgău, Mărișel, Rîșca, Săcuieu, Sâncraiu, orașul Huedin. Ele sunt situate vestul județului, preponderent în Apuseni (Munții Gilău, Vlădeasa, Muntele Mare).

 

Proiectul “Alege România!” s-a desfășurat în perioada 6 iulie – 6 decembrie 2023, cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului, Serviciul Dezvoltare Comunitară.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
CJ Cluj a anunțat finalizarea lucrărilor de restaurare, conservare și punere în valoare a ansamblului monument istoric Castel Banffy din localitatea Răscruci, comuna Bonțida. Proiectul a fost derulat în urma accesării de fonduri europene de 4 milioane de euro, plus 7,5 milioane din bugetul județului. Lucrările au vizat atât zidurile interioare și exterioare ale castelului, compartimentările, finisajele, instalațiile de utilități, cât și componentele artistice, precum tâmplăriile, ornamentica, finisajele din lemn și lemn pictat, mobilierul, șemineul, sobele de teracotă, vitraliile, inscripțiile. Pentru valorificarea obiectivului la potențialul său maxim și pentru transformarea acestuia într-un centru cultural reprezentativ pentru județ, etajul castelului cuprinde o bibliotecă - mediatecă, o sală multifuncțională pentru activități culturale, o sală de curs de mici dimensiuni, un birou de cercetare și unul administrativ, precum și grupuri sanitare. În ceea ce privește subsolul imobilului, acesta include un spațiu expozițional. Investiția a constat și în restaurarea parcului castelului, o componentă importantă fiind reprezentată de amenajarea lacului din incintă. A fost construit un ponton din lemn, au fost refăcute porumbarul din mijlocul lacului și fântâna arteziană, au fost edificat un pod peste canal și două pentru șanțul de evacuare a apei lacului, fiind amenajate accesele auto și pietonale. Totodată, au fost realizate lucrări de amenajare peisagistică și de plantare de arbori. Mai mult, au fost consolidate și alte trei imobile care au destinația de clădiri conexe necesare deservirii castelului.

“Giuvaierul” din Răscruci, reabilitat după șase licitații

Articolul următor

Corteva Agriscience și-a crescut cu 40% în vânzările în primele 9 luni ale anului 2023

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share