Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Statisticienii își întrerup activitatea la Cluj

Angajații Direcției Județene de Statistică (DJS) au decis să își întrerupă activitatea, din 11 septembrie, după două săptămâni de proteste faţă de nivelul “inferior, discriminatoriu, de salarizare al personalului”.

Angajații instituției au adresat scrisori publice premierului și președintelui Româniai, dar și Oficiului de Statistică al Uniunii Europene (Eurostat).

Angajații Direcției Județene de Statistică (DJS) au decis să își întrerupă activitatea, din 11 decembrie, după două săptămâni de proteste faţă de nivelul “inferior, discriminatoriu, de salarizare al personalului”.

“În această perioadă, decidenţii ne-au transmis că analizează situaţia noastră, dar nu au luat nicio decizie în sensul soluţionării revendicărilor noastre. Aceasta spre deosebire de revendicările salariaţilor din alte instituţii, în curs de rezolvare printr-o ordonanţă de urgenţă al cărei proiect este pus în transparenţă de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS).

Nu vom mai colecta preţurile de consum necesare pentru calculul ratei inflaţiei, nu vom transmite preţurile din industrie, nu vom răspunde solicitărilor de date statistice necesare pentru accesarea de fonduri UE. Niciun indicator statistic nu va putea fi calculat, deoarece nu vom asigura datele primare necesare.

Proiectul MMSS care prevede majorarea salariilor doar pentru salariaţii din unităţile subordonate acestui minister, stipulează în nota de fundamentare: „necesitatea respectării principiului constituțional al egalității în fața legii în sensul că nivelul maxim al salariului de bază trebuie să fie același pentru tot personalul care beneficiază de aceleași condiții de muncă, indiferent de instituția și autoritatea publică în care își desfășoară activitatea”.

Suntem salariaţi ai unei instituţii publice Nici în cazul nostru nu este respectat acest principiu. Salariile noastre sunt mai mici decât cele din instituţiile subordonate MMSS.

Salariile noastre sunt nemodificate de peste cinci ani, rata inflaţiei în decursul acestei perioade a depăşit 40%. Puterea de cumpărare în cazul nostru este mult diminuată. E timpul ca şi Guvernul, Parlamentul să rezolve problema salarizării statisticienilor. Suntem doar 1300 de oameni. Solicităm doar echitate, aprecierea importanţei muncii noastre şi respect”, se specifică în scrisoarea deschisă.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Cel mai mare producător de abrazive profesionale din România, Carbochim Cluj - acționar majoritar este Carbo Europe, parte din grupul Iulius – a raportat finalizarea procesului de transfer al producției.

Carbochim s-a mutat. 5 milioane € pentru relocare, eficientizare și retehnologizare

Articolul următor
Elena-Larisa Naie Stoicescu, o fermieră din Buzoesti, satul Buzoesti (județul Argeș), și-a extins semnificativ plantația de căpșuni prin proiectul Sunshine Berries, susținut de compania internațională agricolă Corteva Agriscience.

Plantație de căpșuni, extinsă prin proiectul Sunshine Berries

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share