Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Comercianții de articole pirotehnice, controlați de Inspectoratul de Muncă

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj efectuează controale, până în 5 ianuarie, în cadrul unei acțiuni naţionale de verificare a modului în care se respectă prevederile legale la comercializarea articolelor pirotehnice.
Cei care comercializează obiecte pirotehnice trebuie să obțină autorizări de la trei inspectorate | Foto: Observ News

Instituția din Cluj a avertizat agenții economici care încalcă legea că riscă amenzi de până la 3.000 de euro.

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj efectuează controale, până în 5 ianuarie, în cadrul unei acțiuni naţionale de verificare a modului în care se respectă prevederile legale la comercializarea articolelor pirotehnice.

Obiectivele acestei acțiuni de control sunt de identificare și verificare a agenților economici care desfășoră activități de deținere, transport, manipulare, depozitare și comercializare de articole pirotehnice.

“În cazul în care se constată încălcări ale prevederilor legale de către agenţii economici, se aplică amenzi de 2.000 – 15.000 lei. Producerea, experimentarea, prelucrarea, deţinerea, transportul, folosirea sau orice altă operaţiune cu materii explozive, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile cu nivel de risc foarte scăzut şi scăzut către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, comercializarea către publicul larg a articolelor destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la trei luni la un an”, a specificat Daniel Păcurariu, inspector șef al ITM Cluj.

În vederea obţinerii autorizaţiei pentru deţinerea şi comercializarea articolelor pirotehnice, cei interesați trebuie să depună la sediul ITM Cluj un dosar care să cuprindă toate documentele solicitate și cazierul judiciar al administratorului, inclusiv planul locației, schema electrică, planul de stingere a incendiilor, lista cu personalul care este desemnat și instruit să le manipuleze.

Doi tineri au aruncat recent petarde, de pe acoperișul Iulius Mall, în incinta depozitului Auchan, provocând un incendiu care a dus la evacuarea temporară a complexului comercial. Ei au fost plasați în arest la domiciliu, fiind acuzați de distrugere prin incendiere.

Regimul materiilor explozive:

  • Vânzarea articolelor  pirotehnice se face numai de către persoanele juridice autorizate şi în locurile autorizate în condiţiile legii.
  • Spaţiile de comercializare a articolelor pirotehnice se vor amenaja în afara imobilelor cu destinaţia de locuit.
  • Articolele pirotehnice pot fi comercializate doar în spaţii destinate vânzării unor astfel de articole numai după obţinerea autorizaţiei de a le deţine şi comercializa din partea ITM şi Inspectoratului de Poliţie Judeţean şi acordului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.
  • Persoanele care au împlinit 16 ani pot deţine şi utiliza articole pirotehnice din categoriile cu nivel de risc foarte scăzut şi scăzut (de divertisment sau alte scopuri decât divertisment).
  • Articolele pirotehnice trebuie să aibă inscripţionate în limba română categoria din care fac parte, instrucţiunile de folosire, termenul de garanţie, pericolele care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor.

Sursa: ITM Cluj

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
WDF se accesează prin aplicația Memorabil, disponibilă gratuit în Google Play și AppStore, iar locuitorii comunei și persoanele interesate pot vedea în orice moment activitățile și evenimentele la care pot participa în perioada târgului.

Apare primul târg de Crăciun cu aplicație mobilă din România

Articolul următor

Raportul de sustenabilitate al IULIUS pe anul 2022 – focus pe mediu și comunitate

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share