Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

TeraPlast a cumpărat Palplast. Fostul premier al Moldovei devine acționar minoritar

Prețul tranzacției este de 1,8 milioane de euro, din care 1 milion aport de capitalul Palplast Moldova și 0,8 milioane pentru către acționarul existent.
Fabrica de lângă Chișinău are două linii de producție pentru țevi din polietilenă de înaltă densitate | Foto: Palplast

Prețul tranzacției este de 1,8 milioane de euro, din care 1 milion aport de capitalul Palplast Moldova și 0,8 milioane pentru către acționarul existent.

Grupul bistrițean TeraPlast a anunțat achiziționarea pachetului majoritar de acțiuni al Palplast Călărași (Republica Moldova). Compania din țara vecină deține două linii de producție pentru țevi din polietilenă de înaltă densitate, destinate rețelelor de alimentare cu apă și gaz.

Palplast este un producător de țevi din polietilenă, a cărui fabrică este amplasată în centrul Republicii Moldova, la 50 km de capitala Chișinău. “Achiziția întărește prezența grupului TeraPlast pe piața din Republica Moldova și va constitui și o rampă spre Ucraina. Cifra de afaceri a Palplast în 2022 a fost de 2 milioane €”, potrivit conducerii TeraPlast.

Părțile au stabilit o valoare a tranzacției de 1,8 milioane €, compusă din 1 milion € ca aport al TeraPlast la capitalul Palplast și 800.000 € plată către acționarul existent. Structura acționariatului va fi compusă din TeraPlast (51%) și acționarul actual Fribourg Capital (49%). 1 milion € vor fi folosiți de Palplast pentru diversificarea capacității de producție și extinderea platformei logistice.

Miza pe fondurile de preaderare la UE

„Extinderea geografică și creșterea prin fuziuni și achiziții sunt obiective strategice ale grupului TeraPlast. Intrarea cu o unitate de producție în Republica Moldova reprezintă un alt pas în implementarea acestei strategii. Piața are un potențial imens, iar statutul de țară candidată la aderarea la UE deschide porțile fondurilor de preaderare.

Este mult de lucru într-o țară în care populația rurală are o rată de acces de 4% la rețele de canalizare. Fondurile ce urmează să vină constituie garanția unui business solid pentru anii următori. Vorbim aceeași limbă și un milion de cetățeni români locuiesc în Republica Moldova.

Avem șansa să contribuim la dezvoltarea acestei țări, oferindu-le produse pentru construirea infrastructurii, dar și locuri de muncă, atât la ei acasă, cât și în fabricile grupului din România. Așa vedem să avem un aport în dezvoltarea economiei locale din Republica Moldova, dar și a grupului TeraPlast”, a spus Dorel Goia, președintele TeraPlast.

Ion Sturza a cedat majoritatea

„Odată cu apropierea de UE, anticipăm o creștere exponențială a cererii de materiale și țevi pentru infrastructură în Republica Moldova. Colaborarea cu TeraPlast ne va permite să menținem poziția de lider în piața locală” a declarat Ion Sturza, președintele Fribourg Capital. Fostul prim-ministru al Republicii Moldova a mai fost implicat în business-uri ca Rompetrol, Elefant.ro, Liberty Technology Park Cluj.

Grupul TeraPlast, cel mai mare procesator de polimeri din Europa de Sud-Est, era compus din companiile TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraBio Pack și Somplast. Din 2008, TeraPlast este listată la Bursa de Valori București.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Ministerul Economiei, sprijină IMM-urile pentru „Fabricat în România”, digitalizare și adoptarea politicilor verzi

Articolul următor

Consiliul Concurenței: Acces restricționat în piața de energie regenerabilă

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Ne dorim să fim punctul de contact pentru toți cei care vor să facă transformarea digitală – care este un drum lung și dificil, dar și să găsim cele mai bune servicii pentru a facilita acest proces”, a rezumat coordonatorul The European Digital Innovation Hub in Transilvania (TEDIHT), Bianca Muntean, manager al Transilvania IT Cluster (TITC).
Citeste mai mult

“Bursa digitală” a Clujului

Mai multe entități și furnizori IT&C și-au pus în gând să ridice nivelul de digitalizare a IMM-urilor din…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share