Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Punct unic pentru licențierea companiilor industriale, din 2025

Companiile industriale vor putea obține licențe dintr-un singur punct de contact, fără drumuri inutile sau documente în format letric. Măsura Ministerului Economiei vine în condițiile unei ample reforme destinate simplificării, debirocratizării și digitalizării, dar aplicabilă din 2025.

Măsura înființării unui punct de contact pentru companiile care solicită acordarea ori reînnoirea licenței industriale se înscrie în cadrul reformei Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT). Măsura vizează 133.000 de companii.

Totodată, inițiativa se regăsește ca recomandare a Consiliului Concurenței în raportul privind blocarea accesului companiilor pe piața energiei regenerabile, analizat de Transilvania Business aici.

Astfel, companiile care desfășoară activități în industriile extractivă, prelucrătoare și de producție și furnizare de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, vor beneficia de avantajele create prin intermediul reformei. Mai exact, începând din 2025, acestea vor putea solicita licența industrială unică, prin depunerea unei cereri într-un singur punct de contact electronic, inclusiv de la distanță, atunci când cel puțin un aviz pe baza căruia își desfășoară activitatea expiră sau necesită prelungire, reînnoire sau modificare.

Este înființată OLI

Instituția responsabilă de raționalizarea, simplificarea și digitalizarea procedurilor specifice este Oficiul pentru Licență Industrială (OLI), a cărui înființare și operaționalizare a fost aprobată prin Hotărârea de Guvern nr. 1.251/2023, care a fost publicată în Monitorul Oficial din 13.12.2023. Printre atribuțiile acestui nou organ de specialitate al administraţiei publice centrale, menționăm constituirea și administrarea Punctului de contact unic electronic pentru licențe industriale (PCUEL), care se va integra în sistemul e-guvernare gestionat de Autoritatea pentru Digitalizarea României. În continuare, OLI va colabora cu un grup de lucru interministerial, coordonat de Cancelaria Prim-Ministrului, în scopul rezolvării problemelor cu caracter multisectorial din cadrul acestui proces.

Prin intermediul PCUEL, care se află în curs de dezvoltare la nivelul MEAT, urmând a fi ulterior predat spre administrare către OLI, companiile care desfășoară activități industriale vor putea, astfel, solicita licența industrială fără a fi necesară corespondența cu toate celelalte autorități sau depunerea documentelor în format fizic la sediile acestora.

În scopul reducerii termenelor de obținere a actelor de funcționare, acest One Stop Shop va include și un simulator de licență (organizat pe coduri CAEN), care va indica solicitantului traseul complet al reglementării, respectiv lista documentelor necesare, o estimare a tarifului specific solicitării şi a timpului necesar.

Reforma presupune și o cooperare strânsă între 3.228 de unități administrativ-teritoriale, 42 de colegii prefecturale, 40 de autorități centrale și serviciile deconcentrate, fiind cuprinsă în jalonul 246 din PNRR, cu termen de implementare în trimestrul 2 al anului 2025, se mai arată în comunicatul MEAT.

Sursă foto – Profit.ro

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Gaminvest mizează pe adaptabilitate, flexibilitate și receptivitate în anul 2024

Articolul următor

Alba Iulia: 6 proiecte propuse de locuitori vor fi implementate începând din 2024

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share