Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cumpărături de Crăciun la bursă: obligațiuni Cluj de 75 milioane €

Banca Transilvania (BT) Cluj va avea o pondere mai redusă, de la 21,29% la 19,98%, în timp ce Electrica crește de la 2,47% la 3,11%, iar Aquila urcă de la 0,84% la 1,06%

Titlurile în valoare de 75 de milioane de euro au fost achiziționate integral, cererea fiind mult mai mare decât oferta.

Consiliul Județean (CJ) Cluj a anunțat încheierea cu succes a subscrierii obligațiunilor sale de 75,6 milioane de euro emise în cadrul unui plasament privat derulat de BT Capital Partners, Alpha Bank, Raiffeisen Bank. Obligațiunile emise de județul Cluj s-au suprasubscris, fiind lansate ordine cumulate pentru cumpărarea a 1,2 milioane de titluri, reprezentând 160,6% din totalul emisiunii.

Maturitatea împrumutului este de 10 de ani, cu scadență în 2033 și cu o opțiune de răscumpărare anticipată în anul 2029. Marja cuponului este peste Euribor, situându-se sub limita maximă a intervalului propus, datorită interesului mare al investitorilor.

Emisiunea a fost adresată investitorilor calificați, dintre care au cumpărat cu precădere băncile.

Totuși, s-a observat un interes crescut și din partea fondurilor de investiții și de pensii. Valentin Miron, director general al VMB Partners, consultantul financiar al CJ Cluj pentru această emisiune, a apreciat interesul în creștere al fondurilor de investiții și de pensii pentru astfel de instrumente.

“Deși băncile sunt mai familiarizate cu raportările financiare ale unităților administrativ teritoriale și cu interpretarea rezultatelor și a performanțelor financiare ale acestora, am văzut cu ocazia acestui plasament la Cluj, că și fondurile de pensii și de investiții au început să aibă încredere și să investească în infrastructura publică de care avem atâta nevoie”.

Acoperă investițiile în drumuri și spitale

„Ne bucurăm că plasamentul obligațiunilor a fost un succes, cu atât mai mult cu cât suntem primul județ din România care emite obligațiuni în ultimul deceniu. Rata mare de suprasubscriere și interesul crescut al celor care au dorit să cumpere aceste obligațiuni sunt dovada certă a încrederii de care ne bucurăm în rândul investitorilor.

Fondurile rezultate din emisiunea de obligațiuni vor fi folosite pentru finanțarea ambițiosului program de investiții al CJ, care vizează obiective de interes local, regional și chiar național, pe multiple axe vitale de infrastructură: sănătate, educație, drumuri sau cultură”, a spus Alin Tișe, președintele instituției.

Fondurile rezultate din emisiunea de obligațiuni vor fi folosite pentru finanțarea proiectelor de investiții ale CJ Cluj aflate în diferite stadii de implementare. Printre ale se numără modernizarea a 160 km de drumuri județene componente ale rețelei TEN-T din nordul Transilvaniei, dotarea cu aparatură medicală a spitalelor clujene, edificarea unui nou sediu pentru Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă. O parte din totalul emisiunii de obligațiuni va fi folosită pentru refinanțarea datoriei publice existente.

  • Daniela Secară, director general BTCP:

Într-o tranzacție istorică, am condus un efort comun de a promova și intermedia prima finanțare prin piața de capital a județului Cluj. Sprijinul și încrederea oferite CJ Cluj pentru a-și continua și amplifica programul de investiții constituie un exemplu de urmat, atât ca metodă, cât și ca execuție, de către alte autorități locale. Rămânem dedicați planurilor viitoare ale emitentului. Avem convingerea că aceasta este confirmarea unei noi inițiative de succes pentru județ și pentru piața locală de capital”.

  • Nicoleta Ruxandescu, director piețe de capital Alpha Bank România:

Este salutar faptul că autoritățile publice locale au reînceput să se orienteze către piața de capital pentru asigurarea unui mix optim de surse de finanțare pentru implementarea proiectelor proprii de investiții. Emisiunea de obligațiuni efectuată de județul Cluj a fost foarte bine primită în rândul investitorilor. Astfel au ocazia să contribuie indirect la dezvoltarea durabilă a regiunii, fiind totodată un semnal pozitiv pentru potențialul acestui instrument de finanțare

  • Iuliana Mușat, Investment Banking Senior Director, Raiffeisen Bank:

”Suntem foarte bucuroși că, în calitate de membru al sindicatului de intermediere, am putut contribui la plasarea cu succes a primelor obligațiuni emise de județul Cluj. Această realizare reprezintă o dovadă a încrederii investitorilor în capacitatea și angajamentul autorității locale de a gestiona finanțele publice într-un mod responsabil și transparent.

Considerăm că obligațiunile nou emise vor consolida poziția financiară a județului, vor spori capacitatea acestuia de a investi în proiecte importante și vor contribui la dezvoltarea economică și socială a comunității locale clujene. Sperăm ca această experiență pozitivă să fie un exemplu de diversificare a surselor de finanțare și pentru alte autorități locale din România”.

  • Olga Niță, partener Filip & Company, consultantul juridic al sindicatului de intermediere:

Emisiunea de obligațiuni a județului Cluj reprezintă atât o nouă etapă în procesul de îndeplinire a obiectivelor emitentului în ce privește proiectele sale de investiții, cât și o dovadă a faptului că finanțarea prin piața de capital este tot mai atractivă pentru o plajă largă de emitenți, investitorii devenind adevărați parteneri ai emitenților – în cazul județului Cluj fiind vorba despre un parteneriat pentru construirea unui viitor mai prosper”.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Cu rapoartele pe masă: Romgaz și Transgaz

Articolul următor

Clienți noi și reducerea costurilor, cele mai mari provocări pentru Marvicon în 2024

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share