Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cerința nr. 1 a românilor în 2024: creșterea nivelului de trai

Cele patru runde de alegeri ce marchează anul sunt determinante pentru modul în care oamenii proiectează, în 2024, țara și propriul viitor, potrivit unui studiu al Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) Cluj.

Românii se așteaptă ca acest an să fie ceva mai bun decât 2023 din perspectiva guvernării.

Cele patru runde de alegeri ce marchează anul sunt determinante pentru modul în care oamenii proiectează, în 2024, țara și propriul viitor, potrivit unui studiu al Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) Cluj. Pe fondul unei încrederi extrem de scăzute în clasa politică, românii estimează că scrutinele care vor avea loc vor influența pozitiv într-o măsură scăzută atât propria viață, cât și a celorlalți români.

O treime dintre români cred că 2024 va fi mai bun pentru România decât 2023. 23% sunt de părere că va fi la fel, iar 43%, că va fi mai rău, potrivit IRES. Din perspectiva politicii și a guvernării, așteptările românilor sunt împărțite: în timp ce o treime speră că anul viitor va fi mai bun, o altă treime crede că anul viitor va fi la fel cu acesta, iar 3 din 10 români cred că va fi mai rău.

Întrebați ce ar dori să se modifice în țară din punct de vedere politic, românii vor schimbări fundamentale, sistemice (politicienii, guvernanții, președintele, parlamentarii). Printre solicitările concrete sunt creșterea nivelului de trai al populației (9%), preocuparea guvernanților pentru nevoile cetățenilor (7%), respectarea promisiunilor și sinceritate din partea celor aflați la conducere (4%).

Trei sferturi dintre cei chestionați sunt la curent cu faptul că în 2024 vor avea loc patru runde de alegeri. 14% nu pot să indice niciunul dintre tipurile celor patru scrutine care vor avea loc în 2024, cei mai mulți indică alegerile prezidențiale (79%), locale (74%) și parlamentare (64%). Doar 43% au indicat corect faptul că în iunie se vor desfășura și alegerile pentru reprezentanții țărilor UE în Parlamentul European.

Așteptările românilor de la anul electoral 2024 sunt scăzute: dacă 1 din 5 crede că viața va fi mai bună, doar 16% dintre respondenți spun că alegerile vor avea un impact pozitiv asupra propriei vieți. Tinerii și respondenții cu educație scăzută sunt mai optimiști cu privire la efectele pozitive ale anului electoral.

Așteptările românilor cu privire la nivelul propriu de trai în 2024 sunt concordante cu așteptările pe care le au pentru țară. 33% cred că vor trăi mai bine decât în 2023, 34%, că 2024 va fi la fel cu acest an. 31% speră că vor trăi mai bine decât în 2023, conform IRES.

53% cred că războiul din Ucraina nu se va sfârși în 2024, în timp ce 4 din zece 10 sunt optimiști și cred în finalizarea conflictului. Vârstnicii și respondenții cu educație scăzută sunt mai încrezători decât media în sfârșitul războiului în 2024. Temerile cu privire la pericolul războiului asupra României sunt încă prezente.

În timp ce jumătate dintre români nu cred că, în viitor, țara noastră se poate afla în situația de a fi implicată într-un război, pentru 46% există această posibilitate. IRES activează pe piața de cercetare din România și funcționează ca un think tank independent, o parte dintre studiile și proiectele pe care le dezvoltă fiind dedicate optimizării politicilor publice în diferite domenii ale societății românești

Fișa tehnică a studiului:

  • Volumul eșantionului: 1.075 indivizi de peste 18 ani
  • Tipul eșantionului: simplu, aleatoriu, reprezentativ pentru populația adultă, neinstituționalizată din România
  • Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ±3%
  • Perioada realizării anchetei: 12-19 decembrie 2023
  • Beneficiarul sondajului: program de responsabilitate socială al IRES, autofinanțat
  • Metoda de culegere a datelor: Computer Assisted Telephone Interviewing
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Un start-up din Timișoara, finanțat cu 50.000 de euro de la Make IT Oradea pentru a se extinde

Articolul următor
Șase noi proiecte de cercetare au fost câștigate prin Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca de cercetători internaționali, în calitate de coordonatori, în colaborare cu grupuri de cercetare din UBB și din străinătate.

Cercetători din străinătate, finanțați prin proiectele Universității Babeș-Bolyai

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share