Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Carbochim s-a mutat. 5 milioane € pentru relocare, eficientizare și retehnologizare

Cel mai mare producător de abrazive profesionale din România, Carbochim Cluj - acționar majoritar este Carbo Europe, parte din grupul Iulius – a raportat finalizarea procesului de transfer al producției.

Producătorul clujean a finalizat procesul de relocare și retehnologizare, demers ce a presupus o investiție de 5 milioane de euro.

Cel mai mare producător de abrazive profesionale din România, Carbochim Cluj – acționar majoritar Carbo Europe, parte din grupul Iulius – a raportat finalizarea procesului de transfer al producției.

“Noile secții oferă condiții de lucru mai bune celor 160 de angajați. Au fost achiziționate echipamente cu un grad ridicat de eficiență și consum redus, care înlocuiesc utilaje cu vechime de peste 50 de ani.

S-au montat panouri fotovoltaice ce pot asigura o economie de energie estimată la 18%. Planurile companiei prevăd o creștere cu 20% a afacerii în următorii trei ani, ca urmare a eficientizării activității.

Anul trecut, Carbochim a demarat un proces de modernizare și relocare de pe fosta platformă, acolo unde doar 30% din suprafață era utilizată pentru activitatea industrială, restul fiind spații dezafectate și rezidual”, potrivit reprezentanților producătorului.

Cel mai mare producător de abrazive profesionale din România, Carbochim Cluj – acționar majoritar Carbo Europe, parte din grupul Iulius – a raportat finalizarea procesului de transfer al producției.

„Secțiile cu care operăm în prezent sunt cele de produs finit. Mai exact, secția de abraziv pe suport, care produce binecunoscutul șmirghel, secția corpuri abrazive cu liant ceramic și secția corpuri abrazive cu liant organic și discurile de debitat.

Celelalte secții au fost oprite încă din 1996, cum este cazul secției de carbură de siliciu și electrozi, și din 1999, secția de electrocorindon. Ambele poluau foarte mult și aveau un consum foarte mare de energie, astfel că au devenit nerentabile.

Plus că s-a dezvoltat orașul în jurul fabricii și viitorul ne arăta clar că nu puteai să faci un astfel de produs, cu un astfel de nivel de poluare, în inima orașului. Hotărârea a fost să închidem ce nu este rentabil, pentru a salva restul fabricii.

Sunt puține fabrici în țară care au reușit să-și mențină activitatea. Din acest punct de vedere suntem un exemplu pozitiv, cu atât mai mult cu cât relocarea permite dezvoltarea unui proiect nou pentru oraș”, a declarat Viorel Popoviciu, director general al Carbochim.

Relocarea s-a realizat etapizat, astfel încât activitatea de producție să nu fie întreruptă. În prezent, secțiile de corpuri abrazive cu liant ceramic și corpuri abrazive cu liant organic și discuri de debitat funcționează în noua locație din Bulevardul Muncii nr.18, în timp ce secția de abrazivi pe suport este în Strada Orăștiei. Noile spații sunt adaptate activității industriale și le oferă celor 160 de angajați un nivel de confort superior, cu mai multă lumină naturală și un mediu ambiental optim.

„Pe lângă eficientizarea costurilor, eliminând presiunea financiară a pierderilor auxiliare cu spațiile inactive, obiectivul a fost dezvoltarea competitivă a activității Carbochim.

Am optimizat întregul flux de producție, păstrând echipamentele pe care le dețineam deja și care încă mai sunt performante și aducând utilaje noi, automate sau semiautomate, care înseamnă consum mic de energie electrică și de gaz și o mai bună performanță a produselor din portofoliul nostru”, a spus Popoviciu.

Printre noile tehnologii se numără instalații de dozare automată a granulelor abrazive, presă de 300 tone pentru corpurile abrazive (care va înlocui patru prese vechi de 50 de ani) și etuve de policondensare (cuptoare electrice pentru uscarea și arderea corpurilor abrazive), complet automatizate și cu un consum mai redus de energie electrică cu până la 50% față de cele existente.

Carbochim a implementat şi o soluţie pentru producerea de energie din resurse regenerabile prin montarea de panouri fotovoltaice pe acoperişul noii locații din Bd. Muncii.

„Probabil suntem prima fabrică din Cluj care a instalat deja un sistem compus din 920 de panouri fotovoltaice, cea mai bună soluţie în a regulariza consumurile şi costurile. Estimăm că producţia anuală va fi 448 MWh, contribuind şi la eliminarea din circuit a 230.000 kg CO2/an, care ar fi produse din surse convenționale”, a adăugat oficialul Carbochim.

Pe lângă cele 5 milioane de euro alocate mutării și retehnologizării, alte 2 milioane de euro vor fi direcţionate în următorii ani spre eficientizarea liniilor de producție. Planurile de business ale producătorului estimează o creștere cu 20% a afacerii, având în vedere diminuarea costurilor de producție.

Uzina Carbochim 1949. După 1990, a fost privatizată prin cumpărarea acțiunilor de către management împreună cu angajații, iar din ianuarie 2020 aceasta a fost preluată de grupul Iulius, prin societatea Carbo Europe (77,7% din acțiuni). Carbochim produce corpuri abrazive cu liant ceramic, bachelitic, magnezitic și elastic, discuri abrazive de debitare și debavurare.

Alte produse sunt abrazivi pe suport de hârtie, pânză, și nețesut, utilizate atât în industria prelucrătoare și construcții, cât și cu uz general. În prezent, Carbochim are un sistem de distribuție care acoperă toate zonele geografice ale țării, dar și legături comerciale către țări precum Cehia, Polonia, Ungaria, Elveția, Belgia, Germania, Italia.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

5 milioane de lei, cofinanțări pentru drumurile comunale din județul Bihor

Articolul următor
Angajații Direcției Județene de Statistică (DJS) au decis să își întrerupă activitatea, din 11 septembrie, după două săptămâni de proteste faţă de nivelul “inferior, discriminatoriu, de salarizare al personalului”.

Statisticienii își întrerup activitatea la Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share